Dezbatere publică la Ministerul Energiei

       În temeiul art. 8 din Legea nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, Ministerul Energiei anunță organizarea unei ședințe publice de dezbatere, după cum urmează:

Data: 16 aprilie 2025, ora: 10:00;

Locul: Etajul 1, sediul Ministerului Energiei, Strada Academiei nr. 39 – 41, sector 1, București, cod poștal 010013.

Obiectul dezbaterii: Proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 316/2021 privind organizarea și funcționarea Ministerului Energiei, publicat pe pagina instituției în data de 28.02.2025.

Acesta urmărește reorganizarea Ministerului Energiei în contextul implementării Legii nr. 121/2024 privind energia eoliană offshore, precum și în vederea conformării la angajamentele bugetare asumate de România. Acesta introduce noi atribuții pentru minister, între care: stabilirea și concesionarea perimetrelor eoliene offshore, înființarea Comandamentului Energetic Național și consolidarea capacității instituționale în domenii-cheie precum securitate cibernetică, antiterorism, situații de urgență și reziliență energetică.

Înființarea unui Comandament Energetic Național, cu caracter permanent, este o necesitate stringentă, având în vedere riscurile asociate lipsei unei structuri stabile și continue care să gestioneze în mod unitar și eficient sectorul energetic național. Acest comandament nu ar trebui să fie confundat cu structurile existente pentru situații de urgență, cum ar fi cele prevăzute de Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență. În timp ce acestea sunt esențiale pentru gestionarea unor crize imediate și imprevizibile, un Comandament Energetic Național ar avea un rol proactiv și permanent, concentrându-se pe prevenirea crizelor, asigurarea continuității operaționale și securizarea infrastructurii energetice, asigurarea fluxurilor de aprovizionare și coordonarea unitară a sistemului.

În absența unui comandament energetic național permanent, România rămâne vulnerabilă la o serie de pericole, de la deficiențe în gestionarea stocurilor de combustibil până la incapacitatea de a răspunde rapid și eficient la perturbări majore în aprovizionarea cu energie.

De exemplu, crizele energetice din trecut au evidențiat slăbiciunile sistemului național de răspuns  în timp real în fața unor condiții meteorologice severe, când coordonarea ineficientă între operatorii de energie a dus la întârzieri și deficiențe în alimentarea cu energie electrică a unor regiuni din țară.

Se desființează un cabinet secretar de stat cu cele două posturi vacante contractuale de consilier 1.

Se desființează funcția de înalt funcționar public – secretar general adjunct, vacantă.

Direcția Servicii Interne se desființează. Se desființează funcția publică de conducere de Director II ocupată.

Direcția Servicii Interne cuprinde în componența sa activități din domenii complet diferite, precum achiziții publice, administrativ, control intern și integritate. Această structură complexă generează dificultăți în coordonare și eficiență operațională, întrucât activitatea de control intern trebuie să rămână independentă de structurile pe care le controlează, iar activitățile de integritate ar trebui să fie gestionate direct la nivelul conducerii ministerului.

Serviciul Inspecție se reorganizează ca Serviciul Control și Analiza Oportunității în subordinea directă a ministrului.

În contextul optimizării structurale și al eficientizării activităților administrative, se propune desființarea Direcției Resurse Umane din cadrul Ministerului Energiei.

DIRECȚIA JURIDICĂ ȘI RELAȚIA CU PARLAMENTUL se reorganizează ca Direcția Generală Juridic și Resurse Umane.

DIRECȚIA ENERGII REGENERABILE ȘI RESURSE MINERALE se desființează. Se desființează funcția publică de conducere vacantă de director 550349.

DIRECȚIA GENERALĂ ENERGIE ELECTRICĂ, PETROL ȘI GAZE NATURALE se desființează.

DIRECȚIA ENERGIE ELECTRICĂ se desființează. Se desființează:

-funcția publică de conducere vacantă de director II 550417;

– funcția publică de conducere ocupată de director adjunct II 598827

Direcția Programare se desființează. Se desființează funcția publică de conducere vacantă de director II, S – 573370. Serviciul Evaluare și SERVICIUL GESTIONARE PROGRAME SI PREGATIRE PROIECTE se reorganizează în subordinea directă a directorului general.

Prin reducerea numărului de posturi și optimizarea structurilor organizatorice, proiectul de hotărâre de Guvern contribuie la realizarea unui echilibru între necesitatea menținerii unor servicii publice de calitate și imperativele bugetare impuse de cadrul economic și legislativ actual, ceea ce are un impact social direct atât asupra personalului instituțiilor publice afectate de aceste măsuri, cât și asupra beneficiarilor serviciilor oferite de aceste instituții, întrucât reorganizarea administrativă nu trebuie să conducă la diminuarea capacității de răspuns a administrației, ci la sporirea eficienței, reducerea birocrației și creșterea gradului de digitalizare și automatizare a proceselor decizionale și operaționale, astfel încât să fie asigurată o administrație publică modernă, flexibilă și adaptabilă cerințelor actuale ale societății.

Persoanele interesate se pot înscrie la dezbatere prin transmiterea intenției de participare la adresa de e-mail: birou.presa@energie.gov.ro.

Participarea în format fizic se face în limita locurilor disponibile, în ordinea înscrierii.

Mass-media are acces neîngrădit, conform art. 8 alin. (4) din Legea nr. 52/2003.

Angella Dumitrașcu

Comments are closed.

%d blogeri au apreciat: