Contractul de achiziţie servicii de consultanţă juridică la Uricani, cu dedicaţie specială

hot uricani   Convocaţi într-o şedinţă de urgenţă, consilierii locali uricăneni prezenţi au aprobat achiziţionarea serviciilor de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă  a intereselor oraşului Uricani, tocmai în perioada în care şi primarul Dănuţ Buhăescu este cercetat în mai multe dosare, ultimul urmând să fie instrumentat de cei de la ANI pe motiv de incompatibilitate, pentru că şi-a făcut nevasta consilier personal. De la şedinţă au lipsit patru consilieri: Ion Stănescu, Nicuşor Stoi, Constantin Stancu şi Ilie Părvan, iar consilierii Daniel Moraru şi Rebeca Zaharia s-au abţinut  de la vot.

Şi cum primarul a făcut o afirmaţie destul de gravă, că în cadrul „Compartimentului juridic” nu există jurişti, a profitat de deciziile OUG26/2012, alin 2, care prevăd faptul că, în situaţii temeinic justificate, în care activităţile de consultanţă, de asistenţă sau de reprezentare nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridic angajat, pot fi achiziţionate servicii de această natură, în condiţiile legii, numai cu aprobarea consiliului local. Astfel, primarul uricănean aruncă eventualele consecinţe care derivă din  finalul proceselor, în cârca consilierilor locali, care au aprobat acest proiect, iar viceprimarul Corneliu Braia va fi mandatat să semneze contractul de consultanţă, asistenţă juridică şi reprezentare în instanţă. Chiar dacă este ordonator de credite şi reprezentantul oraşului Uricani în teritoriu, primarul a justificat delegarea viceprimarului pe motiv că „va lipsi din localitate când se va semna contractul”.

Consilierii locali nu prea au ştiut ce să facă, Daniel Moraru afirmând că „dacă la un moment dat, cei de la Curtea de Conturi ne vor imputa şi acest contract, vom răspunde în subsidiar pentru hotărâri şi vom plăti cu vârf şi îndesat porcăriile aprobate”. Surse din cadrul primăriei Uricani, au afirmat că favorit în obţinerea contractului este avocatul care îl reprezintă personal pe Buhăescu. După cum am mai relatat, maestrul Tomescu de la Baroul Hunedoara a mai beneficiat de contracte cu instituţii publice din Valea Jiului printre care primăria şi spitalul Vulcan şi Primăria Uricani. Obiectul contractului îl reprezintă asistenţa juridică în procesul cu Curtea de Conturi a României, care a emis în urma controlului efectuat, Decizia 43/ 2013, prin care se obligă recuperarea prejudiciului de zeci de miliarde creat în urma unor contracte dubioase, încheiate cu firme apropiate primarului.

Cum contestaţia administrativă formulată de reprezentanţii Primăriei Uricani, depusă împotriva deciziei Curţii de Conturi nr. 43/2013 în termenii  legali,  a fost respinsă prin încheierea nr. 116/2013, se va continua atacarea acesteia în faţa instanţelor de judecată, cu ajutorul avocatului care va fi desemnat să facă acest lucru. Curtea de Conturi a stabilit recuperarea unor presupuse prejudicii, care în opinia uricănenilor nu sunt reale, dar se constituie fapte penale de abuz în serviciu, fals în înscrisuri oficiale, care ar putea atrage şi alte dosare penale pentru cei care au prejudiciat bugetul local de zeci de miliarde de lei.  Iar atribuirea contractului de lucrări în cadrul proiectului „Modernizare, reabilitare şi dotarea cu echipamente de specialitate a cabinetelor Ambulatoriu Uricani” a fost contestat  de o firmă de construcţii din Petroşani, la Curtea de Apel Alba Iulia, „iar tergiversarea procedurilor de achiziţie de către diverşi participanţi la licitaţie este în măsură să conducă la expirarea termenelor de implementare  a proiectului şi implicit la piederea finanţării”.

Avocatul va avea o sarcină grea, să demostreze în faţa instanţei că activitatea de la primăria Uricani se desfăşoară în condiţii normale şi că acolo lucrează numai oameni cinstiţi, chiar dacă ilegalităţile au fost constatate de cei de la Curtea de Conturi. Pe surse, am aflat că şi cei de la DGA şi ANI sunt  cu ochii pe edilul uricănean şi pe unii apropiaţi lui, care au fost părtaşi la jefuirea banului public şi că urmează alte descinderi  în oraşul cel mai vestic al Văii Jiului.

Angella DUMITRAŞCU

One comment

  1. Stefan Bautu spune:

    nu este prima data cand Buhaescu isi plateste avocatul personal din banii primariei,il plateste cu sute de milioane din banii primariei si in procesele lui personale ii da 300-400 de lei,pentru primarie este foarte scump avocatul iar in procesele lui personale devine foarte ieftin,aproape il reprezinta pe Buhaescu gratis……nu inteleg cum consilierii voteaza asemenea magarii,poate o sa vina vremea sa dea ei banii care ii va incasa acest avocat avand in vedere ca se incalca legea deoarece primaria Uricani are juristi,chiar si consiliul local avand jurist angajat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: