Avem bucuria de a anunţa o nouă ediţie a acestei campanii de suflet pentru suflete. De aproape doi ani de zile comunitatea hunedoreană, a judeţului şi nu numai, mulţumeşte public oamenilor pe care-i apreciază, respectă şi susţine. Ca propunere de redescoperire a spaţiului public în jurul valorilor româneşti, campania „Premianţii fără premii” a ajuns, graţie eforturilor celor care vin sâmbăta în centrul oraşului, să fie un eveniment „by default” în activitatea citadină. Ne exprimăm respectul şi gratitudinea pentru acest gest uriaş de a susţine un proiect care uimeşte, surprinde şi încântă, în cele din urmă, pe toţi cei care află despre el. Pentru sâmbătă vă propunem să ne întâlnim cu Sonia Şortan, eleva Colegiului Naţional „Decebal” Deva, medaliată cu argint la Olimpiada internaţională de Geografie, care a avut loc la Moscova.
Sonia Şortan a terminat cursurile liceale în acest an şi a susţinut examenul de bacalaureat. Vara ei a fost una fierbinte din toate punctele de vedere. După eforturile de susţinere a testului de maturitate, alături de colegii săi, tânăra absolventă a plecat la Moscova pentru a reprezenta cu succes România la Olimpiada internaţională de Geografie. Seriozitatea cu care s-a pregătit, efortul susţinut în procesul didactic, a făcut ca rezultatele ei să reprezinte motive de mândrie pentru mama ei, pentru profesorii ei, pentru noi toţi, asimilându-i succesul ca fiind un succes al comunităţii. Mândri de o astfel de performanţă, ni se pare firesc să o întâlnim pe Sonia Şortan, să-i semnăm diploma şi să-i spunem din inimă „Mulţumesc!”.
Performanţele ei sunt cu atât mai strălucitoare dacă avem în vedere faptul că a făcut naveta de la Brad la Deva, că mama ei a fost disponibilizată de la muzeul Aurului, că starea materială a familiei nu este una dintre cele mai bune. Dar toate aceste greutăţi, printre care ne rezumăm la a sublinia plecatul de acasă prin viscol, ger, ploaie, arşiţă pentru a învăţa carte, nu au reprezentat obstacole insurmontabile în faţa performanţei. Sonia Şortan este un om deosebit, un suflet frumos şi un intelect de aur.
A aplicat la cinci facultăţi din Marea Britanie, fiind admisă la toate cinci. Nu a plecat la cursurile oferite gratuit de instituţiile britanice pentru că nu are bani de cazare şi masă, fapt pentru care a ales să plece să studieze la Bucureşti la Facultatea de Geologie. Va pleca în curând.
Vă invităm şi vă rugăm să-i oferim, dacă o să consideraţi că merită, preţuirea noastră, sufletele noastre în dar, ca sprijin emotional din partea noastră.
Pentru exemplul puternic oferit, de abnegaţie, de putere de muncă, de model în educaţie şi de promovare a României în competiţiile internaţionale vă propunem să ne întâlnim cu această fată minunată, cu domnişoara Sonia şortan, şi să-i spunem mândri de ea şi că o susţinem, fie chiar şi moral. Sâmbătă, 26 septembrie 2015, ora 11.00, domnişoara Sonia Şortan vine s-o cunoaştem. Aveţi ocazia să o priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori venind în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei.
Despre proiectul „Premianţii fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Probabil vă întrebaţi cine sunt aceşti premianţi şi de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toţi îi văd şi nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuţi duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuţi. Ei sunt cei care ne fac viaţa mai frumoasă prin munca lor. Artişti, inventatori, meşteşugari şi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu ştiu că munca lor e preţuită de ceilalţi şi de aceea trebuie să le spunem asta.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.