Târgul tradiţional de la Jieţ

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      Ca în fiecare an, la marea sărbătoare de la sfârşitul lunii august, „Tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul”, administraţia publică locală din oraşul Petrila vine în sprijinul fermierilor şi crescătorilor de animale, organizând un târg de animale şi produse tradiţionale, la Jieţ.

Iniţiativa organizării acestui târg îi aparţine primarului Ilie Păducel, după ce a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii crescătorilor de animale din localitate, din obştile care există pe raza oraşului Petrila, şi nu numai.

Sâmbătă, pe 29 august, de sărbătoarea creştină „Tăierea capului sfântului Ioan Botezătorul”, la Jieţ, pe platoul de la intrarea în sat, se va organiza Târgul de animale şi produse tradiţionale. Primăria Petrila a lansat invitaţii către toate primăriile din judeţ, precum şi mai multe primării din judeţele limitrofe ai căror locuitori sunt aşteptaţi cu toţii, indiferent de calitatea pe care o au, de crescător de animale, producători de produse tradiţionale sau cumpărători. În afară de localnicii care se ocupă cu creşterea animalelor, la târg sunt aşteptaţi crescători de animale din Băniţa, Baru, Pui, zona Haţegului, precum şi crescători de animale şi producători din zone cu tradiţie cum ar fi Novaci de Gorj sau cei din Alba, Vâlcea şi Sibiu.

„La primele ediţii care le ţineam în luna septembrie au fost sute de oameni, acum să sperăm că vor fi din nou tot aşa. Am trimis şi mai trimitem invitaţii peste tot, în toate comunităţile unde preocuparea de bază este creşterea animalelor. Este un târg deosebit, aşteptat cu interes şi speranţe de foarte mulţi oameni şi, de aceea, împreună cu cei din Consiliul local încercăm să organizăm an de an, cât mai bine această acţiune. Acest târg este totodată un bun prilej de schimburi între crescătorii de animale şi sper din tot sufletul ca şi anul acesta, să fie cât mai mulţi. La astfel de târguri se tocmeau şi viitoarele cumetrii sau se puneau la cale diferitele evenimente, care se organizau odinioară între comunităţile învecinate şi nu numai”, a ţinut să declare primarul oraşului Petrila, Ilie Păducel.

Important, la acest târg nu se percepe nici un fel de taxă, fiecare comerciant având posibilitatea de a-şi amenaja standul cu produse acolo unde crede că are vad mai bun. Cum vremea se anunţă destul de bună, există toate premisele ca târgul să fie plin de cumpărători şi fiecare să-şi găsească ceea ce-şi doreşte, după bunul plac. Iar târg este un bun prilej pentru administraţia locală de a afla care sunt şi dorinţele crescătorilor de animale şi micilor fermieri, ce contribuie la dezvoltarea localităţii, prin produsele pe care le produc şi se comercializează în mai multe zone din ţară, firmele din Petrila fiind cunoscute prin produsele de panificaţie şi patiserie, produsele tradiţionale din carne şi brânzeturi.

Elena DRAGOMIR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: