Interviu cu Ilie Păducel, primarul oraşului Petrila

OLYMPUS DIGITAL CAMERA        Red: Peste câteva zile Mina Petrila îşi încetează activitatea. Ce sentimente vă încearcă acum, ca primar şi cetăţean al Petrilei?

            Ilie Păducel: Am spus-o şi o repet pentru cei care mă ascultă sau citesc presa din Valea Jiului, pentru mine ca primar este cea mai mare supărare faptul că Mina Petrila îşi încetează activitatea. Vă spun acest lucru pentru că de la mina Petrila erau încă condiţii pentru a se da cărbune pentru economia naţională. Mina Petrila a contribuit peste o sută de ani la aprovizionarea cu cărbune a economiei naţionale. Mina Petrila este o adevărată istorie şi cel puţin mie ca primar şi om al locului mi se pare prea pripită măsura luată de a închide această mină. Am făcut toate demersurile posibile, începând de la conducerea CEH, conducerea Societăţii de Închidere, Consiliul Judeţean, Prefectură, ministere, guvern, prim ministru, preşedinţie, ca pentru mina Petrila să se prelungească programul de închidere cu până la doi ani, pentru că, încă o dată, sunt rezerve de cărbune, sunt condiţii de exploatare şi de scoatere la suprafaţă a cărbunelui care este atât de necesar pentru cele două termocentrale, Paroşeni şi Mintia. După cum se vede, nu avem cărbune pentru termocentrale şi noi ne permitem să închidem minele.

            Red: Ce s-a rezolvat cu solicitarea de transferare a unei brigăzi la Petrila la mina Lonea?

            Ilie Păducel: Dacă totuşi acest lucru nu a mai putut fi amânat, rog şi prin intermediul publicaţiei dumneavoastră, conducerea Societăţii de Închidere să nu se mai opună şi să fie de acord cu transferul brigăzii Cenuşe la mina Lonea, că este păcat şi este inadmisibil ca oamenii care lucrează în această brigadă să facă naveta în altă localitate şi cu tot ce înseamnă dotare şi cu tot ce înseamnă echipamente care sunt necesare exploatării cărbunelui. Eu şi acum vin de la directorul general al CEH, chiar de dimineaţă (miercuri, 28 octombrie) l-am aşteptat, m-a primit în audienţă, i-am spus ce vreau, m-am dus cu Cenuşă de mână, acelaşi lucru le cere şi liderul de sindicat Păduraru Vasile de la Mina Lonea, care este în greva foamei în sediul CEH-ului şi nu doreşte altceva decât ca brigada lui Cenuşă să fie transferată la Lonea şi să se creeze condiţii ca de la Mina Lonea să se scoată la suprafaţă cărbunele în siguranţă.

            Red: Veţi participa la festivitatea de vineri când se va scoate ultima tonă de cărbune din subteranul minei Petrila?

Ilie Păducel: Încă nu sunt hotărât dar credeţi-mă că m-aş duce la această manifestare, că nu pot să-i zic festivitate nici pe departe, cu durere în suflet, dar încă nu sunt hotărât dacă mă duc.

A consemnat, Andrei VLAD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: