INCD INSEMEX Petroşani, în topul european al institutelor de profil

         artur gaman  Organismul de evaluare a conformităţii produselor – INSEMEX-OEC din cadrul INCD INSEMEX Petroşani, notificat la Bruxelles, cu numărul NB 1809, a fost primul organism notificat de către Comisia Europeană pentru noua directivă privind armonizarea legislaţiei statelor membre referitoare la punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice, Directiva 2013/29/UE.

Potrivit noii directive europene şi a notificării obţinute, INSEMEX-OEC are capabilitatea de evaluare a conformităţii produselor cu cerinţele esenţiale de securitate şi sănătate în vederea aplicării marcajului CE, atât pentru articolele pirotehnice de divertisment care prezintă un risc şi un nivel de zgomot scăzut şi pot fi utilizate de către persoanele fizice (steluţe, lumânări scânteietoare, minisori, minifacle, jerbe cu scântei), cât şi pentru articolele pirotehnice de scenă sau de divertisment, destinate utilizării în exterior sau în spaţii restrânse exclusiv de către pirotehnicieni (pocnitori, petarde, rachete, baterii de artificii etc).

De asemenea, INSEMEX-OEC a fost notificat şi pentru evaluarea conformităţii articolelor pirotehnice cu destinaţie tehnică, cum sunt generatoarele de gaz utilizate la airbag-uri sau la dispozitive de pretensionare pentru centurile de siguranţă.

Beneficiind de notificarea Comisiei Europene înaintea tuturor celorlalte organisme de evaluare a conformităţii din Statele Membre UE, numărul de solicitări de certificare pentru articole pirotehnice în cadrul INSEMEX-OEC a crescut simţitor, fiind demarate acţiuni concrete cu agenţi economici din mai multe ţări Europene, cum ar fi Germania sau Polonia.

La ora actuală, în cadrul Uniunii Europene a mai fost notificat un singur organism pentru această directivă, Laboratorul Oficial J. M. Madariaga (LOM) din Spania.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: