S-a “păpăt” peste un miliard, iar deponeul ecologic este o “bombă atomică”

       deponeu- În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean, preşedintele Laurenţiu Nistor a avut nişte remarci destul de acide la adresa fostei administraţii şi a   directorilor care s-au ocupat îndeaproape de proiectele făcute   anapoda. Acesta a făcut un îndem la unitate, pentru binele tuturor locuitorilor din judeţul Hunedoara.

            „Eu, ca preşedinte al Consiliului Judeţean, consider că toţi trebuie să fim la putere în judeţul Hunedoara. Sigur că, politic, ne despart idei, fapte, dar când este vorba de ideile şi faptele pentru locuitorii judeţului Hunedoara, cred că nu trebuie să ne despartă nimic”, a declarat acesta, în plenul şedinţei.

Legat de subiectul privind proiectul ce vizează managementul deşeurilor în judeţul Hunedoara, după ce au fost cheltuiţi peste 60 milioane de euro, deponeul ecologic de la Bârcea Mare, nu este încă operaţional, la ora actuală reprezentanţii Consiliului Judeţean trebuind să găsească o soluţie provizorie, în special pentru Valea Jiului.

La Petroşani este în lucru o platformă temporară de depozitare a deşeurilor, pentru această nouă investiţie alocându-se din bugetul CJ HD nu mai puţin de 440.000 de lei, care trebuie să fie conformă cu cerinţele privind acordarea autorizaţiei de mediu, platforma temporară ce urmează să funcţioneaze la Petroşani, urmând să fie utilizată, maxim un an de zile. Până la finalizarea ei, administraţiile locale din Valea Jiului transportă deşeurile în judeţul Vâlcea, la Horezu. Pentru modul în care a gestionat proiectul privind SMID-ul în judeţul Hunedoara, fostului director Ioan Prip i-a fost solicitată demisia, în locul acestuia find numit Nicolae Panţa, fostul primar al comunei Băcia. Prin implementarea SMID se urmăreşte realizarea protejării sănătăţii publice prin îmbunătăţirea colectării deşeurilor şi depozitării acestora, prin sitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri exixtente şi prin construcţia unui nou depozit de deşeuri la standarde europene, optimizarea managementului integrat al deşeurilor şi îmbunătăţirea standardelor serviciilor, introducerea şi extinderea sistemelor de colectare separată a deşeurilor pentru a promova reciclarea ambalajelor şi a deşeurilor biodegradabile în conformitate cu cerinţele U.E, dezvoltarea şi realizarea unei strategii eficiente cu privire la tarife şi taxe, precum şi la colectarea acestora, etc. Legat de acest subiect, în proiect se menţionează că operatorul zonal (4 – pentru Valea Jiului) va încasa de la utilizatorii sistemului de gestionare a deşeurilor contravaloarea tarifului conform contractului de finanţare de 291,20 lei / tonă fără TVA, operatorul zonal urmând să reţină numai contravalorea tarifului licitat, diferenţele fiind transferate către Consiliul Judeţean. Legat de acest subiect al SMID Hunedoara şi de nefuncţionarea deponeului ecologic, preşedintele Consiliului Judeţean, a spus că acesta „este o bombă atomică pentru judeţul Hunedoara.Şi nu numai. Vina, am spus-o şi o repet, este a fostului director, care a „păpat” banii mult şi bine!!! A avut un buget de un miliard şi ceva, pe care nu ştim cum i-a consumat, dar o să-l controlăm. Iar în mometul când l-am adus aici, în faţa primarilor din ADI, nici nu a fost în stare să scoată două cuvinte, a spus că dă cuvântul avocatului său. El nu a înţeles că este directorul ADI, nu a înţeles că el răspunde de treaba asta, ci a înţeles că poate să vorbească cu mine prin avocatul lui. Aşa ceva nu se poate întâmpla. Nu angajăm pe banii Consiliului Judeţean oameni care să vorbească ca avocaţi, pentru directori. I-am spus că sunt de acord să vorbească avocatul său, cu condiţia ca directorul să-şi dea demisia”.

În prezent, se desfăşoară un audit la ADI SMID Hunedoara, urmând ca rezultatele să fie comunicate atât opiniei publice, şi ministerul Fondurilor Europene şi al Mediului fiind interesaţi de acest subiect. Legat de acest audit, conform legii informaţiilor publice şi săptămânalul nostru a înaintat o adresă celor care au alocat finanţarea, pentru a avea un punct de vedere şi din partea acestora. România riscă chiar declanşarea procedurii de infrigement, pentru nerespectarea implementării proiectului hunedorean.   Angella DUMITRASCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: