Comisarul Berbeceanu, şeful BCCO Alba Iulia, cunoscut în Valea Jiului pentru acţiunile spectaculoase cu mascaţi, girofaruri, camere de filmat, uşi sparte şi declaraţii de presă, a ajuns pe mâna procurorilor DIICOT. El este acuzat de mai multe fapte, printre care şi aceea de „constituire de grup infracţional”.
Pentru a-şi justifica activitatea, periodic, gealaţii lui Berbeceanu făceau un raid prin Valea Jiului de unde plecau cu dubele pline cu tineri care „făceau parte din grupări infracţionale”. De obicei, membrii acestor „grupări infracţionale” erau acuzaţi de „consum de substanţe…….”, adică fumau iarbă. Asta dădea bine la statistică, cu sute de arestaţi dar cu foarte puţine dosare finalizate, făcute în general pe înregistrarea telefoanelor. Tot de obicei, marfa era furnizată chiar de oamenii lui Berbeceanu, infiltraţi în anturajul tinerilor. După „destructurare”, membrii grupărilor infracţionale erau eliberaţi pe rând din lipsă de probe. Curios este faptul că toate dosarele grele erau instrumentate de instituţiile din alte judeţe, cum ar fi Timiş, Mehedinţi, Caraş Severin, Arad sau Gorj. Arestarea comisarului Berbeceanu, care cu siguranţă va fi urmată de altele, a elucidat acest aspect, scoţând la iveală faptul că în loc să se ocupe de adevăraţii infractori, acesta pactiza cu ei asigurându-le protecţie şi furnizându-le informaţii despre acţiunile care îi vizau. Deocamdată a fost săltat şeful bandei dar urmează şi restul.
Poliţistul anului 2007, infractorul anului 2013
Procurorii DIICOT Alba Iulia, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi al Inspectoratelor Judeţene de Poliţie Alba şi Hunedoara efectuează miercuri, 23 octombrie, un număr de 11 percheziţii domiciliare în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări infracţionale formată din şase învinuiţi, specia-lizate în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea credinţă a bunurilor sau creditului societăţii în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziţia administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidenţelor, documentele şi bunurilor de patrimoniu.
În cauză există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii au constituit un grup infracţional începând cu anul 2003 până în prezent şi folosindu-se de calitatea de asociaţi şi administratori la mai multe societăţi comerciale, precum şi de mai multe firme fantomă special create şi/sau folosite în scopuri infracţionale, au derulat operaţiuni comerciale şi financiare fictive şi fraudă tip carusel, privind comerţul cu carburanţi şi alte produse petroliere (solvenţi, bitumuri, combustibili pentru focare).
Prin sustragerea de la plata accizelor, a impozitului pe profit şi TVA-ului a fost prejudiciat bugetul statului cu sume importante de bani (aproximativ 3,5 milioane RON). Deopotrivă, există suspiciunea rezonabilă că învinuiţii şi-au însuşit fără drept prin utilizarea unor manopere frauduloase diferite sume de bani din patrimoniul unor societăţilor comerciale (apro-ximativ 3,5 milioane RON) folosind înscrisuri false.
De asemenea, în cauză a fost începută urmărirea penală şi împotriva unui învinuit care are gradul profesio-nal de comisar şef şi funcţia de şef al BCCO Alba Iulia, sub aspectul acuzaţiei de a fi comis infracţiunile de sprijinire a unui grup infracţional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii.
Din actele şi lucrările dosarului rezultă suspiciunea rezonabilă că în exercitarea funcţiei şeful BCCO Alba Iulia, cu intenţie, a ajutat învinuiţii cercetaţi penal prin furnizarea de informaţii cu privire la activităţile investigative desfăşurate de către D.I.I.C.O.T, sau de informaţii referitoare la stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice de către membrii grupării infracţionale, ori cu privire la efectuarea unor activităţi procesuale (percheziţii, audieri de martori, etc.), sau prin comunicare de informaţii cu privire la modalitatea în care vor putea evita probarea activităţilor infracţionale desfăşurate de aceştia (atenţionări cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon).
Totodată se reţine că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuţiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracţionale organizate nu a luat măsurile legale, deşi statutul de poliţist îl obliga în acest sens, precum şi că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esenţiale cu privire la care a fost audiat. Acelaşi lucrător de poliţie nu a consemnat în declaraţia de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat.
În aceeaşi cauză se efectuează cercetări şi cu privire la alte două persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunii de mărturie mincinoasă pentru una din ele (acuzaţia constând în aceea că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar a făcut afirmaţii neconforme cu realitatea), respectiv pentru infracţiunea de favorizarea infractorului cu privire la cea de a doua persoană şi care constă în faptul că luând la cunoştinţă de data efectuării unor percheziţii domiciliare a făcut cunoscut inculpatului cercetat în acea cauză acest aspect. La sediul D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Alba urmează să fie audiate un număr de peste 8 persoane.(V.J.)