Foştii mineri au luat cu asalt ghişeele Casei de Pensii din Petroşani

coada la casa de pensii       Odată cu promulgarea legii privind recalcularea pensiilor minerilor şi intrarea ei în vigoare, de luni, 25 iulie, peste 700 de pensionari din Valea Jiului, dar şi alţii care s-au stabilit în alte zone ale ţării, au luat cu asalt ghişeele Casei Locale de Pensii Petroşani, pentru a-şi cere drepturile. Legea prevede că, toţi cei ce doresc să beneficieze de această recalculare trebuie să-şi depună cererea la Casa de Pensii de pe raza de domiciliu, până la data de 1 august. Cererile care au fost depuse înaintea apariţiei modificării Legii 263/2010 nu vor beneficia de aceste recalculări. Până la data apariţiei ziarului nostru se estimează că vor fi depuse peste 1500 de cereri de recalculare, dar oficiali din cadrul Casei Teritoriale de Pensii Petroşani, au afirmat că: „drepturile de pensie se vor plăti din luna următoare înregistrării cererii la ghişeu. Nu se va plăti nimic în plus”.

Mii de pensionari din sectorul minier au suferit datorită nedreptăţilor făcute, odată cu tăierea pensiilor în anii 2010. După eforturi susţinute şi după reintroducerea proiectului de lege care a vizat modificarea Legii pensiilor şi revenirea la stagiul de cotizare de 20 de ani pentru cei care lucrează în grupa I de muncă, legea a fost promulgată şi de preşedintele României şi a intrat în vigoare de luni, 25 iulie 2016.

Cel care a luptat mai bine de patru ani pentru modificarea legii, a fost deputatul Cristian Resmeriţă, actualul primar al municipiului Lupeni. Încă din anul 2012, la solicitarea unor cetăţeni din colegiul său, deputatul Cristian Resmeriţă, susţinut şi de alţi colegi parlamentari din judeţul Hunedoara, a iniţiat două proiecte legislative şi mai multe acte normative pentru modificarea acestui articol din Legea Pensiilor. Din nefericire, acestea au fost însă respinse de ministrul liberal al Muncii, Mariana Câmpeanu, care justifica avizul negativ dat iniţiativelor legislative prin faptul că „Adoptarea unei iniţiative legislative vizând reducerea de la 30 de ani la 20 de ani a stagiului complet de cotizare utilizat la determinarea punctajului mediu anual, în cazul asiguraţilor prevăzuţi în cuprinsul art. 30 alin. 1, lit. a şi f din lege, ar reprezenta o situaţie care ar produce simultan un dezechilibru între veniturile şi cheltuielile sistemului public de pensii”.

Astfel, o iniţiativă legislativă de maximă importanţă pentru minerii din Valea Jiului a ajuns la coşul de gunoi prin bunăvoinţa doamnei ministru, care cu un an înainte cerşea voturi de la alegătorii din Valea Jiului pentru colegul său liberal, Mircea Ioan Moloţ, care se voia preşedinte la Consiliul Judeţean. Moloţ a ajuns preşedinte pe voturile din Vale.

Deputatul Cristian Resmeriţă nu a abandonat însă lupta pe această temă şi a readus în atenţia Camerei Deputaţilor din nou acest subiect. Ultimul demers a fost făcut în data de 10 mai 2016, ce a adus proiectul de Lege 614/2015 prin care, art. 56 din Legea 263/2010 alin. 5 se modifică şi stagiul complet pentru persoanele prevăzute la art. 30 alin (1) lit (a ), în atenţia Camerei Deputaţilor, unde a fost aprobat.

            „De când am constatat această nedreptate pe care Guvernul PDL a făcut-o pentru pensionarii mineri, am făcut din acest subiect obiectivul prioritar al mandatului meu de deputat. Mă bucur că nu voi pleca din Parlament fără ca şi această promisiune pe care mi-am asumat-o în faţa miilor de pensionari ai Văii Jiului nu va fi rezolvată, şi-i mulţumesc preşedintelui PSD şi colegului meu Liviu Dragnea pentru sprijinul acordat în acest sens, aşa cum le mulţumesc tuturor celor care au făcut front comun ca să reuşim îndreptarea acestei erori, ce a afectat oamenii care au muncit ani grei în subteran”, spunea fostul parlamentar.

Iar promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis reprezintă victoria tuturor minerilor din Valea Jiului.

„Miilor de pensionari mineri li s-a făcut în sfârşit, dreptate şi vor putea acum, să beneficieze, de pensii recalculate. Mă bucur că şi preşedintele a fost de acord cu promulgarea legii şi pot să spun, că sunt fericit şi că mi-am atins una din priorităţile mele, ca parlamentar”, a conchis actualul primar al municipiului Lupeni, Cristian Resmeriţă.

Elena Dragomir

One comment

  1. Minerii vaii jiului spune:

    Multumim din suflet domnului Cristian Resmerita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: