“Strămoşii noştri ne-au lăsat istoria, ţara, şi noi de ce să distrugem totul?”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA     Ca în ficare an, pe 29 aprilie, administraţia publică locală a municipiului Petroşani îşi sărbătoreşte eroii, veteranii de război, pe cei care mai sunt în viaţă. Aceştia au scris o pagină glorioasă a istoriei naţionale şi sunt pentru întreaga comunitate un exemplu generos de tărie sufletească şi frumuseţe morală.

La întâlnirea cu veteranii de război a spus prezenţi doar o reprezentantă a acestora, dna Domnica Ileşoi, care în înţelepciunea celor 90 de ani de viaţă, îşi aduce încă aminte de vremurile trăite în timpul războiului, de educaţia primită de la părinţi şi de la dascălii pe care i-a avut. Este dezamăgită de tinerii din ziua de astăzi, care nu mai au modele de viaţă. „Aş vrea să văd şi eu că ei fac ceva pentru ţara asta. Avem o ţară frumoasă şi cred că suntem unicat în Europa, avem copii talentaţi şi bine ar fi ca omul să fie potrivit, la locul potrivit… La noi era lege: respectul şi dragostea faţă de ţară, aşa am fost noi educaţi. Au trecut anii… Parcă din ce în ce ne este mai greu. Strămoşii noştri ne-au lăsat istoria, ţara, şi noi de ce să distrugem totul???… de la o zi, la alta. Vreau să văd mai mult entuziasm, mai multă muncă”, a ţinut să declare vizibil emoţionată eroina şi veteranul de război Domnica Ileşoi.   Veteranii de război au fost premiaţi de primarul Tiberiu Iacob Ridzi cu câte o „Diplomă de excelenţă” şi cu câte 500 de lei.

„Este o zi importantă pentru noi, pentru că-i felicităm pe veteranii de război, doamna Domnica Ileşoi este singura care a putut să vină la evenimentul nostru. Veteranii de război sunt un exemplu de viaţă, de putere şi curaj şi de demnitate, cu toate privaţiunile pe care le-au avut de-a lungul vieţii. Iată că, după atâta timp au reuşit să fie oameni adevăraţi. Mă bucur că avem în rândul nostru, un veteran care se bucură de viaţă, că a ţinut să fie în rândul nostru, este determinată şi merge înainte. Poveştile lor sunt impresionante, pentru că sunt reale, dramatismul prin care au trecut, în acea perioadă de neatins, însă, repet, puterea şi voinţa lor, au fost un exemplu pentru noi, pentru generaţii întregi. Şi noi trecem prin greutăţi cotidiene, dar nu se compară cu ceea ce au suferit dumnealor şi cu atât mai mult, au suferit pentru cea mai nobilă cauză, pentru patria noastră”, a ţinut să spună şi primarul petroşenean.                       Dacă în anul 2015 mai trăiau în Valea Jiului 28 de veterani, acum, după numai un an de zile, numărul acestora mai este de doar 17, şi cel mai vârstnic, de 98 de ani, trăieşte la Petrila. La mulţi ani! Respect şi recunoştinţă veteranilor de război!(A.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: