Soarta Văii Jiului este pecetluită, guvernanţii se şterg la fund cu orice iniţiativă de a salva Complexul Energetic

vochitoiu       Informaţiile conform cărora soarta Văii Jiului a fost decisă mai demult şi nu la noi în ţară primesc o nouă confirmare. Când este vorba despre Valea Jiului, tehnocraţii din „guvernul meu” nici măcar nu se mai deranjează să deschidă un plic.

Memorandumul cu care senatorul Haralambie Vochiţoiu s-a prezentat săptămâna   trecută la guvern nici măcar nu a fost răsfoit de tehnocraţii lui Iohannis. Este vorba despre o scrisoare de intenţie, trimisă încă de pe 8 aprilie de reprezentanţii Scharfstein Group, a cărei subiect principal este Complexul Energetic Hunedoara. În urma întâlnirii de miercuri, vicepremierul Costin Bucur, a promis că va fi constituit un comitet care să analizeze cele trei propuneri. În loc să ia act de solicitarea acestui grup de investitori germani şi coreeni, ministrul energiei Victor Georgescu iese pe post şi anunţă închiderea minelor Lonea şi Lupeni. Aceasta l-a enervat la culme pe senatorul hunedorean Haralambie Vochiţoiu, care a declarat într-o conferinţă de presă, ţinută duminică la biroiul său parlamentar, că „este inadmisibil ca scrisoarea să stea în sertarele Ministerului Energiei, statul să nu deschidă măcar documentele trimise şi să nu le analizeze”.

În scrisoarea de intenţie, Reprezentanţii Scharfstein Group au propus statului român un parteneriat pentru Complexul Energetic Hunedoara în care ei să vină în prima fază cu 500 de milioane şi tehnologie de ultimă oră care mai funcţionează în Germania şi prin care huila este descompusă chimic împreună cu deşeuri menajere, şi se face biodiesel şi energie. Orice guvern din lumea asta ar fi luat foarte în serios propunerea, mai puţin „Guvernul Meu” care s-a şters cu ea la fund.

            „Am fost la întâlnire cu reprezentantul unui grup de investitori care a depus deja, din 8.04.2016, un memorandum, adică o scrisoare de intenţie, prin care propun la modul cel mai concret Guvernului României un parteneriat în participaţiune în care ei să vină cu 500 de milioane de euro în prima fază, cu utilaje, pentru CEH. Oamenii ăştia nu au învârtit globul pământesc şi au pus degetul pe Valea Jiului. Am vorbit cu oamenii aceştia luni de zile. S-a luat aviz de la Ministerul Energiei, au venit aici, au văzut termocentralele, minele, au fost de acord. Nu e Valea Jiului cel mai   prietenos loc în care să aduci 500 de milioane de euro şi cu toate acestea am făcut un efort şi au venit aici. Din 8 aprilie au depus un document oficial. Domnul vicepremier Borc a întrebat-o direct pe Corina Popescu dacă ştie de treaba aceasta. „Da, ştim”, aşa într-o doară, de parcă era o cerere de audienţă joi după-masa. Revolta mea a fost maximă când am auzit acest răspuns, această indolenţă incredibilă. Când ştii că arde ceva în ţara asta şi vine cineva şi rezolvă treaba să ţii două săptămâni o hârtie, să nici nu te intereseze, să nu deschizi dosarul… „, a spus, duminică senatorul Haralambie Vochiţoiu.

Pe lângă aceasta, Vochiţoiu a mai prezentat alte două soluţii pentru CEH, astfel încât activitatea minieră din Valea Jiului să nu se închidă. Este vorba despre necesitatea de a face lobby la Bruxelles astfel încâ România să poată produce 5 la sută din energia electrică la un preţ reglementat, iar acesta să fie acordat energiei produsă din huila de Valea Jiului. Conform senatorului, o altă soluţie ar fi susţinerea, de către toţi românii, la fel cum se face cu energia verde, a CEH, prin includerea unui leu pe factura de energie pentru „susţinerea     interesului naţional” reprezentat de „huila de România care timp de 100 de ani a contribuit la dezvoltarea ţării”.

Senatorul Vochiţoiu a promis că va merge până în pânzele albe pentru a rezolva această   problemă. Adică până la preşedintele Iohannis, căruia, cu siguranţă i se rupe în mai multe de Valea Jiului şi va face totul pentru locuitorii acestei zone. De fapt, el habar nu are unde e pe Hartă Valea Jiului. Oricum, nu este pe drumul dintre Sibiu şi Bucureşti şi nici pe cel dintre Bucureşti şi Miami.

           „Nu se poate aşa ceva. Este inadmisibil. O să ajung până la preşedintele Klaus Iohannis. Sper că domnul premier Cioloş va fi informat despre ceea ce s-a întâmplat. Cred în puterea de decizie şi puterea de muncă a domnului premier, dar dacă este depăşit şi oamenii lui fac aceste lucruri, pentru că până la urmă şi cuvântul lui este pus la îndoială, el a trimis această comisie la întâlnirea cu mine,     i-a trimis să găsim o soluţie împreună. Pe la spatele meu şi spatele premierului au aruncat în spaţiul public că mai închid două mine. Voi încerca o nouă întrevedere cu domnul premier, dacă nu reuşesc stau la Poarta Cotroceniului până mă primeşte domnul preşedinte Klaus Iohannis pentru că nu se poate aşa ceva”, a completat Haralambie Vochiţoiu.

Potrivit senatorului Vochiţoiu, cele trei soluţii prezentate de el au ca scop salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Senatorul hunedorean este de părere că CEH poate fi salvat cu condiţia să se dorească acest lucru. Cu siguranţă Cioloş va încălca directivele de la Bruxelles, chiar cu riscul ca şefii lui, Junker şi Frau Merkel să nu-i mai trimită felicitare de Paşte şi se va gîndi la viitorul Văii Jiului şi la siguranţa energetică pe care o asigură funcţionarea CEH.

Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: