Cuplul Jujan – Bebe Nica este în grafic, termocentralele Mintia şi Paroşeni au fost oprite

jujan nica domocosÎncă un pas spre închiderea mineritului din Valea Jiului

După oprirea termocentralei Paroşeni din lipsa cărbunelui, a venit rândul termocentralei Mintia să fie trasă pe dreapta. În urma controalelor care au fost întreprinse de comisarii Gărzii de Mediu, s-a   dispus suspendarea activităţilor la Paroşeni şi Mintia. Termocentrala Mintia funcţionează fără autorizaţie de mediu şi pentru acest fapt s-a aplicat şi o amendă de 60.000 lei. Activitatea a fost suspendată până la obţinerea actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, realizarea investiţiilor, reabilitarea cu arzătoare Nox redus, etc, investiţii care costă milioane de euro şi pe care CEH nu-i are. Aceasta este ştirea pe care toate canalele media au difuzat-o zilele acestea fără a preciza consecinţele acestui fapt, adică separarea termocentralelor şi închiderea minelor aşa cum prevede protocolul semnat la 28 mai de ministrul Gerea şi sindicalistul Bebe Nica. Conform scenariului termocentrala va trece pe gaz iar Paroşeniul va consuma cărbunele produs de cel mult două mine din Valea Jiului, care se vor încadra în   anumite criterii de preţ şi calitate.

La CEH, ca la balamuc        

Evoluţia situaţiei în care se află Complexului Energetic Hunedoara poate fi comparată cu o piesă din Teatrul Grotesc al anilor ‘50. Pe scurt, managementul dezastruos al specialiştilor de la Deva, Andronache şi Niculescu au adus Complexul în   pragul falimentului. La sfârşitul lunii februarie, în fruntea Complexului este numit eficacele Jujan, cel care a mai condus mineritul Văii Jiului în perioada 2009-2012, cu rezultate la fel de dezastruoase. Eficacele Jujan beneficiind de sprijinul vechiului său amic, liderul sindical Bebe Nica, prezintă ministrului de resort o strategie de viabilizare a Complexului Energetic Hunedoara. Pe larg, această strategie, structurată pe două pagini A4, prevede mai multe măsuri de eficientizare, prin reducerea costurilor şi de natură comercială.

Conform strategiei eficacelui Jujan, eficientizarea “prin reducerea costurilor” se va face prin renunţarea la unele contracte de prestări servicii încheiate cu terţi, închirierea cantinelor de la S.E. Deva şi S.E. Paroşeni, hotel Onix, cabana Jieţ şi cabana 5 Sud Lupeni. Conform aceleiaşi strategii, la reducerea costurilor va contribui ieşirea CEH din proiectul Hidro Tarniţa, adică exact la componenta hidro de care Complexul are nevoie ca de aer şi prin reducerea consumului de gaz metan la S.E. Deva. Taare de tot. Aici se adaugă şi măsurile de eficientizare de natură comercială, care prevăd că prin vânzarea la fier vechi a echipamentelor şi deşeurilor rezultate în urma tăierii grupului 1 de la Mintia şi recuperarea “prin mijloace judiciare” a creanţelor din furnizarea de energie termică, Complexul Energetic este ca şi salvat. Recuperarea a sute de milioane de la societăţile de termoficare din Valea Jiului care sunt toate în faliment, şi închirierea hotelului Onix vor readuce Complexul pe linia de plutire.

Ca să nu stea cu mâinile încrucişate, liderul sindical Bebe Nica pune şi el umărul la prăbuşirea Complexului şi provoacă nişte acţiuni de protest finalizate cu faimosul Protocol prin care ministrul Energiei, Andrei Dominic Gerea este de acord cu solicitările minerilor. Acestea prevăd la punctul 3 demararea procedurile de separare a Sucursalei Electrocentrale Paroşeni de Societatea Complexul Energetic Hunedoara iar la punctul 4 separarea legală a activităţii miniere de cea energetică dacă programul de restructurare întocmit nu garantează viabilitatea activităţii. Cum până la această oră singurul program de restructurare, viabilizare, sau oricum s-ar numi el, este cel al eficacelui Jujan, cu vânzarea fierului vechi de la Mintia, închirierea cabanei 5 Sud şi recuperarea banilor de la societăţile de termoficare falimentare, s-ar putea ca “viabilitatea activităţii” să nu prea fie în grafic, iar “separarea legală a activităţii miniere de cea energetică” să se producă mai curând decât îşi ima-ginează cei care scandau, nu demult, în faţa CEH, “nu închideţi minele”.

Ultimatum către premier

Între timp, guvernul a făcut tot posibilul pentru evitarea dezastrului, promovând mai multe acte normative pentru acordarea unor împrumuturi şi facilităţi dar iarăşi apare sindicalistul Bebe Nica ca să dea o palmă la rahat.

Considerând că nu a făcut destul rău prin semnarea la 28 mai a protocolului care închide minele, recent întors de pe litoral, Bebe Nica redactează un ultimatum pentru prim- ministrul interimar Gabriel Oprea în care îl somează pe acesta să intervină “legal – în regim de urgenţă – pentru identificarea unor soluţii reale de redresare a situaţiei economico-sociale înregistrate la nivelul Complexului Energetic Hunedoara”. Cu o formulare pompoasă şi multe greşeli gramaticale, ultimatumul reflectă lipsa de orizont profesional a autorului care nu este în stare să prezinte cerinţele cu care vine în respectiva scriere. Prezentăm în facsimil scrierea lui Bebe Nica poate cineva înţelege ce îi cere cu adevărat premierului interimar şi ce ar trebui să facă acesta pentru a-i satisface solicitările.

Liderul sindicatului Muntele, Bebe Nica care şi-a vândut ortacii pentru un pumn de arginţi, maşină la scară (de preferinţă Jeep) şi protecţie în faţa organelor pentru falsurile cu pontaje fictive, delegaţii, deconturi şi foi de parcurs falsificate. Până la închiderea ediţiei, directorul general Jujan şi liderul sindicatului Muntele nu au putut fi contactaţi pentru a-şi expune punctul de vedere dar oricând le acordăm spaţiu pentru aceasta. Dacă treaba merge unsă, ultima lopată de huilă energetică va fi scoasă din subteranele Văii Jiului înainte de anul 2018, fapt pentru care Jujan şi Bebe Nica merită gratulaţia minerilor şi a întregii populaţii a Văii Jiului. Ar fi interesant de aflat ce i-a motivat pe cei doi corifei ai mineritului să distrugă mii de locuri de muncă în Valea Jiului. Dar, probabil, aceste informaţii la fel ca multe mârşăvii făcute de guvern, administraţie şi lideri sindicali, le vom afla odată cu scenariul răpirii ziariştilor din Irak, adică peste 50 de ani. (A.V.)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: