2015 – Anul veteranilor de război

 

veterani-1Stâpân e bunul Dumnezeu,

Căci cei ce luptă pentru ţară

În veci nu mor!… în veci nu pier!…

Eroii au fost… eroi sunt încă

Cât este neamul românesc…

Şi este datoria noastră de cinstire

Atâta timp cât ei, încă, mai trăiesc…

Anul 2015 a fost declarat de Guvernul României „Anul Veteranilor de Război”, dedicat marcării a 70 de ani de la încetarea celui de-al Doilea Război Mondial. Decizia a fost luată de Executiv, la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, având în vedere contribuţia majoră a Armatei Române la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.  Ministerul Apărării Naţionale, administraţiile centrale şi locale, biserica şi alte instituţii vor organiza o serie de manifestări cultural-artistice şi cu tematică specifică în onoarea veteranilor de război pe tot parcursul anului şi pe 29 aprilie când se va sărbători Ziua Veteranilor de Război, pentru cinstirea eroismului, jertfelor şi memoriei tuturor acelora care au căzut în luptele din cel de-al Doilea Război Mondial şi se vor felicita veteranii de război rămaşi încă, în viaţă.  

La temelia Patriei noastre de astăzi stau osemintele a sute de mii de eroi, care si-au dat viaţa şi sufletul pentru îndeplinirea datoriei supreme. Fiecare a dus o luptă, victoria fiind câştigarea libertăţii, demnităţii, integrităţii naţionale. Sunt valori specifice fiecărui creştin, fiecărei naţiuni. Sfinţii sunt imortalizaţi în icoane, eroii în monumente ale eroilor, iar unii dintre ei sunt binecuvântaţi de Dumnezeu cu ani mulţi pentru a mai povesti încă experienţele, dramele şi viaţa de soldat sau de văduvă de veteran de război.

Şi anul acesta, administraţiile publice din Valea Jiului împreună cu Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi cu cei care fac parte din „Cultul Eroilor Regina Maria” vor premia şi felicita veteranii de război şi văduvele rămase în viaţă.

Veteranii de război din municipiul Lupeni vor fi felicitaţi de administraţia publică locală, aşa cum au făcut-o an de an.

„Din nefericire, cei care au supravieţuit marii conflagraţii mondiale se răresc continuu şi rămân de multe ori fără putere şi sprijin, dispar singuri în Eternitate. Însă noi, cei care suntem urmaşii lor nu trebuie să uităm niciodată că avem prilejul de a păşi pe acest tărâm binecuvântat de Dumnezeu pe care, ei, veteranii de război, l-au apărat cu preţul vieţii. Doresc să folosesc acest prilej şi să transmit prin intermediul publicaţiei dumneavoastră, recunoştinţa mea tuturor veteranilor de război şi să aducem un omagiu şi eroilor României, care nu mai sunt în viaţă”, a ţinut să transmită şi deputatul Cristian Resmeriţă.

Am avut ocazia să discut cu văduva unui veteran de război din Valea Jiului, care nu a dorit să să-i facem publicitate, ci doar să reiterăm câteva dintre gândurile care i-au rămas întipărite în minte, de-a pururi, cuvintele soţului rănit, care a luptat pe ambele fronturi în marele război.

„Îmi spunea Iosif al meu, eram plini de păduchi, flămânzi şi îngheţaţi, mulţi au murit pe frontul de la Răsărit. Ne suiam pe pereţi de foame, am mâncat tot ceea ce ne-a căzut în mână, de la cai, şerpi şi alte sălbăticiuni. Ne încălzeam cum puteam. Mulţi au murit de frig, alţii şi-au prăpădit picioarele, au fost împuşcaţi. Ne mitraliau ruşii la greu. Doar pe Dumnezeu l-am avut alături, la el mă rugam de sute de ori pe zi să scăpăm teferi din acel infern. A venit apoi 23 august 1944 când am întors armele împotriva fraţilor noştri de atunci, iar ruşii ne-au devenit camarazi. Dar, erau răi, nu făceau decât rele pe acolo de unde treceau. Sfârşitul războiului l-am prins în Polonia. Am fost aduşi acasă până la graniţa cu Ungaria şi de acolo, pe jos, m-am întors la glia străbună”, a povestit cu lacrimi în ochi bătrâna văduvă. Soţul i-a murit de tânăr, nu a vrut niciodată publicitate şi s-a bucurat că i-au fost recunoscute mereu, jerfta şi suferinţa ortacului său. „Nimeni nu ar trebui să se gândească la război, dar vedeţi ceea ce se întâmplă în Ucraina. Să ne ferească bunul Isus şi Dumnezeu şi să ne rugăm pentru pace şi linişte în ţară”, a completat bunicuţa de 88 de ani.

În Valea Jiului mai trăiesc doar 26 de veterani, doi dintre ei trecând, de curând, în nefiinţă. Iar pentru a întregi calendarul evenimentelor dedicate anului veteranilor de război, reprezentanţi din cadrul Asociaţiei judeţene a cadrelor militare în rezervă şi retragere „Sarmisegetusa” vor avea o întâlnire cu IPS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, la catedrala din Deva, în data de 19.05.2015, unde va avea loc un TE Deum în cinstea eroilor neamului şi o slujbă de parastas pentru toţi membrii asociaţiei, trecuţi în nefiinţă. Acţiunea va fi întregită de un ceremonial de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Deva. După ce vor fi purtate discuţii cu oficialităţile Văii Jiului asemenea activităţi vor avea loc şi aici, pe   parcursul anului, la date care vor fi stabilite de comun acord.

Şi Primăria şi Consiliul local Petroşani vor organiza o amplă manifestare dedicată veteranilor de război. „Ziua de 29 aprilie este o zi specială, un moment de referinţă în care cinstim şi omagiem pe cei care au oferit de-a lungul timpului lecţia demnităţii şi a patriotismului, demonstrând că iubirea de ţară este cea mai nobilă virtute pentru care merită să lupţi până la sacrificial suprem. Şi în acest an, Primăria şi Consiliul local al municipiului Petroşani îşi propun să sărbătorească Ziua Veteranilor de Război, în care vom cinsti cele şapte persoane (n.r. între timp una a decedat) care au luptat pentru România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, întorcându-se apoi acasă ca să-şi construiască aici, o viaţă la Petroşani”, a ţinut să declare primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.

Angella Dumitraşcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: