Ministrul Energiei, Andrei Gerea a ajuns miercuri seara în Valea Jiului, pentru a discuta cu factorii de decizie viitorul Complexului Energetic Hunedoara. După ce a avut întâlniri cu parlamentari, primari şi alţi actori de pe scena politico-economică a judeţului Hunedoara, ministrul Andrei Gerea le-a adus la cunoştinţă liderilor minerilor şi ultimele măsuri pe care guvernul le propune pentru complexul hunedorean, în contextul în care, acesta este monitorizat atât de cei de la FMI cât şi Comisia Europeană.
Întâlnirea care avut loc la Petroşani a fost de bun augur, chiar dacă minerii şi-au continuat protestele, de multe ori zgomotos, în curtea comple-xului. În urma discuţiilor, a fost semnat un protocol între administraţie, minister şi sindicate care prevede viitorul complexului hunedorean.
„Am semnat un angajament pentru a face toate demersurile la toate organismele abilitate, atât în ţară cât şi la nivelul U.E., care să permită prelungirea termenului limită de închidere a minelor de huilă din anul 2018 la anul 2025, care să ne poate permită vânzarea energiei pe piaţa reglementată. Se va începe demararea procedurii de separare a sucursalei Paroşeni ca o primă etapă de restructurare, separarea diviziei miniere de cea energetică şi constituirea unui grup comun de lucru, format din managemetul complexului, liderii de sindicat şi conducerea ministerului, pentru monitorizarea şi aducerea la îndeplinire a acestui protocol”, a spus ministrul Energiei, într-o conferinţă de presă, la care au mai participat directorul general CEH, Constantin Jujan, prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu şi un reprezentant al ministerului.
În cadrul conferinţei, ministrul a subliniat şi faptul că, noua strategie energetică naţională nu va putea funcţiona fără componenta energetică şi cărbunele ca resursă strategică. În ceea ce priveşte viitorul Văii Jiului şi al judeţului Hunedoara care este strict legat de soarta şi perspectivele complexului hunedorean, ministrul Andrei Gerea a subscris propunerilor mai multor parlamentari hunedoreni, reprezentanţilor administraţiilor publice locale, pentru a se realiza un nou proiect comun, intitulat Hunedoara – Valea Jiului, care să cuprindă elaborarea unei strategii de dezvoltare viabilă, prin găsirea unor alte surse de păstrare a locurilor de muncă, etc.
„Am avut întâlniri cu dl prefect, cu parlamentari, cu primari, care au continuat apoi cu reprezentanţii minerilor, ce a dus până la urmă la semnarea unui acord comun. Dorinţa tuturor factorilor implicaţi este de a sprijini mineritul din Valea Jiului, de a căuta o soluţie satisfăcătoare atât pentru păstrarea locurilor de muncă, pentru asigurarea serviciilor sociale pentru perioada iernii şi mai ales, pentru păstarrea şi garantarea securităţii energetice a României. După cum se ştie, CEH reprezintă o componentă importantă a sistemului energetic naţional şi tot ceea ce se întâmplă acum, la nivel european şi mondial, în zona de energie, confirmă abordarea noastră şi anume, că, energia este parte componentă a securităţii statelor. În cursul discuţiilor purtate cu factorii locali, am convenit şi cu dânşii să lucrăm împreună la Proiectul Hunedoara şi Valea Jiului, şi anume: vom face un proiect de lucru, la nivel european, pentru că, măsurile care urmează să fie luate, depind foarte mult de acceptul partenerilor noştri europeni. Grupul de lucru va avea ca rol găsirea unor soluţii legale, facilităţi necesare pentru dezvoltarea proiectelor la nivel local. Şi aici, mă refer pe lângă ceea ce revine strict complexului şi alte alternative ar trebui să existe, pentru că, în procesul de restructurare unii îşi vor pierde locurile de muncă. Trebuie să avem o alternativă de dezvoltare a judeţului şi Văii Jiului”, a completat ministrul Gerea.
Legat de viitorul strategiei energetice naţionale, ministrul de resort a făcut precizarea că aceasta se va realiza într-un contex favorabil, când se pune accent pe dezvoltarea mineritului.
„Aţi văzut ceea ce se întâmplă acum în lume. Există o anumită pornire, în acest moment la nivel european. Polonia întreprinde o acţiune similară cu a noastră şi vom concorda acţiunile lor, cu ale noastre. Vom avea nevoie inclusiv de sprijin sindical pentru că, dincolo de păstrarea locurilor de muncă sau de găsire a unor alternative este nevoie să asigurăm securitatea energerică. Iar aceasta va fi pilonul viitoarei strategii energetice naţionale şi europene. Şi, va trebui să ne adaptăm şi noi ca atare, acestui proces. Nu putem garanta securitatea energetică a României, fără deplina capacitate de a folosi integral resursele naturale care se află în acest moment, pe teritoriul românesc”, a conchis ministrul Energiei, Andrei Gerea.
Angella DUMITRAŞCU