Cu chiu cu vai, se apropie de final unul dintre cele mai importante proiecte ale judeţului Hunedoara, cel care vizează un sistem integrat de management al deşeurilor. Aceasta este vestea bună. Vestea proastă pentru cea mai mare parte a Văii Jiului este că preţul plătit de populaţie pentru gunoiul menajer creşte cu aproape 50%. Dacă până acuma doar vulcănenii plăteau sub guvernarea Ile peste 7 lei/pers pentru gunoiul menajer, după implementarea acestui proiect, toată Valea Jiului va plăti 7,2 lei/pers. Asta în situaţia în care acum câteva luni, preşedintele Consiliului Judeţean, aninoseanul Adrian David, declara vizavi de acest subiect că preţul la gunoiul menajer va fi „undeva, până la 6 lei/persoană”.
Ceva totuşi nu este în regulă, dacă ţinem cont că până în luna februarie firma de salubritate din Reşiţa percepea un tarif de 6,5 lei/pers pentru a colecta gunoiul menajer şi a-l transporta 150 de km până la deponeul de la Vulcan. Mai mult, firma reşiţeană plătea şi o taxă de 350 de lei pentru fiecare maşină de gunoi basculată la groapa de gunoi a Vulcanului. La un calcul sumar, o familie de patru persoane va plăti anual firmelor din subordinea Consiliului Judeţean, firma de gunoi şi Apa Serv peste 700 de lei, respectiv 345 pentru gunoişi 384 pentru apa potabilă, apa uzată evacuată şi apa meteorică evacuată. Cam scump, mai ales că la Petroşani s-a construit o staţie de sortare şi transfer. Oricum, treaba va mai dura, având în vedere că la Bârcea Mare lucrările continuă încă la staţia de sortare, tratare mecano-biologică, construirea unui depozit de deşeuri menajere iar în Valea Jiului se lucrează încă la închiderea depozitelor neconforme.
În ultima şedinţă, consilierul judeţean Dorina Pleşcan a dorit să afle care vor fi tarifele pe care le vor plăti cetăţenii din Valea Jiului pentru gunoi şi dacă, ca urmare a implementării acestui sietem integrat al deşeurilor şi dacă aceste taxe nu vor fi cumva incluse în impozitele şi taxee locale.
În replică, preşedintele CJ Hunedoara, liberalul Adrian David, a spus „am generat investiţii de 70 milioane de euro prin proiecte pe fonduri europene. Ca hunedorenii să nu fie confuzi în urma acestei şedinţe, o să le spun că în primul rând vom avea un serviciu de calitate, care le va lăsa un mediu mult mai curat. Vom colecta selectiv şi nu vom plăti mai mult. Intrăm în licitaţii cât de curând pe acest serviciu. Preţul de pronire în mediu urban este de 7,2 lei, iar în mediul rural cred că este de 2,9 lei. Le vom spune hunedorenilor cât vor plăti în momentul în care, aceste licitaţii vor fi finalizate”.
Obiectivul final al proiectului îl constituie dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene în judeţul Hunedoara, prin îmbunătăţirea serviciilor şi redu-cerea numărului de depozite neconforme (n.r. au fost închise), în scopul conformării asumate prin Tratatul de Aderare. (E.D.)
Lasă un răspuns