S-au stabilit etapele elaborării Strategiei Energetice Naţionale

Miercuri, 27.01.2016 a avut loc, la sediul Ministerului Energie, o întâlnire cu scop informativ cu asociaţiile producătorilor, procesatorilor, distribuitorilor, furnizorilor de energie şi asociaţiile consumatorilor, cu scopul de a prezenta etapele de elaborare a Strategiei Energetice Naţionale. La întâlnire au participat din partea Ministerului Energiei – Aristotel Jude, secretarul de stat – Radu Dudău, consilier al ministrului – Elena Popescu, director general al DGPE – Felicia Răcăşanu, director adjunct al DGPE – Corneliu Condrea – director general al DTGN şi dna Cristina Necula, consilier al DGPE.

Discuţia a fost moderată de dl Radu Dudău, coordonatorul proiectului de elaborare a Strategiei Energetice. În cadrul întâlnirii, subiectul abordat a fost informarea cu privire la etapele procesului de elaborare a Strategiei Energetice. Au fost prezentate cele trei structuri organizatorice înfiinţate – Consiliul Director, Consiliul Consultativ şi Echipa de Proiect -, structuri ce reunesc specialişti din sectorul public, dar şi din mediul privat şi academic. Cu privire la ministerele partenere în acest proces, a fost solicitat de cei prezenţi cooptarea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Radu Dudău a prezentat sectoarele abordate în cadrul proiectului Strategiei, obiectivele de etapă cu termene de finalizare, precum modul de organizare a procesului. Vor fi constituite grupuri de lucru sub egida şi sub coordonarea Consiliului Consultativ, grupuri care reunesc, după caz, şi membri ai Consiliului Director şi ai Echipei de Proiect. Aceste subgrupuri vor organiza workshop-uri specializate, în intervalul 15 februarie – 15 aprilie, la nivel de subsector energetic, în care vor fi cooptaţi specialişti reputaţi din companiile energetice şi din asociaţiile companiilor energetice, asociaţii ale consumatorilor, mediul academic, institute de cercetare, organizaţii neguvernamentale şi think-tank-uri. Fiecare workshop va produce câte un raport sintetic, după un format comun, care va fi apoi integrat într-un document unic. Totodată, în prezent, se lucrează şi la un caiet de sarcini ce va sta la baza unei achiziţii publice de servicii de consultanţă pentru modelarea cantitativă necesară elaborării Strategiei, cu menţiunea că Strategia Energetică a României este un document asumat de către Ministerul Energiei.

Strategia Energetica Naţională va fi un document sintetic, accesibil, care nu va fi încărcat cu date tehnice (acestea se vor regăsi în cadrul anexelor) şi va conţine prevederi de reactualizare periodică a datelor şi a scenariilor. Termenul de finalizare a documentului sintetic al Strategiei este stabilit pentru data de 15 septembrie 2016, urmând să fie apoi supus dezbaterii publice şi prezentat Parlamentului României pentru dezbatere şi asumare.

Angella Dumitrascu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: