Ambulatoriul Petrila a găzduit pe 20 şi 21 mai între orele 8 -19, o echipă de medici şi studenţi din Centrul Universitar Cluj Napoca, care au oferit consultaţii în opt domenii medicale, de care au beneficiat peste 500 de petrileni.
La acţiunea medicală au participat 20 de medici specialişti şi 30 de studenţi, fiind acoperite specialităţile: ginecologie, urologie, gastroenterologie, cardiologie, dermatologie, diabet, oftalmologie şi pediatrie. Acţiunea medicală a avut ca programe principale – Depistare (screening) cancer col uterin, depistare (screening) cancer prostată în care sens bărbaţii cu vârsta între 45-70 ani au fost evaluaţi prin determinarea valorii antigenului prostatic specific şi ECO, iar femeile între 25-65 ani au fost evaluate prin efectuarea testului Babeş Papanicolau. La pacienţii cu alte acuze, consultul a fost completat cu evaluare în celelalte specialităţi. A existat chiar şi o farmacie proprie care asigură în mod gratuit medicaţia recomandată de medic pe o perioadă determinată.
Pentru consult şi diagnostic medicii au folosit aparatura modernă existentă în Ambulatoriul Petrila. Costul acestei aparaturi a fost de peste trei milioane de lei şi dotează 15 cabinete cu profile diferite, medicină internă; pediatrie; cardiologie; neurologie; psihiatrie; recuperare, medicină fizică şi balneologie; chirurgie generală; obstetrică-ginecologie; ortopedie-traumatologie; laborator de analize medicale; laborator radiologie şi imagistică medicală; laborator de recuperare, medicină fizică şi balneologie (bază de tratament). Pe lângă cele 15 cabinete, clădirea recent renovată a Ambulatoriului Petrila mai este prevăzută cu laboratoare amenajate conform standardelor şi normelor în vigoare, nouă săli de aşteptare, un spaţiu deşeuri menajere, un spaţiu pentru deşeuri infecţioase, două oficii lenjerie, un oficiu pentru personal, un vestiar, sistem de încălzire, sistem cu panouri solare, climatizare şi 77 echipamente medicale.
Valoarea totală a proiectului a fost de 9.763.680 lei din care asistenţa financiară nerambursabilă s-a ridicat la suma de 7.462.046,68 lei din care, contribuţia U.E. a fost în sumă de 6.472.183,35 lei şi 989.863,33 lei provin de la guvernul României. Pentru realizarea acestei investiţii, primarul Ilie Păducel a făcut nenumărate drumuri la Bucureşti, bătând pe la uşile ministerelor, dar până la urmă a obţinut ceea ce şi-a dorit. Un centru medical modern, la care vor putea apela toţi petrilenii dar şi ceilalţi locuitori ai Văii Jiului. (V.J.)