Maşinile parcate ilegal nu vor mai putea fi ridicate, a decis, luni, 25 mai, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, instanţa supremă consideră că această măsură afectează dreptul de proprietate al cetăţeanului.
Sesizarea a fost făcută de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, ca recurs în interesul legii. El a reclamat interpretarea dispoziţiilor unor OUG privind circulaţia pe drumurile publice, coroborate cu Legea Administraţiei Locale.
„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale. Obligatorie, potrivit art.517 alin.(4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 mai 2015”, se arată în decizia ÎCCJ.
Mai mult, conform deciziei ICCJ, consiliile locale NU mai pot hotărî ridicarea maşinilor şi încasarea unor sume de bani pentru staţionări sau parcări ilegale deoarece instanţa a hotărât că prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195 /2002 care oferea această posibilitate administraţiilor locale este NELEGALĂ. Cu alte cuvinte, reglementarea parcărilor ilegale trebuie făcută prin lege organică, de către Parlament, NU, de consiliile locale, aşa cum a stabilit Guvernul Năstase prin ordonanţă de urgenţă.
Prin această decizie, administraţiile locale nu mai pot organiza licitaţii sau încredinţări directe unor firme de casă pentru a ridica maşini şi a încasa milioane de euro anual.(M.S.)