Siguranţa cetăţeanului, preocuparea permanentă a administraţiei lupenene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA        Siguranţa cetăţeanului este o preocupare permanentă a administraţiei lupenene, o componentă importantă a acesteia fiind apărarea împotriva incendiilor. Infiinţarea la iniţiativa primarului Cornel Resmeriţă, în noiembrie 2013, a Subunităţii de Pompieri din Lupeni a permis uniformizarea timpului de răspuns pentru cele trei localităţi, Lupeni, Vulcan şi Uricani dar si scăderea acestuia la intervenţiile în staţiunea Straja.

Având în vedere cele întâmplate la clubul Colectiv din Bucureşti şi apropierea sezonului turistic în staţiunea Straja, la invitaţia primarului Cornel Resmeriţă la sediul primăriei Lupeni a avut loc joi, 19 noiembrie, o întâlnire informativă între administraţia locală, reprezentanţi ai ISU Hunedoara, membrii Asociaţiei PRO STRAJA, agenţi economici şi proprietari de case de vacanţă, participanţii fiind informaţi cu privire la ultimele acte normative apărute după adoptarea OUG care completează Legea 307/2006 şi Legea 170/2015 privind apărarea împotriva incendiilor, care prevăd acum alte sancţiuni pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu.

” Vreau să le mulţumesc reprezentanţilor ISU Hunedoara, care au fost astăzi alături de noi. Prin ceea ce au prezentat astăzi, vin în sprijinul celor care desfăşoară diferite activităţi în staţiunea Straja şi trebuie să spunem clar şi răspicat, de acum încolo trebuie să intrăm cu toţii în legalitate, să prevenim evenimentele neplăcute. Discuţiile au fost unele constructive, s-au prezentat şi ultimele modificările legislative. Sper că iniţiativa pe care am avut-o a fost una de bun augur pentru toţi, şi pentru noi ca administraţie locală şi pentru cei din Straja, ca operatori de servicii turistice”, a ţinut să declare primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă.

„Aşa cum a fost stabilit la nivel naţional şi judeţean instituţia noastră şi-a propus a avea întâlniri informative cu cei care-şi desfăşoară activitatea în staţiuni, aici în Straja şi pe viitor în Parâng şi Râuşor, dar domnul primar a anticipat intenţia noastră şi am fost solicitaţi de primăria Lupeni, printr-o adresă să ne întâlnim cu reprezentanţii Asociaţiei Pro STRAJA şi nu numai. La întâlnire am convocat şi Jandarmii şi Salvamontul, pentru că sunt autorităţile statului prezente în staţiune. Celor prezenţi le-am prezentat şi un material informativ inclusiv cu un plan de măsuri care să fie un act, ce reprezintă realitatea staţiunilor montane din judeţul Hunedoara. Staţiunea Straja s-a dezvoltat independent de controlul pe care îl efectuăm noi. Nu mai luăm în calcul ce a fost până acum, trebuie să vedem ce trebuie să facem de acum încolo şi încercăm să sensibilizăm pe toată lumea, să ajutăm atâta timp cât ne permite legea şi să prevenim situaţiile de urgenţă, indiferent de natura lor”, a ţinut să declare maiorul Claudiu Achim, prim adjunct al ISU Hunedoara.

În calitatea sa de reprezentant al Asociaţiei PRO Straja, Emil Părău a avut şi el intervenţii pertinente despre ultimele achiziţii care s-au făcut în domeniul prevenirii şi stingerii încendiilor şi s-a propus ca la nivelul staţiunii să se constituie o echipă mixtă, formată din jandarm, salvamontist şi un pompier voluntar sau profesionist care să patruleze prin staţiune şi să intervină atunci când este nevoie. Intervenţiile au fost mult mai multe, cabanierii au venit şi ei cu alte propuneri, care vor fi aduse la cunoştinţă forurilor superioare din ministere, pentru schimbarea cadrului legislativ acolo unde este necesar, pentru că, de multe ori, legislaţia este în contradicţie de la un minister la altul. Cum sezonul de schi va debuta în curând, orice intervenţie în domeniul protecţiei şi siguranţei turistului, este binevenită. Conform actualei legislaţii, proprietarii sau beneficiarii de construcţii au obligaţia să solicite şi să obţină avizul de securitate la incendiu înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţiile noi, de modificare a celor existente sau la schimbarea destinaţiei acestora, avizul fiind remis de inspectoratele judeţene, după verificarea respectării măsurilor de apărare împotriva incendiilor, stipulate în documentaţiile tehnice de proiectare.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: