Duminică, 26 iulie, Preasfinţitul Episcop Gurie – al Devei şi Hunedoarei, împreună cu un sobor format din preoţi, diaconi şi fraţi călugări, a săvârşit slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” a Schitului de Maici din Dîlma Mare, Cîmpu lui Neag, din Protopopiatul Petroşani.
Aproximativ 300 de credincioşi, veniţi din toate colţurile ţării au pornit dis de dimineaţă, pe un drum anevoios, pe cărări de munte, pentru a participa la slujba de târnosire a noii bisericuţe, aşezată într-o poiană mirifică, la poalele Munţilor Pleşa-Retezat. La eveniment au participat oficialităţi locale şi judeţene, sponsori şi binefăcători ai sfântului locaş. Cu toţii au rămas impresionaţi de ceea ce a realizat, în vârf de munte, Părintele Irineu, vreme de aproximativ 12 ani. Pentru osteneala şi dragostea sa arătată şi în folosul bisericii, Părintele Irineu a fost hirotonisit, protosinghel. După sfinţirea bisericii zidite din incinta schitului, Sfânta Liturghie şi cuvintele de învăţătură au avut loc în altarul de vară al schitului, un foişor din lemn sculptat, care îmbină simbolurile şi elementele religioase cu elemente tradiţionale populare româneşti.
În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei le-a vorbit credincioşilor despre binecuvântarea lui Dumnezeu care se revarsă asupra oamenilor însetaţi de căutarea Lui. Tot o binecuvântare a fost şi ploaia pe care o aşteptau de mult cu toţii. „Dumnezeu ne-a binecuvântat astăzi pe toţi, spălându-ne de păcate. Îi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a învrednicit ca astăzi, să fim împreună la sfinţirea acestei frumoase biserici, la târnosirea Sfintei Mese şi la sfânta şi dumnezeiasca Liturghie. L-am rugat pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze neamul nostru românesc, I-am mulţumit lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care Le-a revărsat asupra noastră şi l-am rugat să ierte poporul şi păcatele neamului nostru”, a ţinut să ne declare, Preasfinţitul Părinte Gurie, al Devei şi Hunedoarei.
Cele cinci maici care se învrednicesc pe lângă duhovnicul Părinte Irineu, s-au întrecut pe sine, pentru că au ţinut ca toţi pelerinii prezenţi la slujba de sfinţire să primească mici daruri: târnoseală, colaci şi bucate tradiţionale care se oferă la astfel de evenimente. Târnoseala se pregăteşte în ziua când este sfinţită o biserică, fiind un amestec de ceară curată de albine, smirnă, tămâie, în care se înmoiae fâşii lungi de pânză albă, sfinţită în Altar. Aceste daruri, oferite de biserică se păstrează lângă icoanele sfinte şi se obişnuieşte ca peste an, la vreme de nevoi, să se ia această bucată şi să se aprindă la o lumânare, afumându-se casa, la fel cum se face cu tămâia şi cu smirna. Târnoseala se arde doar în zilele de post, căci rugăciunea unită cu postul, are mare putere împotriva relelor. Duminică, femeile şi toţi credincioşii au avut dreptul de a trece prin Sfântul Altar. Cu toţii s-au închinat cu mare evlavie, s-au închinat şi sărutat Sfânta Cruce şi Sfânta Evanghelie. În afara slujbelor de sfinţire a unei biserici, femeile nu au voie să intre în altar deloc. Canonul 44 de la Laodiceea spune foarte limpede „că nu se cuvine ca femeia să intre în altar”.
Acest aspect porneşte de la mai multe considerente, dar cea mai importantă este faptul că femeia nu poate îndeplini funcţii sacerdotale la Sfântul Altar.
„Sfinţeşte Doamne viaţa noastră, aşa cum a fost sfinţită şi biserica noastră. Să-L rugăm pe bunul Dumnezeu să ne dăruiască bucurii şi împliniri şi tuturor vreau să transmit pacea şi bucuria sfinţilor, ajutor de la Dumnezeu, sănătate şi mântuire. Mulţumesc tuturor celor care au fost astăzi prezenţi la marea noastră sărbătoare, mulţumesc pentru osteneala de a ne fi alături, mulţumesc binefăcătorilor noştri şi vă mai aşteptăm pe la noi, cu braţele deschise”, a ţinut să ne spună şi Părintele Protosinghel Irineu, duhovnicul locului.
Pelerinii şi toţi credincioşii care au fost prezenţi la slujba de sfinţire a Schitului de Maici din Dîlma Mare au purces către case împăcaţi şi bucuroşi că au fost părtaşi la un eveniment în care, au fost mai aproape de Cer, de Dumnezeu, de Maica Domnului şi de Mântuitorul Nostru, Isus Cristos. Iar în data de 8 septembrie a.c, va fi primul hram al bisericii închinat „Naşterii Maicii Domnului” . Angella Dumitraşcu