Generalul Ioan Dragalina, comemorat în Defileul Jiului de Ziua Armatei

hund militari depuneri coroane    Reprezentanţii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere „Sarmizegetusa” din judeţul Hunedoara au participat în Defileul Jiului, la manifestările dedicate comemorării mareleui erou, general Ioan Dragalina, organizate de Asociaţia Cultul Eroilor din judeţul Gorj.

Conform datelor istorice, ca urmare a declanşării unei masive ofensive germane şi austro ungare în Valea Jiului, în data de 24 octombrie 1916, generalul Ion Dragalia a fost numit comandant al Armatei a I a, iar în 27 octombrie 1916, în ordinul de zi, acesta face apel la curajul şi onoarea fiecărui soldat, declanşând ofensiva în munţii din Valea Jiului „Am luat comanda armatei şi cer impetuos la toţi, de la general la soldat în primul rînd apărarea cu viaţa a sfântutul pământ al ţării noastre, apărarea vetrei strămoşeşti şi cea mai structă executare a ordinelor. Trupa care nu înaintează să moară pe loc”.

Tot într-o zi de final de octombrie, generalul Ioan Dragalina, împreună cu doi ofiţeri, a plecat personal, în Valea Jiului în recunoaştere, pentru a vorbi cu comandanţii aflaţi în primele linii, deoarece legăturile cu unităţile înaintate erau întrerupte. Cu toate că a fost sfătuit să nu se aventureze în sectorul de contact al celor două armate, a ajuns în primele linii şi a trecut podul din imediata apropiere a mănăstirii Lainici, acolo unde s-a spovenit şi împărtăşit. La întoarcere însă, maşina a fost curprinsă într-un schimb de focuri, iar ploaia de gloanţe îl atinge şi pe general în braţul stâng şi în omoplat. După ce a ajuns la Craiova, generalul, din ordinul Regelui Ferdinand a fost transportat la Bucureşti, pentru a fi tratat acolo. A fost în schimb sentinţa la moartea acestuia, pentru că medicii care erau pregătiţi să-i amputeze braţul generalului, s-au oprit în a-i mai acorda asistenţă medicală. Doctorul Toma Ionescu, o somitate în domeniu, la acele timpuri, a ajuns prea târziu la Bucureşti şi cu toate că l-a operat, septicemia s-a declanşat şi generalul a murit în seara zilei de 29 octombrie 1916.

La slujba de înmormantare de la Biserica Albă din Bucureşti au participat Regele Ferdinand, Principele Carol, I.C. Brătianu, Take Ionescu şi alte figuri emblematice ale istoriei naţionale, generalul fiind înhumat apoi, în cimitirul Bellu.

Istoricul Nicolae Iorga scria despre marele patriot român, decedat mult prea devreme că: „Mâine, când Banatul lui părintesc va fi carne din trupul României biruitoare (n.r. generalul era născut la Caransebeş) va flutura steagul sub care şi-a vărsat sângele, vor ridica pe locul unde el a fost dăruit neamului statuie de bronz, întru pomenirea curatei figuri de erou”. Iar după zece ani, în 1927, în Defileul Jiului, Societatea Mormintelor Eroilor din Craiova i-au ridicat o cruce şi un bust, ca un semn de veşnică amintire şi ca un îndemn pentru viitor, că orice român trebuie să-şi jertfească viaţa pentru NEAM şi ŢAR~.

Pe 25 octombrie, la 99 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelului General Ioan Dragalina, într-o frumoasă zi de toamnă, de Ziua Armatei, cadre militare în rezervă şi retragere din judeţele Hunedoara şi în special din Valea Jiului şi din judeţul Gorj, i-au comemorat memoria, prin depuneri de coroane de flori. La acţiune a participat şi colonelul Francesco Forti, fost alpinist militar şi membru în conducerea asociaţiei din Ponte Nelle Alpi şi la Casa Pollicino din Petroşani. Din Valea Jiului au mai participat şi elevi care fac parte din Cercul Cultul Eroilor din Petrila, condus de col (r) Adrian Ronai şi Cercul Cultul Eroilor din Vulcan coordonaţi de col (r) Vasile Dan. Delegaţia militarilor rezervişti din Valea Jiului a fost condusă de col (r) Constantin Fulga.

„Este cel de-al treilea an când, militarii rezervişti şi membrii asociaţilor Cultul Eroilor din judeţele Gorj şi Hunedoara se întâlnesc în Defileul Jiului la monumentul generalului Ioan Dragalina. Am ţinut un moment de reculegere şi s-a evocat memoria marelui general român. Anul viitor, când se vor împlini 100 de ani de la luptele crâncene care s-au dat în Valea Jiului în Primul Război Mondial, în anul 1916, vom încerca să organizăm un eveniment de o amploare mai mare, în care să angrenăm autorităţi naţionale, judeţene, cadre militare, istorici, în care să prezentăm importanţa şi rolul pe care l-a avut Armata Română în Primul Război Mondial şi consecinţele acestuia, care a dus la crearea marelui stat unitar român, sub conducerea Regelui Ferdinand I, Întregitorul”, a ţinut să declare generalul (r) Ion Bărbulescu.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: