Se caută consultant pentru realizarea Strategiei Energetice

De multă vreme se tot discută de elaborarea unei noi Strategii Energetice Naţionale pentru următorii ani. Dar, aceasta a rămas tot la stadiul de proiect. Institutul Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Surselor de Energie (IRE), prin Politici ale energiei & Producere energie electrică, Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME) şi Transelectrica au organizat de curând, o dezbatere privind „Strategia energetică a României”. Specialiştii din domeniul energetic consideră că este ruşinos că „România nu se poate prezenta cu o Strategie energetică actualizată”. Lipsa coerenţei, schimbarea   secretarilor de stat, a miniştrilor, care încep lucrurile şi nu le finalizează, au un efect negativ asupra implementării strategiilor concepute în ultimii ani. Iar acum, Ministerul Energiei este în căutarea unui consultant pentru realizarea Strategiei energetice naţionale.

Este nevoie de expertiza specialiştilor, care lucrează în cadrul companiilor din sectorul energetic, pe care un consultant nu o deţine”, au spus specialiştii prezenţi la dezbatere.

Printre subiectele care au fost abordate în cadrul conferinţei s-au numărat cele privind spaţiul real pentru Strategia naţională, în condiţiile unei Uniuni Europene Energetice, cum va evolua mixul de energii, dacă mai are viitor producţia pe cărbune şi mineritul, în condiţiile decarbonizării economiei, care este eficienţa lui energetică, dacă se va merge pe încălzirea cu gaze sau electrică, centralizată sau descentralizată, etc. Specialiştii prezenţi la manifestare au concluzionat declarând că „pilonii unei noi Strategiei energetice ar trebui să fie securitatea, suportabilitatea, competitivitatea şi sustenabilitatea. Conform acestora, ţinta guvernanţilor ar trebui să fie protejarea consumatorilor, iar când se fac schimbări în acest domeniu, trebuie să se aibă în vedere cât de mult poate suporta consumatorul. Trebuie să existe o balanţă între producţie şi consum, iar aportul tinerilor energeticieni, foarte important, trebuie sprijinit. Iar cărbunele trebuie să devină resursă strategică, de importanţă naţională, care contribuie la funcţionarea cu succes a sistemului energetic naţional”.

Elena DRAGOMIR

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: