Lupenenii, mesagerii Văii Jiului în cadrul unui proiect european

expo lupeni     În urmă cu câţiva ani a avut loc în staţiunea Straja, în prezenţa autorităţilor judeţene şi a primarilor din Valea Jiului, înfrăţirea dintre municipiul Lupeni şi oraşul maghiar Kecel. Această înfrăţire s-a datorat, în special, comunităţii maghiare din municipiul lupenean şi aceasta continuă cu succes, cu vizite între cele două comunităţi.

Oraşul maghiar a câştigat de curând un proiect european, care are ca şi obiectiv întârirea relaţiilor dintre oraşele înfrăţite: Lupeni, Kecel şi Schwarzenbruch, din Germania. La invitaţia primarului Hazillo Ferenc, lupenenii au participat la activităţile proiectului şi o şedinţa comună. Delegaţia română a cuprins reprezentanţi ai Consiliului local, membri din cadrul UDMR Lupeni şi ai mediului de afaceri, etc.

De-a lungul vizitei în Kecel, delegaţia din municipiul Lupeni a vizitat fabrica şi uzina de producere a vestitului vin care se produce în judeţul Basc-Kiskun, o fabrică care produce componete pentru centralele nucleare, la un azil de bătrâni care a fost reabilitat şi modernizat pe bani europeni.            De interes a fost vizita la muzeul de Istorie şi Inginerie Militară, un loc unic în Europa, care găzduieşte exponate din toate timpurile şi până în prezent. „Întâlnirea a fost una benefică. Am făcut schimburi de experienţă, iar zielele petrecute împreună vor conduce la consolidarea   parteneriatul nostru comun, menit să ducă la dezvoltarea celor două comunităţi locale”, a ţinut să declare viceprimarul Cornel Lungan.

Pe parcursul celor trei zile, lupenenii au participat la Festivalul Strugurilor, zona fiind cunoscută pentru vinurile care se produc aici şi, care se exportă în toate colţurile lumii. Delegaţia lupeneană a prezentat, la rândul ei, o expoziţie de fotografii cu imagini din Straja, cu minunatele peisaje cu care a fost binecuvântată Vale Jiului. Amalia Antal, cea care a contribuit la realizarea parteneriatului între cele două oraşe, a primit o „Diplomă de Onoare” din partea primarului şi comunităţii din Ungaria. S-a vorbit la întâlnirea comună şi despre importanţa culturii, religiei şi turismului în viaţa celor trei comunităţi, omologilor maghiari şi germani, fiindu-le prezentate file din istoria şi importanţa Palatului Cultural în municipiul Lupeni, a locurilor frumoase cu care ne-a binecuvântat Dumnezeu.

Viceprimarul Cornel Lungan a fost şi promotorul staţiunii Straja, invitaţilor din cadrul proiectului fiindu-le împărţite pliante şi cataloage de promovare a staţiunii, cât şi a altor locaţii turistice din municipiul Lupeni şi nu numai.

Antonela Ţugulea, a fost cea care s-a clasat pe primul loc în cadrul acţiunii culturale, micuţa momârlancă încântându-i pe cei prezenţi cu prestaţia sa artistică, aceasta oferindu-le muzică populară tradiţională din Valea Jiului.

Au fost apreciate, degustate şi consumate cu plăcere şi produsele româneşti, realizate de producători din municipiul Lupeni, pe mese regăsindu-se pâinea tradiţională, cârnaţi şi brânză, produse de patiserie şi dulciuri, etc. Vizita a fost una de succes, proiectul comun urmând să continue şi cu alte proiecte, care se vor realiza între oraşele înfrăţite: Schwarzenbruck, Lupeni şi Kecel.

Ella Schreiber

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: