Nu trebuie să ne uităm credinţa, neamul şi înaintaşii

        OLYMPUS DIGITAL CAMERA    Cultul eroilor şi al strămoşilor este păstrat încă viu în rândul comunităţii de momârlani din oraşul Uricani. Dacă unele barabe încearcă prin orice tertipuri să-i rupă de la rădăcină, aşa cum îi cunosc, ambiţioşi şi cu o mândrie în suflet, ei devin parcă, mai înverşunaţi atunci când simt că se atentează la tradiţiile şi obiceiurile locului.

Aşa s-a întâmplat cu Ziua Sfântului Ilie. Nu a fost an în care, sus pe muntele Tulişa, aşa cum o cere tradiţia locului să nu fi urcat întreaga suflare şi să le aducă un omagiu eroilor şi celor care s-au săvârşit pe aceste meleaguri în grelele lupte care s-au dat în primul război mondial. Şi tot ei depănau amintiri, la serbarea cîmpenească cu istorii care mai de care mai interesante despre cum bunicii sau străbunicii lor i-au ajutat pe români să spargă linia frontului şi să ajute la eliberarea zonei de sub prigoana asupritorilor. Cum în şedinţa de consiliu, primarul oraşului Uricani a anunţat că manifestările dedicate comemorărilor de pe Tulişa se vor desfăşura duminică, 19 iulie şi nu luni, aşa cum cere tradiţia, spiritele s-au încins, o parte dintre consilieri acuzându-l că vrea să distrugă tradiţia locului.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA      Inspirat şi deranjat de ceea ce se întâmplă în şedinţă, consilierul liberal Nicuşor Stoi a spus: „Haideţi să coborâm crucea jos în oraş, depunem coroanele şi chefuim apoi cât vrem, fraţilor, ce să mai urcăm în munte”.

„Asta nu mai este tradiţie, este bătaie de joc” a completat şi consilerul Ion Stănescu. Iar bairamul care a avut loc la finele săptămânii trecute, în oraşul Uricani numai „la umbră de Tulişa” nu a fost. Pentru a se perpetua tradiţiile locului, o mână de oameni inimoşi în frunte cu Niţă Iacobescu, Ioan Pavel şi alţi momârlani din Valea de Brazi şi de dincolo de munte, au urcat pe Muntele Tulişa, pentru a-i comemora pe cei care au ridicat acum 36 de ani prima cruce de fier în memoria celor căzuţi în primul război mondial. Le-a fost alături şi părintele Dumitru Băloi, cel care slujeşte comunitatea şi care s-a integrat cu succes în rândul acestora. La miezul zilei, după un drum anevoios cei mai vrednici dintre momârlanii Uricaniului, care nu şi-au uitat strămoşii au ajuns la destinaţie. Vremea a fost superbă şi Dumnezeu a ţinut cu aceştia, pentru că, la un moment dat de după coama muntelui au venit şi fraţii de dincolo de munte, din Baru, Ohaba şi Pui.

Minune dumnezeiască a fost ca slujba de pomenire să fie săvârşită de doi preoţi. „Vedeţi cum le rânduie bunul Dumnezeu. A fost vrerea Lui, ca să îi respectăm şi să-i pomenim pe cei care au dus crucea-n spate, pe drumurile şi cărările de munte, încă neamenajate în acele timpuri pentru maşini. Şi să nu credeţi că le-a fost uşor”, a declarat Niţă Iacobescu, unul dintre iniţiatorii evenimentului. Şi a scos mai apoi o fotografie document în care se regăsesc toţi cei care au contribuit la ridicarea Crucii de Fier de pe Muntele Tulişa. S-a săvârşit slujba de comemorare aşa cum cere tradiţia locului pentru: preotul paroh Mihai Perju, crîsnicul Nicolae Stoi, Valer Ionică Iacobescu, Gheorghe Barbu, Avram Hiciu, Nistor Şandru, Nicolae Todea, Ioan Părău, Emil Pavel, Ion Cimponer, Ioan Stoi, Petru şi Sorin Cioancă. Pentru aceştia s-au împărţit produsele tradiţionale ale locului.

Dintre cei prezenţi acum 36 de ani la ridicarea crucii mai sunt în viaţă: Nicolae Petrescu, Mărioara Petrescu, Elena Ciora, Ion Şandru, Lascu Şandru, Ionel Hiciu (n.r, care era copil la vremea aceea) şi Victor Calotă. Despre acest fumos eveniment şi înălţător, care este respectat cu sfinţenie de localnicii din Uricani, preotul Dumitru Băloi a ţinut să declare „Eu aş începe cu cuvintele lui Marin Preda „Să nu uiţi Darie, să nu uiţi”. Ne aflăm astăzi aici, pe aceste meleaguri pline de istorie. Eroii din 1916 îşi dorm somnul de veci aici şi la stână, pentru că am descoperit osemintele lor în urmă cu câţiva ani, odată cu reluarea tradiţiilor în 1993, alături de Ioan Pavel şi alte familii din Valea de Brazi. Avem în faţa noastră şi tabloul creştinilor ortodocşi, care nu au uitat de aceşti eroi ai neamului, care s-au jertfit pentru întregirea ţării şi pentru libertatea ca noi, să stăm şi să vorbim liberi astăzi. Aici şi astăzi sunt cu noi, moştenitorii vii, care au vrut să-i pomenească şi să nu-i uite. Nu avem dreptul să-i uităm pe înaintaşii noştri, nu avem dreptul să-i uităm pe binefăcătorii noştri, nu avem dreptul să-i uităm pe cei care îşi aduc aminte de părinţii şi de fraţii lor. Cei care au ridicat crucea de fier, în urmă cu 36 de ani, au fost oameni îndrăzneţi, fără frică de comunişti, cărora nu le-a păsat de aceştia. Credinţa i-a întârit şi le-a fost alături. Au crezut în dreptate şi indiferent de ceea ce li se putea întâmpla au ştiut că vor rămâne veşnic în amintirea noastră şi spre pomenirea celor care au murit şi căzut pe aceste meleaguri. Conducerea locală ar trebui să tragă nişte învăţăminte. Ei nu trebuie să strice tradiţiile locului. Iar dacă ei o fac, înseamnă că am pierdut totul. Ne-am pierdut credinţa şi prin uitare, neamul. Iar acest lucru, nu trebuie să se întâmple”. Atâta timp cât încă mai există credincioşi care respectă cultul eroilor, strămoşilor şi al neamului, tradiţiile şi obiceiurile nu se vor pierde, chiar dacă unii, încearcă denaturarea lor şi transformarea lor în acţiuni de promovare, pe bani publici, la care contribuie toată comunitatea.                                                               Angella Dumitraşcu

3 comments

 1. Daniel MORARU spune:

  Felicitari Ion PAVEL!
  Felicitari pr. Dumitru BALOI!

 2. Daniel MORARU spune:

  Felicitari Ion PAVEL!
  Felicitari pr. Dumitru BALOI!

 3. Daniel MORARU spune:

  O singura remarca totusi!
  „Pastratorii” de traditii deranjati de schimbarea datei au fost prezenti in data de 19, atat la Tulisa cat si la bustul lui Gheorghe Tatarascu situat in zona.
  Se pare ca doar Pavel Ion a avut verticalitate in acest caz.
  Sa mai comentez ca unii au depus coroane in pantaloni scurti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: