Se pregăteşte încă un tun marca Buhăescu?
După ce a vândut podul de cale ferată de la Valea de Brazi la un sfert din valoarea reală şi a girat tăierea podului de la Valomir fără nici un fel de autorizaţie, primarul Uricaniului, întors recent dintr-unul din desele sale concedii, a băgat pe ordinea de zi a şedinţei de Consiliu Local un proiect în care primăria se obligă la investiţii de câteva zeci de miliarde, primind în schimb pielea ursului din pădure. Denumit “Acord de cooperare” înţelegerea dintre primărie şi SC Perla Retezatului SRL a fost promovată de primarul Dănuţ Buhăescu “ca urmare a cererii domnului Bernardino Clemente Viedma, în calitate de administrator al SC Perla Retezatului SRL, prin care solicită o colaborare cu Consiliul Local pentru promovarea ape minerale plate ce urmează a fi extrase de la Câmpu lui Neag”. Se zice că introducerea acestui proiect ar fi în directă legătură cu concediul petrecut de familia Buhăescu la Rimini, împreună cu familia viceprimarului Braia şi cu alţi apropiaţi. Dezminţim cu tărie aceste zvonuri, introducerea acestui proiect la o săptămână de la întoarcerea familiei primarului, a viceprimaului şi a celor care i-au însoţit la Rimini fiind cu siguranţă o coincidenţă şi nu „pinca” despre care se zvoneştă că se dă în acemenea cazuri.
Acordul de cooperare, al cărui iniţiator este primarul Dănuţ Buhăescu, fost şi Odagiu, prevede obligaţii clare pentru primăria Uricani şi ambiguităţi la „aportul” partenerului. Astfel, primăria se obligă să elibereze cu prioritate orice avize şi aprobări solicitate şi să modernizeze strada Lazăru, unde îşi are sediul partenerul S.C. Perla Retezatului SRL, până la captarea de apă a SC Apa Serv Valea Jiului SA, modernizarea constând în asfaltarea străzii şi refacerea iluminatului stradal. Dacă socotim că sunt cam trei kilometri de stradă, asfaltarea şi montarea iluminatului public ar costa minim 50 de miliarde, dacă se pune un singur strat de asfalt, iar stâlpii de iluminat se montează la 50 de metri distanţă, fără borduri, şanţuri marginale, podeţe sau alte asemenea lucrări pe care le implică un astfel de proiect. După cum se zvoneşte, lucrarea este antamată deja firmei Druppo din Călan, firma de casă a primarilor din Valea Jiului, aceeaşi firmă care a livrat bordurile vechi de la asfaltările din Vulcan către moşia primarului Ile de la porcărie.
Aportul „partenerului” S.C. Perla Retezatului SRL este exclusiv pentru administrarea şi exploatarea apei minerale şi să contribuie la Bugetul local al Oraşului Uricani cu 1% din vânzările de apă. Dacă va vinde apă de 100 de miliarde pe an, primăria Uricani îşi va amortiza investiţia în 50 de ani, adică dublul perioadei pentru care s-a încheiat „acordul de cooperare” care este de 25 de ani. Dar până atunci se pot întâmpla multe, Buhăescu nu va mai fi primar dar se va spune despre el că a fost băiat deştept şi a ştiut să-şi trăiască viaţa. Cinci şase concedii pe an în locuri pe care românii de rând le văd doar la televizor, maşini bengoase, bani gârlă şi, mai ales, o nevastă super cu îmbunătăţiri.
„Acordul de cooperare” care este net în favoarea „partenerului” lasă loc la interpretări care sunt de asemenea doar de partea „partenerului” S.C. Perla Retezatului. În vreme ce primăria se obligă să bage zeci de miliarde, în asfalt, iluminat şi întreţinerea drumului, inclusiv deszăpezirea pe timp de iarnă, „partenerul” vine cu know-how şi cu partea de producţie a apei minerale. Mai mult, prin semnarea acestui acord, primăria se obligă „să nu tulbure în nici un fel activitatea S.C. Perla Retezatului SRL”. Aceasta este, desigur, ca o măsură de prevedere pentru viitor, când Uricaniul va avea alt primar, momentan această clauză fiind „inclusă”printr-un gentlemen’s agreement între patronul spaniol şi administraţia oraşului Uricani.
Chiar dacă „Acordul de cooperare” va trece, fiind votat de consilierii din uricani unde primarul Buhăescu are majoritatea, punerea lui în practică din partea “partenerului” SC Perla Retezatului SRL ar putea întâmpina unele greutăţi. În primul rând, SC Apa Serv Valea Jiului SA nu are nici o captare în zona Lazăru, acolo fiind captat un pârâu care printr-o conductă ajunge în barajul de la Valea de Peşti, care aparţine Apelor Române. Apoi, s-ar putea împiedica de obţinerea unor avize, altele decât cele de la primăria uricani, a căror eliberare cu celeritate este stipulată în acord. Alta ar putea fi cu momârlanii din zonă care folosesc “apa minerală” din acel izvor pentru treburile casnice cum ar fi gătitul, spălatul, adăparea vitelor, cailor, oilor, porcilor şi a orătăniilor din ogradă.
Consilierii ar trebui să ceară în şedinţă nişte documente şi acorduri
Firma trebuie să prezinte în cadrul şedinţei de consiliu numărul adresei de înaintare a programului anual de exploatare şi numărul de înregistare de la compartimentul de inspecţie teritorial pentru resurse minerale, denumirea perimetrului de exploatare, ce exploatează şi principalele utilizări, numărul şi data eliberării licenţei de exploatare de la ANRM, numărul şi data hotărârii guvernului de aprobare a licenţei, perioada de valabilitate şi data începerii derulării licenţei, descrierea terenurilor ce vor fi utilizate şi prezentarea formelor legale, actul de dobândire a dreptului de folosinţă necesar efectuării exploatării apei minerale, etc., şi nu în ultimul rând, acordul momârlanilor din Cîmpu lui Neag care sunt alimentaţi din Lazăru şi care riscă să rămână fără sursa principală de apă. Atunci vom vedea că o excursie la Rimini, Viena, sau în alte destinaţii turistice cântăreşte, sau nu, mai greu decât interesul comunităţii.
Andrei VLAD
Lasă un răspuns