Un vis devenit realitate

palat lupeni  Trecutul este al lui Dumnezeu şi viitorul este tot în mâinile Lui. Timpul este distanţa chemării lui Dumnezeu. Am datoria ca pescar sufletesc ce m-a rânduit Dumnezeu să îndrept mreaja Învăţăturii şi să pun credinţa Cuvântului înaintea dragostei noastre. Biserica, Trupul lui Cristos este Vie. Este şi Ea într-un fel Fiinţă. Noi, nu putem trăi fără Biserica lui Cristos, este este Pâinea mântuirii noastre, ea are nevoie de noi, de lupta noastră pentru că, fiecare dintre noi, este părticică din trupul ei. În sfânta Biserică să ne rugăm pentru celui pentru care a noastră mântuire, S-a Întrupat, a pătimit, Dumnezeu fiind, de o fiinţă cu Dumnezeu Tatăl. Să ne rugăm să fim iertaţi de păcatul necredinţei – Antim Ivireanu –

palat lupeni (2)       După mari eforturi, dorinţa locuitorilor din Lupeni de a avea din nou Palatul Cultural la înfăţişarea pe care o avea acum aproape 90 de ani, s-a materializat, lupenenii şi alţi invitaţi din Valea Jiului participând miercuri, 20 aprilie, la redeschiderea acetui obiectiv cultural, unul dintre cele mai frumoase din judeţ şi din ţară. |nalţii oaspeţi au fost întâmpinaţi de primarul Cornel Resmeriţă, de deputatul Cristian Resmeriţă, de consilierii locali şi funcţionari din cadrul administraţiei locale lupenene. Un sobor de preoţi, în fruntea cărora s-a aflat protopopul de Valea Jiului, pr. Petrache Creţu, au săvârşit în foaierul generos al noului edificiu cultural, o slujbă religioasă de sfinţire a acestuia, aşa cum se cade ca şi într-o familie de buni creştini, pentru „ca cei care-i vor trece pragul, dar şi cei care se vor osteni aici, în această clădire a Culturii, binecuvântează pe aceasta şi cu frica Ta întăreşte-i pe cei care-şi vor desfăşura activitatea aici, păzindu-i nevătămaţi de cei potrivnici. Trimite binecuvântarea Ta din înălţimea locaşului Tău şi binecuvântează şi înmulţeşte toate bunătăţile în Palatul Cultural din Lupeni”.

După un intro emoţionant, făcut de colegul nostru Ionuţ Drăgotesc, care a vorbit despre starea semenilor din Valea Jiului, despre distrugerea unei naţii prin depărtarea de la credinţă, distrugerea mediului de afaceri şi a actului cultural, viitorul aparţine ţinerei generaţii. „Iată, că aici, la Lupeni s-au întâmplat numai lucruri bune. Aici s-au deschis două edificii importante: o grădiniţă, una dintre cele mai moderne din judeţul Hunedoara şi acest Palat al Culturii.(…) Să nu le mai permitem unora să-şi bată joc de Valea Jiului şi este important ca tinerii să conştientizeze acest lucru”, în sala arhiplină, un tânăr cu voce de înger a susţinut un recital de pricesne.

Vizibil emoţionat şi cu lacrimi în ochi, primarul Cornel Resmeriţă a ţinut să declare colegilor, invitaţilor şi publicului spectator că visul său a devenit realitate. Acest edificiu cultural al Văii Jiului are o istorie zbuciumată şi a fost la un pas de a fi demolat. Dar, la insistenţele susţinătorilor istoriei şi culturii, primarul Cornel Resmeriţă şi echipa sa, au căutat cele mai bune soluţii şi iată, că, după implementarea unui proiect pe fonduri europene, Palatul Cultural şi-a recăpătat strălucirea de altădată şi a fost redat publicului, artiştilor şi tuturor celor care doresc să organizeze evenimente aici.

„Vreau să vă spun încă de la început, să folosiţi cu folos acest Palat Cultural, sănătoşi şi cu speranţă. Mulţumesc celor care au fost lângă mine pentru a reuşi să săvârşim această lucrare. Vreau să mulţumesc bisericilor, domnului Emil Părău de la Comexim, domnului Mihai Ştef de la Noemi, domnului Nelu Haţegan de la Hercules, care au fost tot timpul alături de noi şi m-au încurajat să continui această lucrare. Şi, bineînţeles, vreau să mulţumesc unei persoane dragi mie, mulţumesc Cristi! Bisericilor care au fost alături de noi, prin gândurile şi prin faptele lor, avem această minunată onoare de a fi alături de noi, în această seară. Aşa cum am promis, vom termina de amenajat şi exteriorul în zilele viitoare şi nu în ultimul rând, vreau să le mulţumesc colegilor mei, care mi-au fost alături la tot ceea ce s-a întâmplat bun, în municipiul Lupeni”, a conchis primarul Cornel Resmeriţă.

Primul spectacol oferit lupenenilor a fost oferit acum, în preajma sărbătorilor pascale de Compania de Teatru Civic Art din Bucureşti, care promovează teatrul religios ortodox şi a fost posibil datorită implicării şi cu binecuvântarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei. Calea Adevărului este o piesă de teatru al cărui personaj principal este Antim Ivireanu, un preot din Asia Mică, care, mai apoi ajunge în Ţara Românească şi bune bazele primelor tiparniţe în limba română în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, un alt martir al neamului românesc. Sfântul Antim Ivireanu, căruia BOR i-a dedicat anul 2016, ca an omagial, a urcat pe treptele ierarhice bisericeşti, până la funcţia de Mitropolit al Ungro-Vlahiei. Piesa a fost plină de pilde creştine, la care, mulţi ar trebui să mediteze şi acum, în zilele noastre şi a reflectat pe lângă dragostea faţă de Dumnezeu şi fiul său, Iisus Hristos, trădarea şi linguşeala, eroismul românilor în luptele cu turcii, exilul şi moartea departe de ţara adoptatoare şi neamul ei, pe care eroul piesei a slujit-o zeci de ani. La finalul piesei, actorii au primit din partea protopopului Petrache Creţu, câte o icoană, ca semn de preţuire pentru tot ceea ce fac pe altarul credinţei şi artei.

Palatul Cultural este un vis, care a devenit realitate. După lucrări de reabilitare şi modernizare, dintr-o clădire care urma să ajungă istorie, palatul a renăscut şi, cu adevărat, aici , se va scrie istorie, o istorie vie, în care actorii locali vor avea un cuvânt de spus. Palatul dispune de un număr de 324 de locuri în sală, are un elegant foaier, dar şi cabine de machiaj şi odihnă pentru artişti, grupuri sanitare moderne la ambele nivele, este dotat cu hidranţi şi dispozitive moderne de prevenirea incendiilor, conform celor mai noi prevederi legale în domeniu. Clădirea este o adevărată bijuterie arhitectonică, şi dispune, de asemenea, de o acustică deosebită.

„Prin finalizarea acestui obiectiv, aducem cetăţenilor din municipiul Lupeni şi din întreaga Vale a Jiului posibilitatea de a se bucura ani buni, de acum înainte, de spectacole de cea mai bună calitate, prin care ne dorim revigorarea vieţii culturale a oraşului nostru. În plus, copiii şi tinerii din oraşul nostru nu vor mai fi nevoiţi să se deplaseze în alte zone ale ţării, pentru a se bucura de binefacerile unei săli moderne de spectacol”, ne-a declarat deputatul Cristian Resmeriţă.

Palatul, denumit în perioada interbelică Teatrul Minier, a fost construit la iniţiativa Regelui Ferdinand, de către Societatea Anomină Română „Lupeni”, ca o recunoştinţă a activităţii minerilor, pentru societatea românească. Din 1927 şi până în anul 1948, când a fost confiscat şi naţionalizat de comunişti, pe scena acestei bijuterii arhitectonice ale acelor vremuri au concertat diferite orchestre camerale şi simfonice, artişti de renume mondial, etc. În anii 1930, în perioada interbelică, marele actor Constantin Tănase şi Teatrul Cărăbuş a poposit şi pe meleagurile Văii Jiului, la Lupeni. După spectacol, acesta a adresat o scrisoare autorităţilor locale prin care lăuda acustica excelentă a Teatrului Minier.

One comment

  1. vasile spune:

    DE-abia astept sa vina la Lupeni spectacole de calitate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: