Candelabre moderne vor împodobi palatul Cultural Minerul

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Lucrările de finalizare a Palatului Cultural Minerul sunt în grafic. Zilele trecute, meşterii constructori lucrau la montarea geamurilor termopan de la mansardă, iar alţii au ajutat la descărcarea şi chiar la montarea primelor candelabre care vor împodobi monumentul emblemă al municipiului Lupeni. Cu un aspect plăcut, care imită vechile ornamente luminoase din perioada interbelică, imensele candelabre, care cântăresc câteva zeci de kilograme, au fost depozitate în condiţii de siguranţă, pentru ca, în perioada imediat următoare, toate să fie montate.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  În foaierul palatului, acolo unde se doreşte organizarea unor expoziţii, lansări de carte şi alte evenimente culturale, candelabrele întregesc frumuseţea acestuia. Vizitatorii şi toţi cei care vor trece pragul viitorului centru cultural artistic al zonei de vest a Văii Jiului vor rămâne cu siguranţă, impresionaţi de ceea ce s-a realizat aici. În mare, structura interbelică s-a păstrat, deoarece acest lucru l-a cerut şi finanţatorul. Scena unde vor avea spectacolele urmează să beneficieze de un sistem modern de sonorizare. Istoria reabilitării Palatului Cultural, pe fonduri europene, o ştie aproape toată lumea. Cum în bugetul local al primăriei municipiului Lupeni nu au fost fonduri suficiente pentru reabilitarea şi modernizarea acestuia, în urma vizitei efectuate acum doi ani de zile în Valea Jiului, fostul ministru a promis că va da banii necesari reabilitării şi punerii lui din nou în circuitul cultural al Văii Jiului, dacă se va întocmi un proiect viabil. Acesta a fost făcut, s-a câştigat proiectul pe fonduri europene şi iată că, după ce şi contructorul şi-a făcut cu prisosinţă datoria, porţile Palatului Cultural Minerul din Lupeni vor fi deschise tuturor celor care iubesc arta, cultura şi muzica.

În luna aprilie a acestui an, Palatul Cultural Minerul a împlinit 88 de ani de la darea lui în folosinţă. Palatul a fost cadoul Casei Regale a României dăruit minerilor din municipiul Lupeni. Din 1927 şi până în anul 1948, când a fost confiscat şi naţionalizat de comunişti, pe scena acestei bijuterii arhitectonice ale acelor vremuri au concertat diferite orchestre camerale şi simfonice, artişti de renume mondial, etc. După perioada comunistă, când a funcţionat ca unitate de cultură pentru mineri şi pentru comunitatea lupeneană, Palatul a intrat într-un proces de degradare, fiind la un pas de a fi dărâmat. Preluat de administraţia publică locală, s-au încercat mai multe variante pentru a fi dat în administrarea unor investitori. Soluţia cea mai bună au reprezentat-o fondurile europene şi după ce s-a realizat un proiect viabil, cu ajutorul deputatului Cristian Resmeriţă şi a altor factori decizionali din primăria municipiului Lupeni, s-a reuşit obţinerea finanţării nerambursabile. Şi iată că, treptat, timp de aproximativ doi ani de zile, s-a reuşit reabilitarea şi modernizarea lui. Meritul este al meşterilor constructori, care dintr-o ruină, au transformat acest palat într-o bijuterie arhitectonică.

Toţi cei care vor trece pragul Palatului Cultural, în toamnă, vor rămâne impresionaţi de munca artistică a meşterilor în amenajările interioare. „Pot să vă spun că vom avea, aici, la noi la Lupeni, poate cea mai frumoasă clădire care a păstrat elementele tradiţionale brâncoveneşti, aici s-au împletit arhaismul şi modernitatea. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în reabilitarea acestui simbol al comunităţii noastre care va deveni, cu siguranţă, un centru activ de multiculturalitate”, a declarat deputatul Cristian Resmeriţă.

Iar festivitatea de redeschidere şi inaugurare a noii bijuterii a municipiului Lupeni, va fi una cu fast, la eveniment urmând să fie aşteptate personalităţi marcante ale lumii culturale româneşti, oameni politici, iubitori ai artelor frumoase, va fi organizat şi un spectacol, vernisaj de carte, foaierul va găzdui o galerie de artă, va fi amenajat un punct muzeistic şi o expoziţie de fotografii despre istoria municipiului Lupeni şi a principalelor evenimente care au avut loc de-a lungul anilor în această localitate.

Elena Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: