În ţările dezvoltate, cum ar fi Statele Unite şi Italia, monopolul gunoiului este deţinut de mafia care scoate din această afacere sume de ordinul sutelor de mii de dolari sau euro. În general, subiectul este tabu, iar orice imixtiune în treburile organizaţiei se lasă cu mortăciune. După închiderea succesivă a rampelor de gunoi din judeţ, singura rampă autorizată a rămas cea de la Vulcan şi mai are autorizaţie până în vara anului viitor. Aceasta este în administrarea Pregoterm, firmă aflată în subordinea Consiliului Local Vulcan. În această situaţie, tot gunoiul din judeţul Hunedoara ajunge, pentru 35 lei pe tonă, la Vulcan, în baza unor contracte încheiate între Pregoterm şi societăţile de salubritate din Deva şi Hunedoara.
Tot la groapa de gunoi de la Vulcan ajung şi deşeurile rezultate în urma incendiului de la fabrica de ciment de la Chişcădaga. Aceste contracte s-au încheiat cu avizul Consiliului Local Vulcan, în subordinea căruia se află Pregoterm. Interesant este faptul că, deşi gunoiul este transportat peste 100 km plus taxa de depozitare, locuitorii din Deva şi Hunedoara plătesc mai puţin pentru aceleaşi serviciii decât cei din Vulcan.
Intrigaţi de faptul că de ceva vreme la groapa de gunoi din Vulcan sosesc camioane cu remorcă cu număr de Caraş Severin, încărcate ochi cu gunoi menajer (şi poate şi de alt fel), am încercat să aflăm care este treaba, şi a cui este afacerea. Demersurile noastre au provocat deranj mare, fapt care ne duce cu gândul că la mijloc este ceva necurat care emană şi un miros pestilenţial. De la paznicul gropii, care ne-a interzis fotografiatul că ne sparge aparatul, la şoferul camionului de Caraş Severin care a trecut la ameninţări cu levierul, până la poliţiştii locali trimişi de nu se ştie cine pentru a ne lua la întrebări, toţi au făcut tot posibilul pentru a ne împiedica să aflăm ceva despre această afacere şi cine este în spatele ei.
Incidentul s-a petrecut luni, 21 septembrie, pe la orele trei după amiază, finalizându-se cu blocarea drumului de către autocamionul de Caraş, sosirea poliţiei locale în ajutorul celor care au blocat drumul, un apel la serviciul de urgenţă 112 şi intervenţia unui echipaj al poliţiei Vulcan, care a preluat cazul. Deocamdată nu ştim alte amănunte, cazul fiind încă în lucru, dar, după reacţia celor implicaţi, este ceva putred cu această afacere. Probabil, ceva cu mulţi bani şi cu implicaţii până la vârful administraţiei publice din Vulcan. Având în vedere că unii locuitori din cartierul Dallas mai au ceva biznisuri pe la groapa de gunoi, ar fi deosebit de interesant ca organele să verifice şi o posibilă legătură între gunoiul adus din alte judeţe şi epidemia de hepatită din acest cartier al Vulcanului. Vom reveni cu amănunte despre desfăşurarea anchetei, în numerele viitoare. (A.D.)
Desi autorul articolului spune ca exista niste contracte incheiate cu stiinta Consiliului Local Vulcan, eu spun, in cunostinta de cauza, ca acestea nu sunt incheiate cu acordul Consiliului. In sedinta de miercuri, 30.09.2015, voi cere explicatii oficiale administratiei vulcanene.