Zona Tusu, într-o continuă dezvoltare

    tusu         Administraţia publică locală a municipiului Lupeni are în intenţie dezvoltarea tuturor zonelor pe care le are în subordine. Curpinse în noua strategie locală de dezvoltare, Tusu, Roşia, Maleia, Ştefan, Braia, sunt acum puncte de plecare pentru promovarea turismului, a agroturismului în aceste zone şi pentru acestea, s-au atras fonduri sau se vor atrage fonduri pentru dezvoltarea lor.

Un amplu proiect care a contribuit din plin la creşterea siguranţei de circulaţie pe străzile municipiului a vizat „Reabilitatea şi modernizarea străzi urbane, poduri şi şosea de centură” şi a fost finalizat, cu succes. Derulat pe parcursul a doi ani, proiectul a cuprins reabilitarea şi modernizarea a 13 străzi urbane, două poduri, cel care duce către E.M. Lupeni şi zona Stradionului, şi cel din extremitatea nordică a localităţii, care duce spre zona Tusu. Au fost executate lucrări de construcţii de drumuri, acolo unde acestea au fost necesare. Pe alte străzi, în special în zona de jos a municipiului, pe străzile Viitorului, Tineretului, Bărbăteni, a fost nevoie de reînnoirea îmbrăcăminţii rutiere şi de înălţare a străzilor, inclusiv în zone în care nu s-au mai făcut investiţii de mai bine de 20 de ani. Centura municipiului Lupeni a fost la rândul ei reabilitată şi modernizată şi beneficiază acum de un covor asfaltic care satisface cerinţele conducătorilor auto şi a celor care tranzitează municipiul Lupeni. Valoarea totală a proiectului s-a     ridicat la suma de 33.199.199,83 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile a fost de 26.184.942,55 lei.

Lucrările de la podul de pe strada Tusu, au fost şi ele finalizate, fiind realizată o zonă de protecţie betonată, pentru a reduce viiturile, care se pot forma în amontele Jiului de Vest, iar podul a fost consolidat şi modernizat, crescând capacitatea de circulaţie în zonă. Acum 20 de ani, momârlanii nu credeau niciodată că, zona în care locuiesc se dezvoltă într-un ritm continuu, practicarea turismului montan atât de vară, cât şi de iarnă, dar şi noile capacităţi de cazare, agroturismul, fiind în modernizare, în zona Tusu. Aici s-au ridicat pensiuni, sunt funcţionale deja microferme agricole, care pot asigura o mâncare sănătoasă turiştilor, există două stâni moderne şi un şeptel mare de animale. Şi mulţi dintre locuitorii zonei îşi asigură nivelul de trai din valorificarea produselor fabricate în gospodăriile proprii: lactate şi bârnzeturi, din creşterea animalelor, creşterea şi comercializarea păstrăvului, legume şi fructe, etc. Este încă un avantaj şi pentru consumatori, pentru că în pieţe pot găsi produse naturale, nemodificate genetic şi de calitate. Proiectele care s-au finalizat sau care, încă, se derulează în municipiul Lupeni, sunt rezultatul câştigării lor prin POR, municipiul hunedorean clasificându-se printre cele fruntaşe la accesarea fondurilor europene. Meritul este al colectivului din primăria Lupeni, care au răspuns cerinţelor cetăţenilor şi care au venit cu proiecte viabile, ce au fost întocmite la un nivel profesional ridicat. Un aport deosebit l-a avut şi deputatul Cristian Resmeriţă, cel care a fost puntea de legătură cu factorii de decizie din ministerele care au alocat fondurile europene. Iar investiţiile realizate în infrastructura rutieră a municipiului Lupeni contribuie în principal la preluarea traficului greu, pe şoseaua de centură, creşterea gradului de siguranţă a circulaţiei pe toate străzile care au fost reabilitate şi modernizate, indiferent de poziţionarea lor, reducerea timpului de călătorie prin fluidizarea traficului, etc. Odată cu deschiderea unor noi sesiuni de accesare de fonduri europene, acum, se va încerca atragerea de fonduri pentru reabilitarea infrastructurii publice locale, pentru reabilitarea termică a blocurilor şi instituţiilor, pentru dezvoltarea turismului, pentru continuarea lucrărilor de modernizare în staţiunea Straja, mai ales acum, că, şi Consiliul Judeţean are în vedere realizarea unui colector menajer în staţiune, consilierii judeţeni urmând să dea undă verde joia viitoare, aprobării finanţării unui tronson din cadrul acestui obiectiv. (E.D.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: