Vara voluntarilor în Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului

         geoparc dinozauri   Pentru al doilea an consecutiv, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO administrat de Universitatea din Bucureşti, găzduieşte programul educaţional „Vara voluntariatului în Geoparc”. Proiecte educaţionale, organizarea de evenimente ca Zilele Geoparcului şi Festivalul Dinozaurilor, amenajarea şi inaugurarea de expoziţii şi puncte de vizitare, dar şi ghidaje la obiectivele de vizitare ale Geoparcului se numără printre ofertele acestei veri adresate voluntarilor, în cadrul programului. Voluntari pentru Geoparc este unul dintre proiectele de succes nu numai în Geoparc, dar şi la nivel naţional pentru că activitatea voluntarilor este apreciată prin adeverinţe şi certificate de voluntariat emise de Universitatea din Bucureşti şi recunoscute la nivel internaţional.

„Ambasadori pentru Geoparc” este un proiect unic în România, derulat de „Asociaţia Geomedia”. În urma obţinerii statutului de Geoparc Internaţional UNESCO, tinerii au posibilitatea de a se implica şi mai mult în comunitate şi în promovarea valorilor naturale şi culturale ale Geoparcului, prin activităţi de reprezentare la nivel local, naţional şi internaţional. Proiectul se adresează tinerilor de peste 16 ani, care au deja experienţă în activităţile de voluntariat ale Geoparcului. Ei participă la un proces de selecţie stabilit de comun acord în cadrul grupului Voluntari pentru Geoparc, iar 15 dintre cei care obţin cel mai mare punctaj vor participa la o tabără de formare de cinci zile ce va fi încheiată cu o evaluare. Absolvenţii vor primi, pentru un an, statutul de Ambasadorii Geoparcului Internaţional. Ambasadorii selectaţi vor primi documente şi echipament oficial de reprezentare şi vor depune un angajament de respectare a valorilor morale şi etice. Acest proces va fi repetat în fiecare an, astfel încât cât mai mulţi tineri din Ţara Haţegului dornici de implicare să aibă posibilitatea de a-şi reprezenta comunitatea. Statutul lor va fi confirmat prin prezentarea oficială făcută partenerilor locali, naţionali şi internaţionali, comunităţii locale, în şcolile şi în instituţiile în care activează, în mass – media şi în cadrul Universităţii din Bucureşti. De altfel, o parte dintre voluntarii aspiranţi la acest titlu au avut ocazia să întâlnească şi un ambasador în exerciţiu. Excelenţa Sa, Domnul Paul Brummell, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a făcut o vizită în Geoparc, ocazie cu care i-a întâlnit şi pe o parte dintre voluntari. „Educaţie în Geoparc cu Andi Andezit” este proiectul Asociaţiei „Drag de Haţeg” care se desfăşoară pentru al treilea an consecutiv la Casa Vulcanilor din Densuş, cel mai premiat proiect şi cel mai popular punct de interpretare în rândul voluntarilor. După ce au construit o căsuţă din cob care să explice vulcanismul din zonă şi au amenajat o livadă senzorială, anul acesta voluntarii se axează pe educaţie. Prin crearea unei mascote – Andi Andezit, voluntarii trebuie să găsească modalităţi creative de promovare a Casei Vulcanilor. De asemenea, ei sunt invitaţi să se implice în organizarea unui eveniment – Ziua Vulcanilor – ce se va celebra pe 24 august, să realizez un film de promovare şi să creeze împreună trei programe educaţionale pe care să le testeze ulterior împreună cu 100 de tineri din municipiul Hunedoara.

„Banca de EcoInvestiţii în Educaţie”, derulat de Asociaţia Centrul de Resurse pentru Acţiune Locală, continuă proiectul care s-a desfăşurat anul trecut în grădina de la sediul Geoparcului din oraşul Haţeg şi care a fost recompensat de finanţatori, în anul 2015, cu premiul „Spaţii Verzi” datorită rezultatelor obţinute şi implicării voluntarilor. În acest an, voluntarii lucrează la realizarea unei bănci de seminţe (obţinute de la plantele şi florile din grădină) şi roci din Ţara Haţegului, adaptând modelul unei instituţii bancare. Ei trebuie să stabilească regulile de funcţionare a băncii, să facă un clip video de promovare şi să realizeze trei pachete educaţionale, pentru cele trei cicluri de învăţământ – primar, gimnazial şi liceal. Cele trei proiecte sunt finanţate de Fundaţia pentru Parteneriat şi Mol România şi au fost desemnate câştigătoare în urma unui concurs de proiecte desfăşurat la nivel naţional. Proiectele se derulează cu sprijinul partenerilor: Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Asociaţia Pro Educaţie, Istorie şi Cultură Corvinias, Asociaţia Pixel Viu, Colegiul Naţional „I. C. Brătianu” Haţeg, Şcoala Generală cu clasele I-VIII Sântămăria Orlea, Şcoala Generală cu clasele I-IV Sălaşu de Sus şi Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea.(A.D.)

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: