Spune NU închiderii mineritului din judeţul Hunedoara!

vochitoiu nou     Alianţa pentru Hunedoara iniţiază această petiţie în semn de protest faţă de încercarea de manipulare a opiniei publice şi lipsa de transparenţă instalată la Ministerul Energiei, în ceea ce priveşte situaţia din minerit, precum şi a problemelor dificile cu care noi, locuitorii judeţului Hunedoara, ne confruntăm.

Iniţiem acest demers disperat considerând că prin intermediul acestei petiţii să atragem atenţia în ceea ce priveşte încălcarea următoarelor drepturi fundamentale şi constituţionale, precum:

– dreptul la o viaţă decentă a cetăţenilor judeþului Hunedoara, aşa cum îl prevede articolul 22 din Constituţia României;

– transparenţa decizională a autorităţilor în actul guvernamental, conform Legii nr. 52/2003;

– punerea în pericol a locurilor de muncă a mii de salariaţi şi a funcţionării Sistemului Energetic Naţional.

În calitate de senator al Văii Jiului i-am prezentat Preşedintelui României, domnului Klaus Iohannis, Primului Ministru, domnului Dacian Cioloş şi ministrului energiei, domnului Victor Vlad Grigorescu o serie de măsuri ce pot fi luate pentru a evita colapsul economic al Complexului Energetic Hunedoara şi implicit al economiei judeţului Hunedoara.

Am întreprins un demers instituţional, adresându-mă domnului ministru Victor Vlad Grigorescu, cu următoarele propuneri:

1. reglementarea ponderilor în mixul energetic naţional, care să cuprindă toate resursele energetice importante ce participă la adecvanţa şi siguranţa SEN (Sistemul Energetic Naţional), inclusiv uraniu şi cărbune, şi negocierea la Bruxelles a accesului reglementat pentru Complexul Energetic Hunedoara într-un cuantum de 5% din necesarul de energie electrică a României;

2. mai puţină subvenţie pentru energia produsă de eoliene şi sprijinirea cărbunelui din acea subvenţie;

3. considerarea ofertei depusă din partea unui grup financiar la Ministerul Energiei, o ofertă fermă, de participare la restructurarea economico-financiară a Complexului Energetic Hunedoara sau de achiziţionare a pachetului majoritar, în caz de privatizare, ca partener strategic.

Lipsa de transparenţă şi de răspuns la aceste propuneri mă determină să afirm că domnul ministru Victor Vlad Grigorescu îşi îndeplineşte în mod defectuos atribuţiile care îi revin, manifestând un vădit dispreţ faţă de interesul naţiunii române şi de familiile a mii de hunedoreni.

Vă chem alături de mine şi de Alianţa pentru Hunedoara să semnăm această petiţie în scopul de a solicita public Primului Ministru demiterea ministrului energiei – V.V. Grigorescu pentru situaţia pe care a creat-o, evitarea deteriorării climatului social şi a siguranţei Sistemului Energetic Naţional, spre care ne îndreptăm. Totodată solicităm şi iniţierea măsurilor de reformă care să ducă la continuarea activităţii de extracţie în toate cele patru mine!

Senator

Haralambie VOCHIŢOIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: