Social-democraţii hunedoreni salută decizia Comisiei Europene

Cristian Resmerita foto_mirr      Comisia Europeană a aprobat un ajutor de 38 milioane de euro pentru salvarea Complexului Energetic Hunedoara. Anunţul oficial a fost deja făcut. Comisia a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 38 milioane de euro (167 de milioane de lei) care urmează să fie acordat de Guvernul României Complexului Energetic Hunedoara este conform cu normele Uniunii Europene privind ajutoarele de stat. Comisia a constatat că ajutorul a fost limitat la suma necesară pentru a-i permite Complexului Energetic Hunedoara să îşi desfăşoare în continuare activităţile de exploatare a centralelor sale electrice în următoarele şase luni.

Astfel, aşa cum a promis, Guvernul va acorda complexului energetic împrumuturi pe termen scurt, care să îi permită să îşi plătească creditorii şi să îşi menţină activităţile de exploatare până când va fi în măsură să prezinte un plan de restructurare. La sfârşitul celor şase luni, producătorul de cărbune şi electricitate va rambursa ajutorul sau România va   notifica un plan de restructurare, care va stabili măsurile de asigurare a viabilităţii pe termen lung a companiei. Complexul Energetic Hunedoara este singurul furnizor de energie termică în oraşele din Valea Jiului şi din municipiul Deva.

Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7 la sută din consumul de energie la nivel naţional. Deputatul din Valea Jiului, Cristian Resmeriţă, singurul care a atras atenţia asupra situaţiei CEH şi cu ajutorul căruia s-au făcut angajări noi în cadrul complexului hunedorean a spus: „Dacă cei de la Comisia Europeană au aprobat ajutorul de 38 milioane de euro pentru salvarea CEH, este semnalul că partenerii noştri europeni sunt conştienţi de importanţa acestui agent economic din judeţul Hunedoara. După cum ştiţi, moţiunea iniţiată pe minerit nu a trecut, dar m-am bucurat că am adus în atenţia opiniei publice problematica mineritului. Acum trebuie să ne aşezăm la masa dialogului, actualul guvern şi ministerul de resort acceptând până în prezent programul de revigorare al CEH. Atragem atenţia că avem nevoie de linişte şi nu de frământări sociale. Valea Jiului, ortacii mineri şi cetăţenii au nevoie de siguranţa zilei de mâine. Împreună putem găsi soluţii pentru salvarea CEH şi a miilor de locuri de muncă din Valea Jiului şi din judeţul Hunedoara” . (E.D.)

One comment

  1. mihai spune:

    La masa dialogului stati de cand e lumea,vreau sa vad si eu cum reusiti sa dati TARII CAT MAI MULT CARBUNE,cu tehnologia actuala si fara mineri de cariera,in fiecare an ati dat afara sute de mineri si ati angajat cateva zeci…de ochii lumii,birourile colcaie de sefi…NU UITATI ACESTI BANI TREBUIE INAPOIATI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: