Organizaţia “Salvaţi Copiii” Hunedoara – 16 ani de activitate cu rezultate deosebite

salvati copiii petrila    Migraţia economică a părinţilor nu este privită cu importanţa cuvenită – nici de către autorităţile locale, nici de către părinţi. Cu toate acestea are asupra copiilor o serie de efecte negative – atât de ordin emoţional, social sau educaţional, cât şi de ordin juridic. Linia telefonică Help-Line – 0800.070.040 şi platforma: www.copiisinguriacasa.ro sunt dedicate părinţilor şi copiilor afectaţi de migraţia economică, persoanelor în grija cărora rămân copiii, dar şi specialiştilor din domeniul protecţiei copilului şi educaţiei sau altor persoane interesate.

Săptămana trecută, la sediul organizaţiei Salvaţi Copiii din Petrila, a avut loc lansarea campaniei locale de promovare a serviciului de consiliere telefonică dedicat părinţilor şi copiilor afectaţi de migraţia economică. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Protecţie şi educaţie pentru copii, afectaţi de migraţia pentru muncă în străinătate”, prin centrele de zi, implementat de Salvaţi Copiii în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Protectia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Inspectorate Şcolare Judeţene, DGASPC şi şcoli, cu sprijinul financiar al VELUX FOUNDATIONS. Proiectul urmăreşte reducerea impactului negativ al migraţiei economice a părinţilor asupra copiilor rămaşi acasă, atăt prin oferirea de servicii de intervenţie directă pentru copii şi persoanele în grija cărora au rămas.

            „Astăzi este o mare sărbătoare în cadrul organizaţiei noastre pentru că, am cuplat două evenimente importante. Primul este lansarea liniei telefonice şi unei platforme care se adresează în special copiilor rămaşi singuri acasă. Am început în 2010 acest proiect şi iertaţi-mi lipsa de modestie, judeţul Hunedoara este singurul din ţară care are două centre la Petrila şi la Lupeni. La începuturi, am fost de-a dreptul uimiţi, pentru că nu am găsit mijloacele necesare de a lucra cu aceşti copii, pentru că nu eram obişnuiţi. Dar mai mulţi erau şi copiii care, ai căror părinţi sunt plecaţi afară. Al doilea eveniment de care sunt mândră, este că am împlinit 16 ani de activitate. Organizaţia Salvaţi Copiii Hunedoara a obşinut de-a lungul acestor ani rezultate deosebite, am participat la diferite campanii naţionale, am adus alinare şi sprijin multora dintre semenii noştri”, a ţinut să declare prof. Viorica Popescu, preşedintele organzaţiei „Salvaţi Copiii” Hunedoara.

De-a lungul celor 16 ani de activitate au fost câştigate mai multe proiecte pentru 1400 de beneficiari, 650 de familii au primit sprijin, 250 de copii au obţinut premii la diferite concursuri locale, judeţene şi naţionale, din rândul acestora 15 au terminat studiile superioare, 60 sunt absolvenţi de studii medii şi 120 de persoane au avut aici, un loc de muncă, fiind formaţi pentru activităţi viitoare. În cadrul Taberelor de Vară au participat 1400 de elevi şi 320 de volunari. La întâlnirea de la Petrila au participat pe lângă colaboratorii permanenţi ai organizaţiei hunedorene şi invitaţi speciali.                        Costel Avram, directorul general al Apa Serv Valea Jiului, a fost unul dintre sponsorii organizaţiei şi a promis că cel puţin odată pe lună, va deveni voluntar activ. La rândul său, omul de afaceri Emil Părău, care a sponsorizat masa caldă beneficiarilor proiectelor care se derulează în cadrul Liceului Mircea Eliade Lupeni – structura Şcoala Gimnazială nr. 1, a reiterat în cuvântul său că, este nevoie de o mai mare implicare a reprezentanţilor mediului de afaceri din Valea Jiului şi nu numai, în aceste proiecte.

“Cu părinţii ar trebui să lucrăm mai mult şi să le explicăm care este impactul negativ asupra copilului, aceste plecări, dincolo. Poate că nu merită aceşti bani pe care îi câştigă afară, faţă de chinul psihic care se instalează în sufletul unui copil, când rămâne singur. Cu toţii suntem vinovaţi că părinţii trebuie să plece afară şi în primul rând, cei care ne conduc pe noi, pentru că, în atâţia ani nu au reuşit să creeze locuri de muncă, în ţara noastră şi să atragă investitorii”, a declarat Emil Părău.

De acum încolo, reprezentanţii Salvamont vor deveni partenerii şi voluntarii asociaţiei „Salvaţi Copiii” şi se va continua colaborarea cu Poliţia Română, DGASPC şi alte ong-uri. Activităţile în cadrul organizaţiei de la Petrila, nu ar fi fost posibile fără implicarea Dariei Moldovan – coordonator local, Diana Rachieru – psiholog, educator Mariana Tanatcu. La şcoala lupeneană sunt două centre, pe două proiecte distincte, pentru beneficiarii din grupurile vulnerabile, „Creştem Împreună” din echipă făcând parte Gianina Roşu – coordonator local, Nicoleta Pleşan – psiholog şi Rodica Mocanu – cadru didactic.

Cea de-a doua echipă pe proiectul care se ocupă de „After School şi a Două Sansă”, este coordonată de profesorul şi directorul Erika Şoacă şi are în componeţă profesorii: Luminiţa Bolosin Duleanţă şi Elisabeta Orosz. În ceea ce priveşte noul proiect, se vor organiza caravane şi campanii de informare în tot judeţul pentru ca, noua platformă: www.copiisinguriacasa.ro să fie cunoscută în cât mai multe medii.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: