Bucureştiul a fost timp de două zile „Capitala Primul Ajutor”

_DSC1331Bucureştiul a fost gazdă timp de două zile „Capitala Primului Ajutor” pentru că a găzduit Competiţia Internaţională de Prim Ajutor. Competiţia, găzduită pentru prima dată în ţara noatră a fost deschisă de Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Margareta, în prezenţa Alteţelor Lor Regale Principele Radu şi Principele Lorenz al Belgiei, invitat de onoare, precum şi a conducerii Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România.

Aflat la cea de-a 28-a ediţie internaţională, evenimentul FACE, a reunit la Bucureşti 28 de echipe de prim ajutor din 24 de ţări europene şi peste 1000 de voluntari. Timp de zece ore, fără întrerupere şi contra cronometru, cele 28 de echipaje de prim ajutor înscrise în competiţii, şi-au demonstrat priceperea în acordarea primului ajutor în cele mai dificile scenarii de accidente care se pot întampla oricând, în viaţa reală.

invata p¦ârimul ajuto de baza lupeni    Astfel, salvatorii Crucii Roşii au avut de rezolvat 14 tipuri de simulări de accidente: accident aviatic, accident feroviar, accident de maşină, accident casnic, incendiu într-o sală de sport, accident acvatic, accident de muncă, simulare de cutremur, accident montan, etc. Fiecare probă a avut multiple victime, în care salvatorii, având la dispoziţie doar 10 minute, au încercat să aplice cât mai corect manevrele de prim ajutor. Competiţia a fost una foarte strânsă, diferenta de punctaje între un echipaj şi altul a fost mică. Cu toate acestea, echipajul de prim-ajutor al Sloveniei a câştigat trofeul FACE 2015. Pe locul doi, s-a situat echipajul Crucii Roşii din Serbia, iar pe locul trei, echipajul Crucii Roşii Irlanda – Dublin. Premiile au fost oferite de vicepreşedintele Crucii Roşii Române, secretarul de Stat, Raed Arafat şi directorul general al Crucii Roşii Române, Ioan Silviu Lefter.

„Am fost plăcut impresionat de faptul ca aceşti salvatori, persoane laice, au soluţionat cazuri de o complexitate majoră, cu un minim de cunoştinţe medicale şi materiale. De exemplu, câteva probe din concurs au avut un element surpriză: n-au putut intra imediat în probă, din cauza unor pericole evidente, sau li s-a cerut să intre fără truse de prim ajutor, pentru că, în viaţa de zi cu zi nu ai asupra ta trusa de prim ajutor, ci doar un minim necesar şi eşti nevoit să improvizezi”, a adăugat directorul Crucii Roşii Române.

Referindu-se la competiţia din acest an, acesta a completat: „a fost o demonstraţie evidentă că, oricine poate salva viaţa unui om, învăţând să acorde primul ajutor prin cursurile organizate de Crucea Roşie”.

Astfel de cursuri se organizează şi la Subfiliala de Cruce Roşie Lupeni. „De când am fost autorizaţi să organizăm aceste cursuri de prim ajutor, mă bucur că acestea sunt din ce în ce mai căutate atât de persoane fizice, agenţi economici, angajaţi din instituţiile publice, cadre militare, mineri, pot să spun că avem peste 500 de absolvenţi cu o paletă largă de meserii, din întreaga Valea Jiului”, a ţinut să declare şi directorul Subfilialei de Cruce Roşie Lupeni, Simona Hîrieaşu. Primul ajutor nu este doar un serviciu acordat de specialişti în domeniu, ci un gest de responsabilitate şi de iubire, pe care îl putem face fiecare dintre noi, dacă reuşim să absolvim astfel de cursuri, deoarece, cu o singură manevră, sau un gest, putem salva viaţa unui seamăn de-al nostru.

Angella Dumitrascu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: