Asigurarea unui act medical optim pentru locuitorii municipiului Lupeni este şi reprezintă unul dintre dezideratele actualei administraţii publice locale. Pentru a-şi pune în practică acest obiectiv, s-a reuşit atragerea unei finanţări nerambursabile de peste 20 milioane de lei, ce viza reabilitarea, modernizarea şi dotarea cu echipament medical a Ambulatoriului aferent Spitalului Municipal. Dacă în urmă cu 21 de ani se începea construcţia noii clădiri a spitalului, iată că, acum, prin investiţiile care vor fi făcute, va creşte adresabilitatea spitalului, prin acordarea unei asistenţe medicale la un înalt nivel. Se vor executa lucrări de reabilitare şi modernizare, prin recompartimentări, montarea unui sistem de electricitate propriu prin folosirea de celule fotovoltaice care vor asigura atât independenţa energetică la nevoie cât şi energie termică, dotarea cu aparatură de înalt nivel, s-a reabilitat podul din secţia obstretică ginecologie prin lucrări de termoizolaţie, s-au înlocuit geamurile vechi, s-au executat lucrări de temoizolaţii, amenajări exterioare şi interioare, etc. În ultima perioadă în aripa veche, din excendentul bugetar, au fost executate lucrări de reabilitare şi modernizare în secţiile Pediatrie, s-a continuat cu secţia Chirurgie şi acum se lucrează pe secţia Interne. Au fost igenizate saloanele, au fost înlocuite geamurile şi uşile cu unele noi, de tip termopan. De joi, la spitalul lupenean a început să ajungă şi apăratura medicală cu care va fi dotat Ambulatoriu aferent spitalului şi alte secţii. Spitalul lupenean va beneficia de computer tomograf, ecografe 3D şi 4D, aparatură pentru ORL, Interne, Neurologie, etc.
Cum spitalul se modernizează continuu, una dintre preocupările administraţiei publice locale este atragerea de noi medici. De anul viitor, administraţia spitalului încearcă, în funcţie de solicitări, ca medicii specialişti să poată să-şi desfăşoare activitatea şi la patul bolnavului, spitalul lupenean având în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate doar pentru 138 de paturi din cele 175 disponibile. Aflându-se pe un trend ascendant, Spitalul Municipal Lupeni concurează în prezent cu cele mai puternice spitale din judeţ şi din ţară, ca indici de complexitate la cazurile rezolvate aici. În ceea ce priveşte situaţia financiară a spitalului, putem spune că este printre singurele spitale din ţară, fără datorii.
„Nu avem arierate, nu avem datorii la furnizori şi ne menţinem această tendinţă din ultimii ani, putând spune că activitatea spitalului nostru este una complexă şi de perspectivă, având în vedere că vom avea şi alţi medici pentru specialităţi deficitare în Valea Jiului”, a ţinut să precizeze managerul Spitalului Municipal Lupeni, dr. Doru Neamţu.
De la începutul anului peste 4250 de internări au fost realizate pe secţii, durata medie de spitalizare situându-se la 7, 01%, indicele de utilizare al paturilor ajungând la 210.04, şi cu o rată de utilizare a paturilor de 69, 09%. Pentru viitor, administraţia publică locală are deja creionată o nouă strategie pentru dezvoltarea şi modernizarea spitalului, în principal a aripii vechi a spitalului. În prezent, conducerea spitalului lupenean şi administraţia publică locală pregătesc ultimele documente care vizează acreditatea unităţii medicale. La spital urmează să ajungă o comisie care va evalua întrega activitate a unităţii medicale spitaliceşti şi se aşteaptă ca după ultimele investiţii realizate, Spitalul Municipal Lupeni să primească cel mai înalt grad de acreditare. Se fac ultimele retuşuri, se primeşte aparatura medicală, se montează şi se pune în funcţiune şi în curând, porţiunea neasfaltată din cadrul curţii interioare să fie finalizată.
“Grija faţă de sănătatea populaţiei va reprezenta un obiectiv de o importanţă primordială în comunitatea noastră şi pe viitor, deoarece sănătatea constituie valoarea cea mai de preţ şi componenta indispensabilă devoltării şi prosperării sociale”, a ţinut să declare şi primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, cel care s-a implicat în mod categoric în atragerea fondurilor europene alături de echipa sa, pentru localitatea pe care o păstoreşte.
Elena Dragomir