Ile şi Merişanu dau vina pe „nespălaţii din Dallas” pentru epidemia de hepatită

     merisanu ile       Zeci de cazuri de hepatită au fost înregistrate într-un cartier sărac din Vulcan, iar primarul municipiului, Gheorghe Ile, susţine că vor fi luate măsuri drastice împotriva celor care nu au grijă de igiena lor şi de cea a locuinţei, ducând astfel la răspândirea epidemiei. Locuitorii care refuză igienizarea, sunt pasibili de închisoare – spune primarul.

După cele peste 20 de cazuri de îmbolnăviri constatate recent în Vulcan şi după alte 30 de cazuri înregistrate în urmă cu două luni, primarul Gheorghe Ile îi acuză pe localnici că au contribuit la răspândirea epidemiei. Mai mult, le solicită oamenilor să se spele şi să îşi îngrijească locuinţele, ameninţându-i cu pedepse.

Digital image       „Am făcut o adresă prin care, conform noului Cod Penal, sunt obligaţi să răspundă la chemările comunităţii, în caz contrar le facem dosare penale la toţi. Familiilor care au fost găsite cu hepatită, cu păduchi le dăm citatul din lege, care arată că răspândirea bolii este infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la şase luni la doi ani”, a declarat   primarul vulcănean.

Primarul a declarat că recent beciurile imobilelor din cartierul Dallas au fost curăţate, iar igienziarea a avut loc în toate scările blocurilor. De asemenea, afirmă Gheorghe Ile, pentru localnicii din cartier a fost redeschisă o baie publică, unde le sunt oferite condiţii să se spele, însă nimeni nu s-a arătat interesat de ea. „Dacă le este ruşine, voi intra eu mai întâi„, afirmă primarul, aprobat în cor de cei care sunt obligaţi să-i treacă zilnic pragul biroului şi care consideră că exemplul personal al primarului, ar fi mai mult decât oportun. Unii dintre localnicii din cartierul Dallas susţin că subsolurile blocurilor sunt din nou inundate, canalele sunt înfundate din cauza mizeriei, iar acuzaţiile primarului sunt defăimătoare.

Şi viceprimarul Merişanu dă vina tot pe locatarii din zona respectivă, fără a preciza că intrarea la baia comunală costă 10 lei de persoană iar Vasile Giurgiulescu, reprezentantul administraţiei vulcănene în ADI „Apa Valea Jiului” a votat în acest an majorarea preţului la apă potabilă cu 45 la sută, bani pe care unii, în special din această zonă a Vulcanului, nu îi au, ajungându-se ca în Valea Jiului apa să fie mai scumpă decât în Bucureşti, Timişoara, Iaşi sau alte oraşe unde apa este trasă cu pompele.

Din cauza faptului că în majoritatea cazurilor s-a constatat că apartamentele ocupate de persoanele cu probleme nu sunt branşate la energie electrică sau apă , locatarii au fost invitaţi să vină la baia comunală unde am creat toate condiţile (prosop, săpun, pentru fiecare şi igienizare după fiecare utilizare a duşului) pentru menţinerea igienei corporale”, declara mâna dreaptă a primarului Ile.

Hepatita A, cunoscută şi sub denumirea de „boala mâinilor murdare”, este o boală acută infecţioasă, agentul patogen fiind virusul hepatitei A (HAV). Virusul este de tip ARN (monocatenar, picornavirus), fără capsulă, dar cu o capsidă proteică care înveleşte molecula de ARN. Acest virus se transmite cel mai des prin calea fecal-orală (prin mâncare sau apă infectate, sau direct de la un purtător). Aproximativ 10 milioane de oameni se infectează în fiecare an cu virusul hepatitei A. Perioada de incubare a virusului este între 2 şi 6 săptămâni.

Simptome

Leziunile cauzate de virus sunt benigne (icter etc). Copiii sub 6 ani sunt de obicei asimptomatici, în timp ce la 70% din adulţi boala prezintă simptome caracteristice: Oboseală, icter (vizibil în special la nivelul sclerei, dar şi în tegumente/mucoase), dureri de cap, febră dureri abdominale, pierderea apetitului, vomă, hepatomegalie, urină închisă la culoare şi fecale deschise la culoare.

Informaţie de ultim moment, cei de la Direcţia de Sănătate Publică refuză să-i vaccineze pe colegii de clasă care au intrat în contact cu purtătorii hepatitei, limitându-se doar la membrii familiei   acestora. Aşteptăm ca primarul Ile, care a fost votat masiv în acest cartier să ia urgent legătura cu organele abilitate şi să lase pe mai târziu dosarele penale pentru “familiile care au fost găsite cu hepatită”.

Andrei Vlad

 

One comment

  1. rusu constantin spune:

    Eu propun ca spalarea sa o faca sc nufarul…adica parchetul Petrosani…Avem aci procurori care albesc dosare la greu,cu oamenii e mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: