Au început lucrările de consolidare a terenului de la telegondola din Vulcan

telegondola    Telegondola a ieşit din garanţie şi autorităţile vulcănene au început lucrările de consolidare a terenului pe care aceasta este amplasată. Desigur, cu bani de la bugetul local.

Primii fulgi de zăpadă nu au adus la telegondola Vulcan cohortele de turişti despre care se făcea vorbire în studiul de fezabilitate, plătit cu bani grei de la bugetul României, ci o echipă a unei firme spaniole, specializată în domeniul fundaţiilor speciale, a piloţilor, îmbunătăţirii terenului şi problemelor legate de mediul înconjurător. Prima mişcare a specialiştilor de la Terrasat Geotehnic, cum se numeşte firma, a fost aceea de a amplasa chiar lângă staţia de plecare a telegondolei o instalaţie de foraj pentru a afla pe ce teren au construit Ile & Co cel mai trâmbiţat proiect al erei băsiste pentru Valea Jiului, la inaugurarea căruia a participat însăşi Elena Udrea, numărul doi în stat la acea vreme. Dacă această mişcare o făceau cei de la ICPM când au întocmit memoriul tehnic, pământul de sub telegondolă nu ar fi luat-o la vale după numai doi ani de la recepţie.

Telegondolă construită după un memoriu SF

telegondola1       Construire două telegondole, amenajare şi dotare a 5 pârtii de schi, realizarea instalaţiei de alimentare cu energie electrică, realizarea instalaţiilor de alimentare cu apă a instalaţiilor de producere a zăpezii artificiale, construire punct salvamont şi două refugii montane, construire Centru de informare turistică, construirea unui punct sanitar în Pasul Vulcan, amenajarea şi semnalizarea a 2 trasee montane, construirea unui post de jandarmi. Acestui scenariu SF, prin HGR nr.1599/2006, i s-a alocat de la guvern suma de 628.000 lei pentru „Modernizarea zonei turistice Pasul Vulcan”, ca parte a programului naţional „Schi în România”. O parte din aceşti bani au fost direcţionaţi, în urma unei licitaţii controversate, către firma unui frate mason care a elaborat Memoriul tehnic pentru obiectivele mai sus menţionate. Conform acestui memoriu, care merită chiar un premiu pentru literatură SF, valoarea devizului general estimativ privind cheltuielile necesare realizării proiectului fiind de 115.184.934 RON fără TVA, adică pe la 30.000.000 euro fără TVA.

În loc să foreze pentru a afla pe ce teren urmează a se construi telegondola, sau măcar să întrebe un localnic care le-ar fi spus că este un teren de umplutură, unde pe vremuri erau grajdurile cailor fostei unităţi de vânători de munte, cei de la ICPM au întocmit un scenariu SF.

La alternativa propusă de analiza cost-beneficiu financiarã, se execută o analiză cost/beneficiu economică. Astfel se iau în calcul şi beneficiile externe care pot preveni creşterea turiştilor, automat resimţindu-se un trend crescător în aportul de monedă pe piaţa Municipiului Vulcan”, este doar o mostră a geniului celor de la ICPM, care va fi, cu siguranţă, greu de egalat în acest secol. Cu toată imaginaţia lor, autorii de literatură SF de la firma fratelui mason Mihai Prisecariu nu au prevăzut şi lucrări de canalizare a apelor pluviale şi meteorice, diguri de sprijin, instalaţia de alimentare cu energie electrică a instalaţiilor de transport pe cablu şi nici măcar că la staţia de plecare a telegondolei ar fi necesară o parcare, toate acestea fiind contractate prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare. Rezultatul este că terenula luat-o la vale iar costul lucrărilor de consolidare va fi suportat din bugetul local al municipiului Vulcan.

Pe ce bani se face lucrarea

Încă din anul 2013, când am abordat pentru prima dată acest subiect, făceam referire la faptul că autorităţile vulcănene amână în mod suspect să solicite executantului remedierea situaţiei. La fel, făceam referire la intenţia primarului Gheorghe Ile de a amâna efectuarea acestor lucrări până după ieşirea din garanţie a proiectului. Mai făceam referire şi la garanţia de bună execuţie, pe care constructorul o are depusă într-un cont bancar, bani pe care ar fi trebuit remediate defecţiunile apărute în perioada de garanţie. Ne exprimam chiar suspiciunea că acei bani nu se mai află în cont, fiind împărţiţi între protagoniştii afacerii. Cu siguranţă organele abilitate vor clarifica acest aspect, care, alături de mişmaşurile cu achiziţia telegondolei anchetată şi aceasta de procurori, vor aduce la lumină „onestitatea” primarului Ile şi nebuloasele acestei afaceri pe banii vulcănenilor.

Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: