De anul viitor, Nedeia Sânzienelor va fi organizată sus, în munte

      nedeia sanzienelor (3)      Dacă anul acesta şi anii trecuţi Nedeia Sânzienelor s-a ţinut pe platoul de la Complexul Montana, de anul viitor, aceasta se va organiza sus, în munte, lângă stâna turistică. În fiecare an, pe data de 24 iunie, în staţiunea Straja este organizată Nedeia Sânzienelor. Într-o atmosferă de mare sărbătoare, participanţii la nedeie şi spectatorii s-au bucurat de o zi frumoasă, iubitorii de tradiţii şi obiceiuri marcând această mare sărbătoare creştină, îmbrăcaţi în straie populare, aşa cum se sărbătoarea şi în urmă cu peste 400 de ani.

nedeia sanzienelor (2)      Sute de invitaţi şi turişti au ţinut să fie alături de gazde, de Consiliul local şi partenerul său, la sărbătoarea zilei. Participanţii au ţinut să fie dis de dimineaţă la slujba religioasă, care a fost săvârşită la Schitul de Straja de părintele Dimitrie Ivaşco, cel care în predica sa a vorbit despre sfântul Ioan Botezătorul: „Cel care chema pe oamenii să-şi părăseacă viaţa lor păcătoasă, să se boteze în apele râului Iordan.(…) Minunat a fost Ioan Înaintemergătorul prin naşterea lui, prin asceza lui, prin învăţătura lui. Minunat încă, pentru că s-a învrednicit să boteze în apele Iordanului pe Iisus Cristos Mântuitorul nostru. Iubiţii mei, creştini, fraţi şi surori. Ioan este nume evreiesc şi înseamnă Darul lui Dumnezeu. Şi, într-adevăr, Ioan s-a dovedit un dar al lui Dumnezeu, o mare binecuvântare pentru creştinătate.(…)Nu se socotea nici prooroc şi nici măcar om, el era un glas care striga în pustie şi pregătea calea Domnului. „Eu botez cu apă, dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-L cunoaşteţi, acela vă va boteza cu Duh Sfânt, acela vine după Mine şi este înaintea mea, şi eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor Lui” (Ioan I, 26-27).

nedeia sanzienelor    După slujba religioasă a urmat concursul de cai. La start s-au înscris 23 de concurenţi, care după cursa până sus în vârf de munte au fost răsplătiţi cu premii în bani de primarul Cristian Resmeriţă şi de viceprimarul Iacob Mesaroş, alături de care a stat şi Emil Părău. Nimeni nu a plecat cu mâna goală, premiile pornind de la 500 de lei, până la 1000 de lei. Câştigătorul, Mihai Bădoi a făcut un gest care a impresionat pe toţi cei prezenţi la nedeie, donându-i unui tânar care a avut un accident de motocicletă, Mihai Munteanu, care are nevoie de recuperare medicală. „Nu pot decât să mulţumesc celor care au foat alături de noi la marea sărbătoare de la Straja, organizatorilor, iubitorilor de tradiţii şi obiceiuri populare, cântăreţilor care au evoluat în program. Am premiat cu mare drag pe câştigătorii concursului de cai, aceştia fiind şi vedeta nedeii, cel mai frumos cal. Consider că toată lumea a fost mulţumită, am avut parte de un program artistic inedit susţinut de artişti îndrăgiţi şi consider că nedeia de anul acesta, depăşeste cu mult nedeile precendente care au fost organizate în staţiunea Straja, unde şi turiştii au putut vedea pe viu tradiţiile şi obiceurile care se păstrează nealterate de sute de ani, în Lupeni şi în Valea Jiului”, a ţinut să declare primarul Cristian Resmeriţă.

nedeia sanzienelor (1)    La rândul său, Emil Părău i-a premiat pe cei mai vârstnici dintre păstrătorii tradiţiilor populare româneşti din Lupeni şi Uricani, iar un grup de barabe, format din oameni de afaceri din Lupeni şi de alte profesiuni, au ţinut să fie prezenţi la Nedeia Sânzienelor îmbrăcaţi în straie momârlăneşti, parcă în ciuda adevăraţilor băştinaşi. „Dacă ei nu vor să mai poarte straiele populare, nu-i bai, că le-am îmbrăcat noi, oltenii, moldovenii şi alte seminţii, care s-au stabilit aici, în Valea Jiului”.

Ansamblul artistic „Codruţ”, Ionela Maghiary şi Puiu Codreanu au încins atmosfera prin recitaturile lor, ce le-a mers la suflet multora dintre participanţi la nedeie. „Această nedee se ţine aici, de prin anii 1700, la graniţa cu Austro-Ungaria se întâlneau localnicii cu oltenii de peste munte, unde se încheiau viitoarele cumetrii, cu distracţie, muzică şi dansuri specifice locului. Ne dorim ca anul viitor, după ce se va monta un teleschiul cu numărul 3, să organizăm nedeia, chiar sus în munte. Nedeile se ţineau în jurul stânei şi probabil că anul viitor vom organiza Nedeia Sânzienelor, lângă stâna turistică, unde să readucem în atenţia opinie publice şi participanţilor şi alte concursuri, în afara celor de cai, cum ar fi, aruncarea bâtei, unde se va vedea cine este cel mai puternic. De Sânziene se întâlneau şi bătrânii satului şi după cum aţi văzut i-am premiat pe cei mai în vârstă participanţi la nedeia noastră. De asemenea, concursul îl organizăm de 17 ani, odinioară caii erau sfinţiţi de preoţi şi vrem să reînviem aceste tradiţii. Ediţia de anul acesta a fost una reuşită şi vreau să le mulţumesc şi eu celor care încă mai păstrează tradiţiile şi portul popular, deoarece ele sunt identitatea poporului român şi a fiilor satului”, a conchis Emil Părău, coorganizator al Nedeii Sânzienelor din staţiunea Straja.

Angella Dumitrascu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: