După ce a fost dezbătută la comisii și, luni, în plenul Senatului, Legea 59/2025 (Ordonanța de Urgenţă a Guvernului nr.13/2025) reprezintă o gură de oxigen pentru toată Valea Jiului. Discuțiile pe acest proiect de lege au fost aprinse, unele chiar în contradictoriu.
Susținător al intereselor Văii Jiului, senatorul Cristian Resmeriță consideră că, ajutorul de închidere și conservare al minelor din Valea Jiului, chiar dacă sună rău, reprezintă un ajutor de dezvoltare al zonei.
”Ajutorul de închidere și conservare, este de fapt o sumă de bani care ne ajută pe noi, pe cei din CEVJ, să funcționeze în continuare. Acesta este un ajutor de dezvoltare, pentru că, fără aceste sume de bani, nu puteau funcționa. S-au angajat sute de oameni în industria minieră, bazându-se pe aceste ajutoare, pe care le primim de la stat. Doresc să mulțumesc guvernului și coaliției, pentru această decizie. Dacă de la AUR nu mă aștept, în general, la nimic, pentru că și în urmă cu câțiva ani, când am promovat un proiect de lege prin care, termocentrala de la Paroșeni să nu fie închisă, colegii de la AUR au votat împotrivă. Doresc să rog colegii din coaliție să fie foarte atenți. Sunt sume foarte mari, care se alocă și, dorința mea este ca aceste sume de bani să fie manageriate, cheltuite corect, cu foarte mare atenție, de către o conducere profesionistă pe care să o avem la CEVJ. De pe vremea ministrului Virgil Popescu din păcate, am avut la nivelul conducerii complexului, conduceri destul de slăbuțe, girate de PNL. Trebuie să facem în așa fel încât, să facem lucrurile bune, până la capăt”, a spus în plenul ședinței, senatorul Cristian Resmeriță.
Cu 79 de voturi pentru, 30 contra și 12 abțineri, legea a trecut de Senat.
Despre modul în care s-a votat în Senat, senatorul social democrat a venit cu unele completări în conferința de presă, pe care a organizat-o miercuri, 9 aprilie.
“Noi, cei din VALEA JIULUI nu am primit niciodată un ajutor atât de mare. Vreau să vă spun că această ordonanță a ajuns în comisiile de specialitate ale Senatului săptămâna trecută și luni a fost discutată în plen. A fost o discuție foarte amplă, chiar și în contradictoriu, în plenul Senatului. Acești bani ajută complexul să funcționeze și, chiar dacă titlul Ordonanței sună foarte rău, banii vin în Valea Jiului. Nu trebuie uitat nici faptul că s-au făcut sute de angajări în ultimul timp și, probabil, se vor mai face. Această ordonanță de urgență a aprobat un ajutor cum nu s-a mai văzut până acum pentru Complexul Energetic Valea Jiului, în sumă de 800 de milioane de euro. Deci o sumă enorm de mare, cu care, noi nu ne-am mai întâlnit niciodată. Această sumă este acordată pentru perioada următorilor ani celor din Complexul Energetic.(….) Doresc să transmit faptul că Guvernul ne dă din nou o mână de ajutor și doresc să scot în evidență adevărul și, anume, faptul că cei din AUR, din POT și din SOS nu au vrut ca acești bani să ajungă în Valea Jiului. I-aș ruga pe cei care au votat POT, AUR sau SOS, la orice tip de alegeri în Valea Jiului, pentru că despre Valea Jiului este vorba, să țină cont de acest lucru și să facă ce vor dânșii, dar să știe, încă o dată, AUR, POT și SOS au votat contra acordării ajutorului de stat pentru Complexul Energetic Valea Jiului”, a declarat în cadrul conferinței de presă, senatorul Cristian Resmeriță.
Acesta s-a referit și la planul de management al actualei conduceri de la CEVJ, producerea de energie trebuind să crească, iar cheltuielile să se facă eficient.
”Vreau să trag și un semnal de alarmă către conducerea CEVJ, unde sunt colegi din PNL, iar responsabilitatea este enormă. Trebuie să fim serioși, să punem oamenii în siguranță, iar cei de la Complex trebuie să mai dea și cărbune și să producă energie. Pentru că, la Complex s-a trăit doar dintr-o resursă venită de la Guvern. Sunt sume foarte mari de bani și trebuie cheltuite cu MAXIMĂ TRANSPARENȚĂ “, a completat senatorul PSD, Cristian Resmeriță.
Senatorul este optimist și există premisele ca, activitatea de extragere a cărbunelui să continue în Valea Jiului, iar centrala de la Paroșeni să producă energie. Semnalele vin chiar din cadrul ministerului Energiei și de la Comisia Europeană, ca termenele să fie prelungite.
„Se vor amâna. Luați-o ca știre. Există un efort comun, nu doar al domnului ministru. În momentul de față este un termen foarte scurt de închidere a exploatării la Lonea, 2026, la fel și la Lupeni și, undeva spre 2030 la Vulcan și Livezeni. Termenele se vor prelungi, pentru că, în momentul de față, lucrările pentru punerea în siguranță nu sunt în intervalul de timp, care ar trebui să fie. Vă dau ca o știre certă: cel puțin pe anumite exploatări, poate chiar pe toate, termenele de exploatare se vor prelungi”, a conchis Cristian Resmeriță, în răspunsurile pe care le-a oferit jurnaliștilor, prezenți la conferința de presă.
Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.13/2025 privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat Complexului Energetic ,,Valea Jiului” – S.A. pentru închiderea şi punerea în siguranţă a minelor de huilă necompetitive Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan (L59/2025-procedură de urgenţă) a ajuns la Camera Deputaților, care este cameră decizională.
Lucrările de punere în siguranţă, închidere şi ecologizare a exploatărilor miniere de huilă Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan vor fi realizate după cum urmează: 31 decembrie 2025 lucrări de punere în siguranţă la exploatarea minieră Lonea şi 30 iunie 2026 la exploatarea minieră Lupeni; 31.12.2026 lucrări de închidere şi ecologizare a perimetrelor miniere la exploatările miniere Lonea şi Lupeni; 31.12.2030 lucrări de punere în siguranţă la exploatările miniere Livezeni şi Vulcan; 31.12.2032 lucrări de închidere şi ecologizare a perimetrelor miniere la exploatările miniere Livezeni şi Vulcan.
Activitatea de extracţie a huilei, din motive de siguranţă a activităţii în subteran, la unităţile miniere necompetitive din cadrul SCEVJ SA, se va încheia, la data de 31 decembrie 2025, la mina Lonea, la data de 30 iunie 2026, la mina Lupeni şi, respectiv, la data de 31 decembrie 2030, la minele Vulcan şi Livezeni.
Huila obţinută în urma activităţilor de punere în siguranţă a extracţiei de cărbune se neutralizează în Grupul energetic 4 Paroşeni, care va funcționa periodic, activitatea sa fiind limitată strict la eliminarea cantităţilor de huilă cu risc de autoaprindere.
Veniturile obţinute prin neutralizarea cărbunelui rezultat din executarea activităţilor de închidere şi punere în siguranţă a zăcământului de huilă, precum şi din veniturile rezultate din utilizarea activelor date în administrare, conform Ordinului ministrului energiei nr.1227/2023, în vederea închiderii şi ecologizării, vor fi deduse din valoarea ajutorului de stat acordat.
Ajutorul de stat sub formă de granturi pentru finanţarea activităţilor de închidere şi punere în siguranţă a zăcământului perimetrelor miniere, se acordă anual, de la bugetul de stat, prin bugetul Energiei, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinație.
Angella Dumitrașcu