Ne bucurăm, dragi prieteni, să anunţăm reluarea campaniei prin intermediul căreia încercăm să redescoperim spaţiul public ca liant în jurul valorilor româneşti. „Premianţii fără premii” este modul nostru simplu de a mulţumi acelor oameni remarcabili care reprezintă modele pentru societatea românească. Încercăm prin această manifestare să arătăm lumii şi nouă că putem să ne strângem laolaltă pentru a ne respecta, pentru a întinde mâinile în semn de preţuire către oameni, felicitându-i pentru ceea ce reprezintă ei pentru noi. Pentru sâmbăta aceasta a acceptat să vină să se întâlnească la Deva cu noi un om care a scris istorie în serviciile medicale de urgenţă, e vorba despre doctorul Raed Arafat.
Unor oameni le este dat să scrie istorii. Aceasta este opinia noastră şi în ceea ce-l priveşte pe medicul Raed Arafat, a scris istorie, o istorie modernă şi contemporană a serviciilor medicale de urgenţă. Anvergura profesională a acestui om este de departe foarte grăitoare şi notorie, cee ace face ca orice încercare de a-l recomanda pe acest om să fie redundantă. Serviciul Medical de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare – SMURD – este o prezenţă obişnuită acum pe teritoriul ţării şi este asimilat, alături de ceilalţi colaboratori din sistemul care gestionează situaţiile de urgenţă, cu speranţa, cu salvarea de vieţi, cu devotamentul oamenilor care sunt gata să sară în ajutorul semenilor lor. Înainte de asta, de această realitate, SMURD a fost doar un vis, visul unui student palestinian care a studiat medicina în ţara noastră şi care a ales să rămână aici. A dovedit prin activitatea sa că este dedicat nu numai meseriei de medic, de salvator de vieţi, ci şi ţării sale adoptive.
În momentul de faţă, datorită profesionalismului, devotamentului său şi tenacităţii în munca depusă pentru salvarea de vieţi, este şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. A rămas în afara politicilor de partid, preferând să dedice permanent activităţilor care presupune intervenţia pentru salvarea de vieţi şi bunuri ale populaţiei. Pentru primele 6 luni ale anului 2015 statisticile arată că, la nivel naţional, au fost înregistrate 193.169 de situaţii de urgenţă – în medie 1.067 pe zi -, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, în special ca urmare a creşterii solicitărilor de răspuns pentru prim-ajutor calificat. Din total, 187.076 au fost gestionate de serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă, 87% dintre acestea reprezintă intervenţiile serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare – SMURD -, care au asistat 155.500 de adulţi şi 16.500 de copii, acţionând în medie, la 930 de cazuri pe zi, cu un timp mediu de răspuns de 11 minute. În judeţul Hunedoara, pentru prima jumătate a anului s-au înregistrat 8.813 cazuri în care a fost nevoie de intervenţia structurilor competente să gestioneze situaţii de urgenţă, iar echipajele SMURD au intervenit de 6673 de ori, cu o medie zilnică de 38 de cazuri, înregistrându-se, în medie 1,6 intervenţii pe oră, cu un timp mediu de răspuns de aproape 10 minute.
Pentru exemplul puternic oferit, de dăruire în activitatea de salvare de vieţi, vă propunem să ne întâlnim cu acest om extraordinar, cu dr. Raed Arafat, şi să-i spunem asta, că e minunat, că suntem mândri de el şi că îl susţinem, fie chiar şi moral, în demersul său. Sâmbătă, 29 august 2015, ora 11.00, domnul dr. Raed Arafat vine să îl cunoaştem. Aveţi ocazia să îl priviţi în ochi, să-i spuneţi o vorbă caldă şi să fiţi parte dintre cei care îi vor mulţumi oficial printr-o diplomă şi un buchet de flori venind în faţa statuii lui Decebal din centrul Devei.
Despre proiectul „Premianţii fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Probabil vă întrebaţi cine sunt aceşti premianţi şi de ce nu au premii. Ei sunt oamenii de lângă noi pe care toţi îi văd şi nimeni nu-i „ascultă”. Tăcuţi duc România mai departe. Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor fără ca ei să fie cunoscuţi. Ei sunt cei care ne fac viaţa mai frumoasă prin munca lor. Artişti, inventatori, meşteşugari şi alţii care ne arată că frumosul şi utilul sunt aici, lângă noi. Nu vor premii, nu au primit, nu ştiu că munca lor e preţuită de ceilalţi şi de aceea trebuie să le spunem asta.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi necunoscuţilor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.