Primarul Municipiului Petroşani, Florin Tiberiu Iacob Ridzi, împreună cu primarul Municipiului Deva, Petru Mărginean, au remis marţi, 25 august 2015, o scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, şi Primului Ministru, Victor Ponta, în care se solicită sprijin, pentru rezolvarea situaţiei fără precedent creată în Municipiul Deva şi în localităţile din Valea Jiului, privind asigurarea stocurilor de cărbune necesare încălzirii locuinţelor, şcolilor, spitalelor şi a altor spaţii edilitare în perioada de iarnă 2015-2016.
„Din analizele efectuate de reprezentanţii S.E. Paroşeni şi S.E. Deva rezultă un deficit de cărbune pentru funcţionarea continuă a grupurilor energetice din cadrul S.E. Paroşeni şi S.E. Deva, precum şi necesitatea constituirii unei rezerve de stat pentru funcţionarea grupurilor energetice, în vederea asigurării energiei termice pentru încălzire şi apă caldă menajeră în localităţile din Valea Jiului (Petroşani, Vulcan, Lupeni) şi Municipiul Deva. Considerăm că nu este lipsit de interes faptul că de sistemul de termoficare, funcţional încă în zona noastră, beneficiază peste 12.000 de persoane în Valea Jiului şi peste 15.000 în Municipiul Deva, la care se adaugă unităţi de învăţământ, instituţii de sănătate, agenţi economici, alte spaţii edilitare. Valea Jiului este o zonă geografică aflată la altitudine şi din această cauză perioada de timp friguros este mai îndelungată (5-6 luni pe an), iar temperaturile sunt frecvent deosebit de scăzute faţă de temperatura medie care poate fi considerată sub -10 grade Celsius. La această dată depozitele de cărbune de la S.E. Paroşeni şi S.E. Deva au stocurile zero şi nu există altă posibilitate viabilă, pentru iarna 2015-2016, decât asigurarea stocurilor de cărbune necesare.(…)Valea Jiului şi Municipiul Deva sunt printre puţinele zone din ţară unde autorităţile locale au făcut eforturi susţinute pentru menţinerea sistemului centralizat de termoficare, dar şi pentru rebranşarea populaţiei la acest sistem. Este cunoscut faptul că acesta prezintă un randament mai mare în comparaţie cu alte sisteme şi un grad de poluare mai scăzut. În plus, infrastructura sistemului formată din puncte şi reţele termice este funcţională şi susţinerea acestui sistem reprezintă alternativa la oricare alt sistem de încălzire. În prezent ne confruntăm cu o situaţie nemaiîntâlnită, cu consecinţe deosebit de grave pentru populaţie, cu precădere pentru copii şi persoane vârstnice şi considerăm că este strict necesară o intervenţie fermă pentru rezolvarea acesteia. Având în vedere cele prezentate vă solicităm, Domnule PREŞEDINTE, să ne acordaţi sprijinul dvs. astfel încât beneficiarii acestui sistem de încălzire din Valea Jiului şi Municipiul Deva să aibă garanţii certe că în iarna care urmează va fi asigurat agentul termic necesar pentru încălzirea locuinţelor, şcolilor, spitalelor, instituţiilor publice, altor spaţii edilitare.!” se arată în scrisoarea celor doi edili.
Primarul Tiberiu Iacob Ridzi crede la rândul său, că mineritul va continua şi pe viitor ca activitate, în condiţiile în care, cărbune mai există de exploatat, mai ales atunci când există perioade cu secetă, cum am avut până în prezent, producţia de energie pentru sistemul naţional fiind asigurată în special cu ajutorul cărbunelui. „În perioade critice sau în perioade de secetă este nevoie de cărbune pentru termocentrale. În schimb guvernul şi clasa politică trebuie să sprijine Valea Jiului. Investitori se pot aduce şi aici, în această zonă, care are încă potenţial şi care, cu timpul poate să atragă crearea de noi locuri de muncă. Avem un cadru natural propice şi se pot dezvolta activităţi conexe acestuia şi nu numai”, a precizat recent, primarul petroşenean.
Angella DumitraŞcu