50 de milioane de euro pentru regenerarea zonelor urbane defavorizate

Veşti bune vin pentru România de la comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu. Acestea vizează domenii importante în care s-au făcut progrese importante: sănătatea şi protecţia copiilor.

corina cretu si ministri    „În calitate de Comisar European pentru Politică Regională mi-am propus să mă întâlnesc cu factori de decizie din ţară tocmai pentru a da un impuls implementării reformelor şi programelor cu finanţare europeană din domeniul sănătăţii şi al îngrijirii copiilor. În cadrul primei zile a vizitei m-am întâlnit cu dl. Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, pentru a discuta cu el despre modul în care Fondurile europene structurale şi de investiţii pot fi folosite în abordarea provocărilor legate de sărăcia copiilor din România. Din păcate, datele statistice sunt dure: viaţa a mai mult de jumătate dintre copiii din România este plină de lipsuri, iar aceşti copii sunt în mare pericol de a cădea pradă sărăciei.

Cred că este cu adevărat nevoie de un efort susţinut din partea autorităţilor române pentru a implementa Pachetul anti-sărăcie pe care l-au pregătit. Am transmis conducerii Ministerului Fondurilor Europene că, atât eu şi serviciile din subordinea mea, vom continua să sprijinim eforturile autorităţilor române în această direcţie. Fondurile europene structurale şi de investiţii reprezintă o foarte bună şi sigură sursă de finanţare pentru proiectele de reformă în domeniul îngrijirii copiilor. De altfel, România are alocate pentru perioada 2014-2020, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, peste 520 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Regional, pentru proiecte ce vizează incluziunea socială şi reducerea sărăciei. De asemenea, mai bine de 360 de milioane de euro sunt destinate, tot prin FEDER, educaţiei, iar pentru regenerarea zonelor urbane defavorizate au fost prevăzute 50 de milioane de euro. Dacă toţi aceşti bani ar fi folosiţi în mod eficient, am putea îmbunătăţi calitatea vieţii pentru aproximativ 75 de mii de copii, 10 mii de persoane cu dizabilităţi şi 62 de mii de vârstnici. Mă refer aici la posibilitatea construirii de centre de zi, cantine, centre pentru servicii sociale şi medicale. Aceasta ar însemna şi dezinstituţionalizarea a 750 de copii şi a peste 500 de persoane cu dizabilităţi. Comisia Europeană rămâne alături de România în eforturile sale de implementare a reformelor. Sper ca data viitoare când voi reveni în ţară să pot constata şi afirma că au fost realizate progrese remarcabile în domeniul sănătăţii, al îngrijirii copiilor, precum şi în implementarea programelor şi proiectelor europene în general”, a ţinut să transmită comisarul european pentru Politici Publice, Corina Creţu.   Ella Schreiber

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: