Patru programe noi, dedicate pacientului critic, introduse de Guvernul Ponta

nicolae_banicioiu  Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat zilele acestea că vor fi introduse patru programe noi dedicate pacientului critic, vizând hemoragiile digestive superioare, icterul mecanic neoplazic, programul de neoplasme esofaringiene şi programul de chirurgie endovasculară periferică.

„După celelalte programe introduse anul trecut şi dedicate pacientului critic – infarctul miocardic, accidentul vascular, moarte subită din cauză cardiacă şi terapie intensivă – reuşim în sfârşit (…) să continuăm şi să introducem încă patru acţiuni prioritare evident după model european (…). Sunt hemoragiile digestive superioare, icter mecanic neoplazic, programul de neoplasme esofaringiene şi programul de chirurgie endovasculară periferică, cu un buget alocat împreună pe tot pacientul critic până în momentul de faţă de 235 de milioane de lei”, a anunţat Bănicioiu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Ministrul a spus că eficienţa programelor introduse anul trecut pentru pacientul critic şi-au demonstrat viabilitatea. „Ceea ce vă anunţam în primele luni de funcţionare a programelor de ATI sau de infract miocardic pe 2014 se confirmă şi în prima jumătate a anului 2015: de la o mortalitate pe infract miocardic – pe 2009, când era ultima statistică, cea 13% – în centrele în care am introdus acest program, mortalitatea a ajuns sub 5%”, a mai spus Bănicioiu.

Din 1 iulie vom avea cel mai mic preţ european la medicamente

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a mai anunţat, că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preţ european la medicamente, susţinând că toată procedura de reducere a preţurilor a fost finalizată, fiind purtate discuţii atât cu CE şi FMI, cât şi cu producătorii şi distribuitorii.

„De la 1 iulie România trece la cel mai mic preţ european la medicamente, aşa cum este normal şi cum confirmă şi contextul socio-economic. Preţurile nu pot fi similare celor din ţările cu PIB-uri mai puternice. Au fost discuţii şi cu Comisia europeană, cu FMI, cu asociaţiile de producători şi distribuitori de medicamente, cu lanţurile de farmacii, ca să asigurăm distribuţia continuă şi să nu fie prbleme în aprovizionare şi este finalizată toată procedura”, a spus Bănicioiu.

El a precizat că toate noile preţuri ale medicamentelor, reduse cu 20 la sută, au fost afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii.(M.S.)

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: