Premianţii fără premii – ediţia 108

afis outdoor VB 01    Există oameni printre noi de a căror strădanii ne bucurăm fără să realizăm eforturile acestora. Ei îşi trăiesc vieţile cu demnitate, îşi hrănesc emoţiile şi îşi domolesc tristeţile departe de notorietate, dar asta nu-i împiedică să fie stâlpi ai societăţii la propriu. Cu un astfel de om vă propunem să ne întâlnim la următoarea ediţie a campaniei „Premianţii fără premii”. Este vorba despre doamna Voichiţa Bălan, care de o viaţă întreagă brodează manual bluze tradiţionale româneşti. Mii de oameni au îmbrăcat veştmintele care i-au trecut prin mâini.

Doamna Voichiţa Bălan lucrează de mai bine de patru decenii la cusut ii româneşti. Le brodează manual de la vârsta de 19 ani. Înainte de asta a deprins meşteşugul brodatului, acasă la părinţi, în satul natal, Galaţi, din judeţul Hunedoara. Acolo a brodat feţe de pernă şi lenjerii de pat. Odată cu experienţa a crescut şi bucuria faţă de îndeletnicirea pe care o descoperea. A fost o provocare trecerea la costumele populare. Trăieşte cu bucurie şi lucrează cu veselie. Nimic nu i se pare greu. Asta este părerea ei.

Am găsit-o la Cooperativa „Haţegana”, unde venise să-şi reîntâlnească fostele colege. Pentru că nu avea cum să stea degeaba, să irosească timpul, a luat ghergheful în mâini pentru a mai desena pe pânză motivele populare româneşti. Cu timiditate, cu sfiala specifică omului sănătos şi harnic, ne-a spus că de 41 de ani face acest lucru, că mai bine de 2.000 de ii şi costume populare au ieşit din mâinile sale pentru a fi îmbrăcate de iubitorii portului traditional.

Considerăm că realizările celor care scot pe piaţă astfel de straie sunt adevărate testamente prin care se lasă moştenire generaţiilor viitoare istoria poporului român.

Pentru exemplul de dăruire în folosul artei populare, pentru întreaga sa carieră, vă propunem să ne întâlnim cu ea şi să-i spunem că-i mulţumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 30 iulie 2016, ora 11.00, doamna Voichiţa Bălan vine să o întâlnim. Aveţi ocazia să o priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori venind în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei.

Despre proiectul „Premianţii fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viaţa mai frumoasă prin munca lor. Artişti, inventatori, meşteşugari şi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: