Comemorarea s-a ţinut la cimitirul eroilor, acolo unde autorităţile locale au organizat o slujbă de pomenire a morţilor.
La ora 12 şi 30 de minute a zilei de 27 aprilie 1922, la mina Aurelia din Lupeni, 82 de oameni au pierit în cel mai mare accident minier din Valea Jiului lăsând în urmă 67 de văduve şi 94 de copii nu şi-au mai văzut niciodată soţii şi taţii. La 94 de ani de la producerea tragediei, tot la ora 12 şi 30 de minute, exact la orele când s-a produs explozia, a avut loc o slujbă religioasă, precedată de depuneri de coroane din partea Primăriei şi Consiliului local Lupeni, a deputatului Cristian Resmeriţă şi a omului de afaceri Emil Părău.
După slujba religioasă, primarul Cornel Resmeriţă a ţinut o alocuţiune, iar colegul nostru Marian Boboc, cel care a scris mai multe cărţi despre tragediile petrecute de-a lungul timpului în minele din Valea Jiului, a făcut o rememorare succintă a situaţiei de atunci, aşa cum este prezentată şi în cartea „Ultimul şut”, dezvăluind că în 1922, în ziarul „Graiul Muncitorimei” s-a folosit pentru prima dată sintagma „Valea Plângerii” pentru Valea Jiului, sintagmă care astăzi este la fel de actuală ca şi atunci.
„Tragedia a fost pentru Lupeni foarte mare şi este şi în continuare la fel. Am considerat că suntem obligaţi să venim azi aici, cu angajaţii primăriei şi să depunem o coroană de flori în memoria celor căzuţi atunci”, a spus Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
„Putem doar să ne imaginăm ce tragedie a fost la vremea respectivă pentru 82 de familii. Au rămas femei singure, copii orfani, o adevărată tragedie. Important este ca în vremurile care vin, cel puţin noi, să le aducem un omagiu celor ce şi-au dat viaţa, nu doar în 1922, ci şi în alte tragedii din exploatările miniere”, a declarat şi deputatul Cristian Resmerită.
„A fost cea mai mare tragedie din istoria mineritului. Vă daţi seama ce însemna pentru o comunitate mică, cum era comuna Lupeni din acea perioadă. După această tragedie, a venit chiar regele Ferdinand în Valea Jiului, pentru a ajuta financiar văduvele şi orfanii. Sperăm să nu fie o mai mare tragedie acum, închizându-se mina Lupeni”, a spus omul de afaceri Emil Părău.
Biroul internaţional al celor care tulbură liniştea pământului
Reproducem aici o mărturie a lui Petre Mihăilă, fostul lider al minerilor social-democraţi lupeneni în perioada interbelică aşa cum a fost ea redată se scriitorul Marian Boboc în cartea „Ultimul şut”: „În ziua de 27 aprilie, între orele 12 şi 1, pe când mergeam spre mina Victoria, unde trebuia să intru la orele 2 după masă, la lucru, când trecem pe la gura minei Aurelia, am auzit deodată o explozie puternică şi un cutremur de pământ. La început nu ştiam ce s-a întâmplat, însă imediat mi-am dat seama că este o explozie de mină. Am renunţat să mai merg la lucru la mina Victoria şi am luat o lampă, nu-mi amintesc de la cine, care se afla la gura minei Aurelia şi am coborât cu ascensorul în Puţ, care era 120 m adânc. Acolo am găsit toate galeriile prăbuşite, vagonete răsturnate şi încă gazurile şi fumul era cald, totuşi eu şi încă doi tovarăşi, care intraseră deodată cu mine, am început munca de salvare. Nu am putut salva de sub dărâmături decât 4 muncitori, în viaţă, care au scăpat, dintre care unul a fost cu ochii arşi, totuşi a mai trăit vreo doi ani. Munca de salvare a continuat 24 de ore. În acest timp, s-au găsit 80 de corpuri în nesimţire, arse şi sfărâmate. Dintre muncitorii care fuseseră la lucru în ziua exploziei lipseau doi, care nu se puteau găsi. După alte două zile, au fost găsiţi şi aceia, însă tot în nesimţire.
La înmormântarea celor 82 de muncitori, căzuţi în câmpul muncii, au luat parte toţi muncitorii din regiunea Văii Jiului, în acea zi nu s-a muncit în întreaga regiune. În acea zi a fost o jale.
Pentru cei 57 din 1917 s-a făcut un cimitir aparte, au fost înmormântaţi într-o groapă comună. De asemenea, acei 82 au fost înmormântaţi în acel cimitir care a fost denumit “Biroul internaţional al celor care tulbură liniştea pământului”. Marian Boboc – Ultimul şut
Probabil nu mai este necesar să precizăm că de la comemorare au absentat ca de obicei reprezentanţii sindicatelor miniere şi ai CEH. Probabil sunt prea ocupaţi cu falimentarea Complexului şi închiderea minelor.
Sunt fiul unui supravietuitor din cei 6 ai catastrofei miniere din 27 aprilie 1922. Poate singurul care ar mai putea povesti cate ceva din cele relatate de tata.
Lasati un numar de telefon sa va putem contacta, sau sunati la nr. de tel: 0737402737.