Garda de mediu a sancţionat Pregoterm pentru incendiul de la groapa de gunoi a Vulcanului

groapa  Conform adresei nr. 2834/HD/24.11.2015, pentru neconformităţile constatate Pregoterm SA în insolvenţă a fost sancţionat contravenţional conform prevederilor legale.

Miercuri, 18 noiembrie, groapa de gunoi a Vulcanului a luat foc inundând oraşul cu un fum înecăcios. La o săptămână de la izbucnirea incendiului, groapa continuă să fumege deşi cei de la Garda de mediu Hunedoara şi-au informat şefii că incendiul a fost localizat în aceeaşi noapte. Probabil, comisarii de la mediu au luat de bune declaraţiile directorului Danci, sau focul s-a reaprins întrucât, în ziua următoare, acesta ardea cu şi mai mare virulenţă, înecând Vulcanul cu fumul adus de vânt. Dacă ţinem cont de proverbul „nu iese fum fără foc”, văzând fumul care se degajă încă, tragem concluzia că groapa de gunoi arde în continuare. Dar, după cum s-a dovedit şi la incendiul de la clubul Colectiv, dezinformarea şefilor şi măsuri luate în doru lelii sunt ceva uzual pentru cei angajaţi să se ocupe la modul serios de luarea măsurilor care se impun în asemenea cazuri. Poate, după scandalul cu ascunderea dovezilor la IGSU, sancţiunile simbolice şi concluziile scrise pe şerveţelul de la restaurant vor deveni istorie, iar cei plătiţi să aplice legea o vor face fără discriminare. Ar fi, de exemplu, de discutat ce vină are săraca Pregoterm (în însolvenţă) că directorul Danci, la ordinul primarului Gheorghe Ile a semnat contracte de depozitare a gunoiului peste posibilităţile de nivelare şi acoperire cu materiale inerte. De ce să plătească Pregoterm amenda, din banii încasaţi de la vulcăneni drept taxă de gunoi şi nu cei care au decis ca gunoiul din trei judeţe să fie depozitat la groapa de gunoi a Vulcanului?

De mai bine de un an, gunoiul menajer, sau de orice altă natură, din Valea Jiului, plus cel din judeţele limitrofe, este depozitat la groapa de gunoi a municipiului Vulcan, singura care mai are autorizaţie de mediu. Autocamioane cu remorcă, din care cad pe drum tot felul de gunoaie, basculează zilnic, în special spre ceas de seară, gunoaiele din Alba, Timiş şi Caraş Severin, la groapa de gunoi a Vulcanului. Firma care administrează groapa de gunoi nu dispune de suficiente utilaje pentru compactarea gunoiului, aşa că periodic, acesta se autoaprinde. Fumul degajat de arderea acestor gunoaie este deosebit de nociv, fiind purtat de curenţii de aer deasupra municipiului Vulcan. În luna august publicaţia noastră a făcut o anchetă pe această temă, paznicii de la groapa de gunoi interzicând accesul, devenind violenţi şi recurgând la ameninţări „la ordinul şefilor”. Ce aveau de ascuns Danci şi Ile? Iată că nu au trecut nici trei luni şi previziunile noatre s-au adeverit, groapa de gunoi aprinzându-se şi poluând Vulcanul cu un fum extrem de toxic. Pericolul este cu atât mai mare cu cât nimeni nu ştie cu ce sunt încărcate camioanele care vin din alte judeţe. Poate o anchetă serioasă a celor de la Garda de Mediu şi a altor instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu ar scoate la iveală ce se ascunde în spatele acestei afaceri făcute pe banii şi sănătatea vulcănenilor.               Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: