Premianţii fără premii – ediţia a 91 – a

   afis outdoor AD 01   Sâmbătă va fi o altă poveste, o altă filă scrisă în istoria, de acum, campaniei prin care mulţumim oamenilor care oferă societăţii, oamenilor din jur argumente pentru speranţă. De data aceasta o să ne vedem cu o doamnă, care la 87 de ani a debutat publicistic, a scos prima carte de sub tipar – o culegere de cântece, obiceiuri din satul ei natal, precum şi poezii proprii.

„Mă numesc Ana Demian, am 87 de ani şi sunt din comuna Orăştioara de Sus, judeţul Hunedoara. Pentru că am ajuns la o vârstă destul de înaintată, aceasta numai cu voia lui Dumnezeu, şi de multe or îmi amintesc de obiceiurile noastre vechi, despre tradiţiile din satul meu natal, din care, cu timpul, au mai dispărut, m-am gândit să le astern pe hârtie pentru a le face cunoscute urmaşilor noştri” – aşa a scris autoarea pe coperta patru a cărţii care-i poară semnătura – „Poezii şo obiceiuri populare”.

Deşi a absolvit 7 clase, după cum a relatat Digi24, şi a muncit toată viaţa la CAP, doamnei i-a plăcut să scrie, să compună şi să menţină vii tradiţiile specifice satului în care a trăit toată viaţa. Este unul dintre cei mai în vârstă autori de carte din România. Poeziile compuse de ea şi colindele care i-au marcat tinereţea sunt adunate acum într-un volum de 100 de pagini. Bătrâna care îşi citeşte creaţiile îmbrăcată în straie tradiţionale, cusute şi brodate chiar de ea, spune că tot ce a compus este real şi inspirat din ceea ce a văzut şi a trăit: „ţăran român, Măria Ta, aş vrea să-ţi cânt cu inima, un cântec ales din popor, din inimile tuturor, căci tu ai fost dintotdeauna aşa cum ştiu că eşti şi-acuma”.

Precum tradiţiile, multe colinde au rămas doar în amintirea bătrânei şi în cartea scrisă de ea. Colinda plugarului, a preotului, colinda junelui sau colinda leului sunt doar câteva dintre ele. Rămasă văduvă de 12 ani, Ana Demian are 2 copii şi mai mulţi nepoţi şi strănepoţi. Una dintre cele mai mari bucurii ale sale este că, prin volumul publicat, a salvat o parte din tradiţiile tinereţii sale.

Pentru toate acestea, pentru cele arătate mai sus, vă propunem, să ne întâlnim cu ea şi să-i spunem că-i mulţumim pentru ceea ce ne oferă, un exemplu de om. Sâmbătă, 30 ianuarie 2016, ora 1100, doamna Ana Demian vine să o cunoaştem. Aveţi ocazia să o priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori venind în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei.

    Despre proiectul „Premianţii fără premii”

E vremea să facem ceva.

A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.

Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viaţa mai frumoasă prin munca lor. Artişti, inventatori, meşteşugari şi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi.

Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.

Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: