60 de ani de la înfiinţarea Liceului Teoretic ,,Mircea Eliade,, din Lupeni

„Fii tu însuţi schimbarea pe care o doreşti lumii”

liceu activitati   Liceul Teroretic Mircea Eliade din municipiul Lupeni organizează vineri, 25 octombrie şi sâmbătă 26 octombrie, aniversarea celor 60 de ani de existenţă în piesajul învăţământului românesc şi hunedorean.

Cu acest prilej, profesorii şi elevii vor organiza mai multe evenimente. Vineri, începând cu orele 11.00 va avea loc deschiderea festivă a manifestărilor. La acestea sunt invitaţi să participe pe lângă oficialităţile judeţene şi locale, foste cadre didactice şi foşti elevi ai liceului.

“Am pornit în anul 1953 cu misiunea bine stabilită de a fi locul care degajă educaţie şi formează adevăraţi oameni pentru comunitate şi societate. Am reuşit aceasta şi din postura de liceu teoretic în perioada anilor 1953-1977 şi din postura de liceu industrial în perioada anilor 1977-1990, apoi din nou liceu teoretic din 1990 până în prezent. Din 2013 am devenit Liceul Teoretic Mircea Eliade. Purtăm cu mândrie această denumire şi reuşim să răspundem cu brio cerinţelor impuse de această titulatură. În tot acest timp de aici, au plecat absolvenţi care au devenit „oameni mari”. Şcoala are şi va avea un rol important din ce în ce mai important în societate, paradoxal şi împotriva curentului ultimei perioade, conform căruia oricine are acces la uriaşa cantitate de informaţie, diminuează rolul şcolii. Rezultatele obţinute de şcoala noastră în ultimii ani, la examene, la concursuri, olimpiade şcolare, drumul urmat de absolvenţii acestei şcoli ne îndreptăţesc să fim încrezători în viitor. Suntem şi vom fi ceea ce le spunem fiecăruia dintre elevii noştri să fie: fii tu însuţi schimbarea pe care o doreşti lumii”, a  ţinut să precizeze directorul Liceului Teoretic Mircea Eliade, prof. Daniel Ianoşi.

Timp de două ore invitaţii, foşti elevi ai liceului, vor reveni în bănci la statutul de elevi. Au confirmat participarea prefectul Sorin Vasilescu, deputatul Cristian Resmeriţă, Mircea Baron-Universitatea Petroşani, Petru Hodor, fost primar al municipiului Vulcan, ambasadorul Ion Gâf-Deac, directorii Adrian Petrar şi Diaconu Dragoş, Giani Balea, etc.

Cu prilejul aniversării celor 60 de ani de existenţă a liceului lupenean va fi vernisată şi o expoziţie ine-dită cu lucrări ale elevilor, va fi lansat anuarul  omagial şi revista liceului dedicate acestui eveniment. Totodată va avea loc şi  un simpozion judeţean dedicat marelui umanist, Mircea Eliade, ce va fi structurat pe trei secţiuni: cultură, educaţie şi creaţie.

„La a 60-a aniversare a liceului din Lupeni radiind de lumina cunoaşterii şi susurului de copiii, iubind învăţătura prin cei ce au transmis-o, dascălii, mă regăsesc din  nou copil, şi-mi aduc aminte cu drag de clipele petrecute la această instuţie de învăţământ,  care a format oameni de năjede ai comunităţii noastre şi nu numai. Experienţa, dăruirea şi tinereţea din inimile fiecărui dascăl au contribuit la temelia acestui edificiu care, peste ani, a devenit mîndria noastră. Urez întregului colectiv multă sănătate, rezultate deosebite în munca pe care o desfăşuraţi şi La mulţi ani”,  a ţinut să transmită în avampremiera evenimentului, deputatul Cristian Resmeriţă. Organizatorii au în plan şi o întâlnire între generaţii, foştii elevi urmând să depăne amintiri din viaţa lor de licean în faţa tinerilor care frecventează acum cursurile liceului.

„Este un prilej aniversar, o bucurie pentru întreaga comunitate a municipiului Lupeni, dar şi o comemorare întru cinstirea celor care s-au străduit cu dăruire, de-a lungul celor şase decenii, să plămădească tinerele mlădiţe lupenene, să le modeleze şi să le cizeleze şi apoi să le insufle dorinţa de cunoaştere şi încrederea în sine. La mulţi ani Liceului Teoretic Mircea Eliade din Lupeni”, a urat şi primarul Cornel Resmeriţă.

Liceul lupenean este şi va fi liceul de referinţă pentru zona de vest a Văii Jiului şi are un rol binedeterminat în viaţa acestei zone. Din anul 1913 până în anul 1924 funcţionează în colonia Braia o şcoală de nive, secundar numită Şcoala Civilă care a funcţionat până în anul 1926 în clădirea actualei Şcoli Gimnaziale nr.2 care este şi ea la rândul ei parte componentă a liceului. În anul 1912 s-a înfiinţat în Lupeni prima şcoală Comunală de Ucenici, iar din 1950 se transformă în Şcoala de Ucenici Metalurgi. În anul 1941 se înfiinţează prima Şcoală Tehnică Minieră de gradul I, iar în 1943 apara Şcoala Tehnică minieră de gradul II care a funcţionat până  în 1946 se transformă în Şcoala Medie Tehnică de cărbune. La 1 septembrie 1953 a luat fiinţă Liceul Teoretic Lupeni cu denumirea de Şcoala Medie Mixtă de 10 ani, care a funcţionat în clădirea din cartierul Ştefan. La 1 septembrie 1971 a fost inaugurată actuala clădire a liceului, iar în 1977 liceul devine Liceul de Chimie Industrială nr. 2 subordonat Ministerului Învăţământului şi Ministerului Economiei  Forestiere, iar din1978 unitatea devine subordonată Ministerului Industriei Chimice. Din anul 1990 s-a revenit la statutul de liceul teoretic şi începând cu anul şcolar 2010 – 2011 Liceul cuprinde ciclul liceal, Şcoala Gimnazială nr. 1 şi Şcoala Gimnazială nr. 2, oferind educaţie copiilor şi tinerilor, începând de la nivelul preşcolar, nivel primar, gimnazial şi liceal cu filieră teoretică.

Elena DRAGOMIR

 

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: