Mica unire, sărbătorită la Petroşani

 hora unirii petro (2)  Sala de marmură a primăriei Petroşani a fost neîncăpătoare la evenimentul organizat de Primăria Petroşani şi Casa Pro Urbis cu ocazia manifestăriilor dedicate împlinirii a 157 de ani de la înfăptuirea „Micii Uniri”

În deschidere, primarul Tiberiu Iacob Ridzi a ţinut să spună celor prezenţi „Suntem din nou împreună într-un moment important pentru fiecare dintre noi şi pentru România. La Mica Unire de la 24 ianuarie 1858 s-a reuşit practic, printr-o gândire şi printr-un act al oamenilor politici din aceea perioadă, să înfăptuiască Unirea printr-un artificiu, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor atât al Moldovei, cât şi al Ţării Româneşti, deci, recunoaşterea lui ca Domnitor al tuturor românilor. Fără această Unire şi fără acceptul marilor puteri europene de atunci, nu se putea ca acele două Principate să se regăsească într-o singură ţară şi mai apoi, la 1 Decembrie să se realizeze Marea Unire a românilor, Ţara fiind astfel, întregită. Astăzi, fără aceste acte de patriotism ale străbunilor noştri nu am fi putut vorbi despre România, în limitele teritoriale pe care le avem, în prezent. Fiecare perioadă istorică are greutăţile ei şi cred că de-a lungul timpului românii au ştiu ce vor, chiar dacă, uneori se întâmplă cam târziu anumite lucruri, România a ştiut dintotdeauna să impună şi să-şi impună în faţa lumii idealurile sale. Vă mulţumesc tuturor că sunteţi aici în sală, le mulţumesc doamnelor şi domnilor profesori, elevilor, dansatorilor şi nu în ultimul rând celor de la Casa Pro Urbis pentru faptul că ne întâlnim în aceste momente importante, care, după părerea mea, trebuie celebrate de toţi românii. Dacă nu ne cunoaştem şi nu ne respectăm istoria şi valorile naţionale, atunci nu avem cum să avem prezent şi niciun viitor, în această lume. Un viitor care să ne asigure pe noi şi generaţiile viitoare că vom păstra identitatea naţională, într-o lume tot mai globalizată, cu avantajele şi dezavantajele acesteia”.

Elevii de la Colegiul Naţional de Informatică coordonaţi de prof. Rodica Popescu şi Florica Bican au prezentat un moment artistic, elevii de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu au prezentat pagini de istorie şi din personalitatea marcantă a Domnitorului României, Alexandru Ioan Cuza, iar cei de Dimitrie Leonida au pus în scenă „Mica Unire”.

Manifestarea a mai fost întregită şi de momentele artistice susţinute de elevii de la Colegiul Hermes şi, în final împreună cu dansatorii Ansamblului Parângul toţi cei prezenţi s-au prins într-o horă a unirii, a fericirii.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: