Sărbătoarea de la Ţebea – 2013

tebea2     „Unicul dor al vieţii mele este să-mi văd naţiunea fericită pentru care, după puteri am şi lucrat”

Duminică, Panteonul Moţilor de la Ţebea a fost neîncăpător pentru miile de români patrioţi care au venit să comemoreze cei 141 de ani de la trecerea în eternitate a acelui om providenţial care a fost Avram Iancu, Tribunul Tribunilor, care nu a făcut promisiuni, ci a pus mâna pe Lancea lui Horia şi s-a bătut vitejeşte pentru toţi românii lui. Plecând de la vorbele marelui Tribun, putem să spunem că şi ediţia de anul acesta a fost una în care au primat sentimentul de patriotism şi respect faţă de înaintaşi.  Lafestivităţi a fost prezent un detaşament de vânători de munte de la Orăştie, care a prezentat onorul preşedintelui Traian Băsescu la sosirea la Ţebea.  Acesta a fost primit de o parte din cei prezenţi cu huiduieli, din mulţime auzindu-se scandări „Jos Băsescu, Jos Tiranul”, „Demisia” şi altele de acest gen. Spiritele s-au mai calmat atunci când a început slujba de Te-Deum. Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului au fost oficiate de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, cărora li s-au alăturat un ales sobor de preoţi şi diaconi.

„Trebuie să fim noi continuatorii jertfei pe care au dus-o aceşti eroi, sfinţi. A râduit Dumnezeu ca Avram Iancu să-L cheme la El, cu o zi înainte de Înălţarea Sfintei Cruci, de aceea pomenirea se face în apropierea acestei sărbători, care nu este altceva decât o zi de post, pentru ca să ne aducem aminte că fiecare dintre noi avem o obligaţie de a ne purta Crucea Vieţii noastre şi de a privi spre Cer întotdeauna cu nădejdea aceasta, că Dumnezeu ne va ajuta, va îndrepta spre spre noi ochii Săi. A fost amintit şi un sfânt al acestor meleaguri, părintele Arsenie Boca, un om sfânt, dar adăugăm şi noi o mare personalitate pe care biserica deja a trecut-o în rândul sfinţilor şi care a murit la un an după eroul naţional Avram Iancu şi anume, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Ardealului şi Transilvaniei. Avem o pleiadă întreagă de mărturii, avem atâtea exemple pe care trebuie să le urmăm, de aceea în acest moment sfânt trebuie să facem un legământ, de fiecare dată să-l reactivăm, să fim demni români, să fim credincioşi lui dumnezeu şi neamului nostrum aşa cum au fost cei care s-au jertfit pentru neam. Vă fac o chemare tuturora, să privim către acest locaş sfânt, să-i dăm atenţia cuvenită, pentru că prin aceasta vom cinsti şi pe cei care au fost înaintea nostră dar ne vom cinsti  şi pe noi şi pe viitorul nostrum. Vă mulţumin tuturor celor care aţi venit aici, de la preşedintele ţării şi până la toţi oamenii devotaţi şi patrioţi, oameni care aţi lăsat astăzi ale dumneavoastră preocupări, pentru ca să petreceţi un moment sfânt şi înălţător. Să fie primită dragostea noastră în faţa lui dumnezeu şi cinstind pe eroii noştri să ne cinstim pe noi înşine şi viitorul  nostru”, a ţinut să spună celor prezenţi Mitrololitul Ardealului.

Au depus coroane de flori: preşedintele Traian Băsescu, în numele guvernului – miniştrii Mariana Câmpeanu şi Titus Corlăţean, Senatul şi Camera Deputaţilor, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, prefecţii din Alba, Timişoara, Sibiu, primari şi preşedinţi de consilii judeţene din ţară care au ţinut să fie prezenţi la manifestările de la Ţebea, etc.

„Este o cinste şi în acelaşi timp o onoare pentru mine să particip alături de colegii mei la serbările naţionale de la Ţebea. Este o zi frumoasă şi românii participă cu tot sufletul la acest eveniment unic care are loc în judeţul Hunedoara. Avram Iancu este un exemplu demn de urmat şi    trebuie să continuăm noi idealurile acestuia, acelea de a oferi fericirea naţiunii române”, a declarat   deputatul Cristian Resmeriţă

Structuraţi pe grupuri politice, politicienii şi cei prezenţi la manifestări s-au retras la corturi unde fiecare s-a distrat după posibilităţi. Cel mai mare cort a fost cel al Primăriei Arad, acolo unde  preşedintele Traian Băsescu a petrecut cu virşli şi pălincă împreună cu finul Falcă şi toţi liderii PDL de la nivel naţional. Manifestările nu au mai avut strălucirile de altădată şi acest lucru a fost subliniat de gugulanul Moş Râcu, care la cei peste 80 de ani ai săi a devenit un Badea Cârţan contemporan, ce este nelipsit la manifestările de la Ţebea,  de la Alba Iulia şi de la Foşcani.

„Vin an de an din comuna Vârciorova, de la poalele muntelui Ţarcu. Particip cu regularitate la serbările de la 1 Decembrie de la Alba Iulia şi la Focşani. Ţebea reprezintă pentru mine istoria tăranului român, condus de Horia, Cloşca şi Crişan… Ei au îndemnat poporul la revoluţie împotriva asupritorilor, care erau marii baroni. Serbările nu mai sunt grandioase cum erau odinioară, politicienii vin să-şi facă imagine, iar sărbătoarea s-a transformat într-un bâlci unde se vând de toate, dar la preţuri pe care doar unii şi le permit”, a ţinut să spună Moş Râcu.

A contrastat cu toată opulenţa oferită de politicienii prin portul său popular pe care îl poartă cu mare cinste la marile sărbători. Este unul dintre miile de iubitori de cântec, poezie şi dans popular din vatra folclorică a Caransebeşului, un gugulan cu diplomă de instructor de dans şi joc popular bănăţean, versurile acestuia redând pe viu atmosfera de duminică de la Ţebea „Azi trăim în libertate / Şi-am putea să-ntindem jocul / Cu opinca strămoşească / Dară-i îngropat norocul”.

Angella DUMITRAŞCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: